Fotovoltaikus rendszert szereltek fel a székelyudvarhelyi Caritas-központnál is

A világjárvány, majd az energiaválság okozta nehézségekre fotovoltaikus rendszer felszerelésével válaszolt a Gyulafehérvári Caritas székelyudvarhelyi központjánál is. Pályázati pénzből valósult meg a beruházás, amelynek köszönhetően az épületek áramellátását jóval kevesebb pénzből tudják biztosítani.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Fotovoltaikus rendszert szereltek fel a székelyudvarhelyi Caritas-központnál is
Fotó: Hodgyai István

Csíkszereda és Gyergyószentmiklós mellett székelyudvarhelyi szociális intézményeinek energiaszükségletét is napenergiával kívánja lefedni a Gyulafehérvári Caritas, kedden az ún. Papkertben lévő beruházást mutatták meg a sajtónak. 

A telken három épületben többféle szociális szolgáltatás működik. Itt található a Szent Lukács bentfekvő ápolóotthon, ahol 32 idős személyt látnak el, illetve itt működik a szervezet képzési központja is. A nappali foglalkoztatóba 60 személy jár, és itt van az otthoni betegápolás központja is, a Caritas munkatársai mintegy 400 székelyudvarhelyi és környékbeli személy otthoni gondozását végzik. A környezet- és pénztárcakímélő beruházásra 2021-ben pályáztak az EGT és Norvég Alapnál, a projekt a Romániai Energiaprogram támogatási keretéből kapott finanszírozást – tájékoztatott Péter György ágazati igazgató. A közel 190 000 eurós költség 90 százalékát fedezték a pályázatból, a Caritas önrésze 18 000 euró volt, a kivitelezést pedig norvégiai szakmai partner bevonásával helyi vállalkozás végezte. 

Balla Péter projektmenedzser elmondta, hogy az enyhe tél következtében már decemberben elkezdték a munkát, és bár az idei év vége volt a határidő, jóval hamarabb sikerült befejezni a napelemek felszerelését. Sikerült megkötni a szerződést az áramszolgáltatóval, a fotovoltaikus rendszert már működésbe is állították. Elhangzott, hogy a pályázatban az éves átlagfogyasztásra kérhettek támogatást, ennek alapján szerelték fel a 80 kWh teljesítményű rendszert. Ez egy „elméleti” szám, nem biztos, hogy mindig képes lesz lefedni a teljes szükségletet, de mindenképp jelentős, legkevesebb tízezer euró éves megtakarítás várható. 
A beruházás nagyban hozzájárul a Caritas által működtetett, a helyi közösség számára nagyon fontos szociális szolgáltatások fenntarthatóságához – hangsúlyozta Péter György ágazati igazgató.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!