Birkákat ölt a homoródmenti falvakban garázdálkodó medve, a polgármester kilövetné

Bár a helyiek tudták, hogy a halastavak körüli nádasban medve is él, eddig még nem volt példa rá, hogy nagyvad garázdálkodjon Homoródszentpálon és a szomszédos Recsenyéden. Az elmúlt két hét alatt két gazdaságban is megfordult a medve, birkákat pusztítva el és jelentős kárt okozva a gazdasági épületekben.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Birkákat ölt a homoródmenti falvakban garázdálkodó medve, a polgármester kilövetné
Puskavégre kerítenék a garázdálkodó medvét Fotó: Veres Nándor

Jakab Attila, Homoródszentmárton község polgármestere elmondta, a községben volt már hasonló medvekár, Abásfalván, Homoródkeményfalván, illetve Gyepesben is, ám a község ezen a részén mindeddig ilyesmire nem volt példa. Hozzátette, minden bizonnyal ugyanarról a példányról van szó, amely egy fiatal, legtöbb 5 éves, közepes méretű egyed.

A medve a támadásokat követő napokban többször is visszatért a helyszínre, ám mire a hatóságok megérkeztek, kereket oldott. A polgármester szerint az elmúlt éjjel is Recsenyéden ólálkodott, ezt bizonyítják a kihelyezett vadkamerák felvételei.  – Mindkét helyszínen, azaz Szentpálon és Recsenyéden is sikerült lefilmezzük a kihelyezett vadkamerák segítségével az állatot, így biztosak vagyunk abban, hogy ugyanarról a példányról van szó – mondta az elöljáró. Hozzátette,

arra kéri a lakosságot, ha észlelik a nagyvad jelenlétét, hívják a 112-es segélyhívó számot. Az elöljáró hozzátette, a helyzet kezelését mérlegelő bizottság veszélyesnek ítélte meg a garázdálkodó állatot, így ha az visszatér és időben kiérnek a hatóságok, ki fogja adni a kilövéséhez szükséges parancsot.

Jakab Attila polgármester, aki egyben a Nagyküküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület elnöke is, elkeserítőnek látja a kialakult helyzetet a medvepopuláció kapcsán. Mint mondta, a Tánczos Barna volt környezetvédelmi miniszter által kibocsátott, ám időközben a Román Akadémia által jóvá nem hagyott, több mint 400 medve kilövésére vonatkozó intervenciós kvótát is kevésnek ítéli.

– Ha bármennyivel is csökken az állomány, már jó irányba változtat a helyzeten az embrek szemszögéből. Szerintem ahhoz, hogy megoldódjon a probléma, ennél jóval több példányt kellene kilőni.

A Nagyküküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület 110 ezer hektáros területén 150 medve lenne optimális, ezzel szemben a valóságban 450-500 egyed él ezen a területen

–  fogalmazott Jakab Attila. Hozzátette, a medveállományban a túlszaporulat miatt változások figyelhetők meg, gyakorlatilag elkorcsosodott az állomány, emiatt is szabályozni kellene. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!