Mobilitásprojektek a jog útvesztőiben

Csíkszereda autóbusz-pálya­udvarának korszerűsítése lassan a végéhez közeledik, előzetesen egy év állt a kivitelező rendelkezésére, hogy befejezze a munkálatokat. A kivitelezéssel egyelőre a várakozásoknak megfelelően haladnak. Az ideiglenes buszmegálló problémáit, úgy tűnik, meg tudja oldani a városi önkormányzat, ugyanakkor a vasúti felüljáró pere lassan már egy éve tart.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 5 perc
Mobilitásprojektek a jog útvesztőiben
A csíkszeredai buszpályaudvar. Itt tartanak a munkával Fotó: Veres Nándor

A fenntartható mobili­tá­si terv részeként Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere és Alina Zaporojan, a Niliten Construcții Kft. ügyvezető igazgatója a tavaly májusban 11,43 millió lej értékben írt alá szerződést a buszpályaudvar felújítására. A szerződés időtartama tizenkét hónap, de a téli leállás miatt reálisan csak idén ősszel számíthatnak a munka befejezésre.
Bors Béla buszpályaudvar jelenlegi korszerűsítési munkálataival kapcsolatban elmondta: az állomásépület építése halad. 
– Az épületben falak javítása, fűtés-, villanyszerelés, tetőszigetelés zajlott. Kint tovább folytatódik a tereprendezés, szerelik, festik az úgymond peronok vasszerkezetet év végéig be kell fejezzük – mondta a város infrastrukturális beruházásaiért felelős alpolgármester. Hozzátette: a kivitelezés üteme alapján tarthatónak bizonyul a korábban kitűzött határidő. 

Jogi kuszaság 

Mint arról korábban beszámoltunk: az ideiglenes buszmegálló ügyében is jogi problémákkal szembesült az önkormányzat. Nem maradhattak tovább az átmeneti autóbusz-állomáson a Csíki Trans Kft. bérelt konténerei, amelyek információs irodaként és váróteremként is működtek. A továbbiakban az autóbuszok csupán az utasfelvételt bonyolíthatták le ott. A gyakorlatban úgy oldották meg a helyzetet, hogy az autóbuszok továbbra is ott veszik fel és teszik le az utasokat, annyi különbséggel, hogy a Csíki Trans Kft. nem szervezheti ott a szolgáltatásait. A cég az elmúlt időszakban telefonos diszpécserszolgálatot működtetett. A terület tisztázatlan jogviszonya miatt a Hargita Megyei Fogyasztóvédelem jegyzőkönyvben kérte a tevékenység beszüntetését. A Csíki Trans Kft., az ideiglenes autóbusz-állomást üzemeltető vállalat, megfellebbezte a fogyasztóvédelem döntését, a bíróság pedig alapfokon úgy ítélte meg, hogy amíg tart a per, addig a jegyzőkönyv megállapításait fel kell függeszteni. Ezt a döntést a fogyasztóvédelem megfellebbezte, a fellebbvitelen a bíróság pedig úgy ítélt, hogy a jegyzőkönyvben foglaltak érvényben maradnak mindaddig, míg tart a per. 
Bors kifejtette: az ideiglenes buszmegálló területe a román állam területe, amelynek az önkormányzat meg tudta szerezni az adminisztrálás jogát.  
– Ez alapján már lesz jogosultságunk majd újra visszavinni a várótermet és az ideiglenes illemhelyet is, hiszen egy ideiglenes buszmegállót hozunk létre – mondta az alpolgármester. 

Veres Nándor

Vasúti felüljáró 

A vasúti felüljáró perének következő tárgyalását szeptember 20-án tartják, azaz kijelenthető, hogy egy éve húzódik a per, amelyet a felüljáró szomszédságában lakók kezdeményeztek, az önkormányzattal szemben. 
– A legutóbbi tárgyaláson a bíróság hivatalosan értesítette a tervezőt, hogy kérjük, vállaljon garanciát a beruházásért. Ez egy olyan kérés, amelyet a válaszirattunkkal együtt fogalmaztunk meg, annak érdekében, hogy a tervező, amely az engedélyhez szükséges dokumentációt készítette, belépjen a perbe. Ennek van egy procedúrája, hivatalos értesítést kell küldeni, hogy tudjon reagálni rá, ez történt az utolsó tárgyaláskor, és majd a következőn fog dönteni a tervező, hogy eleget tesz vagy nem a kérésünket – mondta Bors Béla. Hozzátette: a legutóbbi tárgyalást június 16-án tartották meg. 

Víz alatti útszakaszok 

Csíkszeredában ugyanakkor a hétvégi nagy mennyiségű csapadék hullását követően a Brassói út, a Zöld Péter utca kereszteződésétől, egészen az üzemanyagtöltő állomásig víz alá került. Az alpolgármester elmondta, tudnak róla és dolgoznak a problémás útszakaszok akadálymentesítésén. 
– A Zöld Péter és a Brassói út találkozásánál van most a gond, itt úgy néz ki, nagyobb beavatkozásra lesz szükség. A napokban újra megvizsgáljuk a probléma lehetséges okait, illetve elemezzük azokat a forgatókönyveket, amelyekkel ezt a jelenséget végleg ki lehetne küszöbölni – mondta Bors. Hozzáfűzte: a másik problémát jelentő útszakasz a Dedeman körforgalomnál van. Itt jogi akadályok vannak, az önkormányzat idén elkészíti a beavatkozáshoz szükséges dokumentációt.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!