Helyszíngondokkal küzd az asszisztensképző

A városi RMDSZ megkongatta a vészharangot, hogy veszélybe került a poszt­liceális asszisztensképző jövője Székelyudvarhelyen, mert ki kell költözniük a kórház által eddig biztosított oktatótermekből. Érdeklődésünkre kiderült, hogy valóban szükség van egy fenntartható és végleges megoldásra a helyszínt illetően, de az is, hogy az iratkozás nem marad el, indul új évfolyam.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 9 perc
Helyszíngondokkal küzd az asszisztensképző
A vita tárgya. Az iskola maradna, a kórház vezetése szeretné, ha menne Fotó: Hodgyai István

A székelyudvarhelyi asszisztensképző működését érintő problémákra hívta fel a figyelmet a városi RMDSZ. Múlt pénteki közleményük szerint a hónap végéig az egészségügyi posztlíceumnak ki kell költöznie abból a két teremből, amelyet a városi kórház egyik épületében eddig használtak. Az RMDSZ szerint határozottan veszélyben van a több mint 70 éves múlttal rendelkező, utolsó, állami támogatásból fenntartott magyar nyelvű ápolóképzés jövője. Javaslatuk az, hogy önkormányzati döntéssel hosszabbítsák meg a posztlíceum jelenlegi tartózkodását a városi kórház termeiben, és már a júliusi önkormányzati ülésen különítsenek el pénzt új termek kialakítására az ugyancsak a kórház területén lévő egyik épület tetőterében. Az RMDSZ veszélyes halogatást lát az ügy mögött, Antal Lóránt szenátor, városi elnök szerint „a közösséget, az egészségügyet és fiataljaink lehetőségeit kell szem előtt tartanunk, hangsúlyozzuk, hogy az Egészségügyi Posztlíceum működési problémáinak kérdése nem lehet és nem is szabad politikai kérdés legyen.” 

Van ideiglenes megoldás

A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint nincs veszélyben a nővérképzés, átmeneti, rövid távú megoldásként az egykori UCECOM iskolaközpont épületének emeletén tennének rendbe néhány helyiséget a nyáron, ahol ősszel zavartalanul elkezdődhet az oktatás (ebben az ingatlanban működik a BBTE kihelyezett pedagógusképző tagozata – szerk. megj.). A hosszabb távú megoldás a városvezetés szerint is az lenne, ha a kórház területén lévő konferenciaterem tetőterében a következő években tantermeket alakítanának ki, ami ideális helyszín lenne az asszisztensképző számára. Minderről Ölvedi Zsolt alpolgármester múlt csütörtökön levélben tájékoztatta az önkormányzati képviselőket is, és tegnap az érintettekkel együtt helyszíni szemlét tartottak az UCECOM épületben. 

De miért kell költözni?

A kórház fejlődésben van és már a tavaly jelezték, hogy szükségük lesz a posztlíceum által használt helyiségekre, de az iskola nem igazán dolgozott azon, hogy más helyszínt keressen, hiszen ez valóban egy kényelmes helyzet az oktatás szempontjából. Ezt mondta Nagy Gyula, a városi kórház menedzsere kérdésünkre. 
– Most, hogy EU-s projekteken is dolgozunk, több irodára van szükségünk. Szeretnénk létrehozni egy beruházásokkal foglalkozó irodát, a projektek menedzseléséhez új személyzet kell, vagy a szakembereket kell átcsoportosítanunk, ehhez helyre van szükségünk. Megint felkértük az iskolát, hogy ahogy a tavaly is beszéltük, át kéne adniuk a termeket, és a kérést letettük a polgármesteri hivatalhoz is – közölte a menedzser. 
Egyeztettek mindenkivel, úgy tűnt, hogy rendben is van minden, aztán kiderült, hogy mégsem. 
– Egy hét után ismét elkezdték hangoztatni, hogyha ki kell költözniük, veszélybe kerül a 70 éves nővérképzés. Pedig mi nem az iskola ellen vagyunk, sőt, mellette vagyunk, hiszen nekünk nagyon hasznos, és senkinek sem érdeke, hogy ne működjön. Csak annyi az egész, hogy szükségünk van a két teremre. A posztlíceum meg kell oldja a saját problémáit, nem a Tamási Áron Gimnázium és nem is a kórház dolga ez – hangsúlyozta Nagy, majd ő is megemlítette a konferenciateremnek otthont adó épület padlástere nyújtotta lehetőséget. Egy bő 500 négyzetméteres felületről van szó, amit akár több részletben is be lehet építeni. Az épületek tulajdonosa a polgármesteri hivatal. 

Hodgyai István
A kórház területén maradnának. Nehézségek

Érzelmi zsarolás?

Egyébként két csupasz teremről van szó, a menedzser nem is érti, hogy miért kell az elméleti oktatásnak feltétlenül a kórházban történnie. Mint mondta, a szakmai gyakorlat természetesen náluk zajlik, ennek biztosítják továbbra is a feltételeit. A kórházban valósul meg a FEG Oktatási Központ és a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ posztliceális és felsőfokú asszisztensképzőjének a szakmai gyakorlata is, de az elméleti órákat más helyszíneken tartják.
Azt is megtudtuk, hogy a kórház korszerűen felszerelt, nagy méretű konferenciatermét eddig heti egy alkalommal használhatta a posztlíceum, kárpótlásként ezután két napra is odaadnák. 
– Érzelmi zsarolásnak tűnik, ami most zajlik. De ha tényleg ezen múlik az iskola sorsa, akkor inkább várunk még egy évet, de csak akkor, ha határozott ígéretet kapunk arra, hogy jövőre tényelg kiürítik azt a két termet. Találjanak végre megoldást erre a problémára, hogy ne kelljen minden évben ezzel foglalkozni. Ha kell a városnak az iskola, akkor oldják meg a helyzetet az érintettek – összegzett kórházigazgató.

Majd lesz valami…

Megkerestük dr. Tóth Attilát, a Székelyudvarhelyi Asszisztensképző Posztlíceum szakmai vezetőjét, aki megerősítette, hogy nehéz helyzetben vannak. Valóban megkapták a felszólítást a költözésre, de egyébként már egy ideje érzik azt, hogy fokozatosan kiszorulnak a kórházból. 
– Az asszisztensképző szá­mára szakmailag fontos, hogy a tanulók mindennap bejárjanak a kórházba, és egy helyen legyen a gyakorlat meg a gyakorlathoz kapcsolódó elméleti oktatás. Messze is van a kórháztól az ideiglenes megoldásként felajánlott UCECOM-épület, ráadásul az elméleti óráink a Tamási Áron Gimnáziumban vannak, sokat kéne járkálni az orvosoknak, diákoknak is – magyarázta, majd hozzátette, hogy az ideális az lenne, ha a kórház találna más megoldást, és ők maradhatnának ott, ahol vannak. 
Bár a városi RMDSZ pénteki közleményében felfüggesztett iratkozásról beszél, és arról, hogy a következő évfolyam léte is veszélybe került, dr. Tóth Attila azt mondta, hogy mindenképpen indul új évfolyam, aztán valami lesz – tette hozzá.

A tetőtérrel mindenki egyetért

Az iratkozást egyébként sem lehetett felfüggeszteni, mert még el sem kezdődött, csak az érettségi lejárta után esedékes, július második felében. Az 56 hellyel induló új évfolyam szerepel a Tamási Áron Gimnázium beiskolázási tervében, jóváhagyással rendelkezik – tudtuk meg Laczkó György igazgatótól. A Tamási és a nővérképző közti „kényszerházasság” több mint két évtizedes múltra néz vissza: amikor 2000-ben megszűnt az egészségügyi szakközépiskola, a posztlíceumot, napi ügyeinek intézését a gimnázium vette át. Az oktatás jelentős része már akkor a kórházban zajlott, ahol az adminisztrációs épületben két szintet foglalt el a nővérképző, ez csökkent le két teremre. 
– Mi már a tavaly benyújtottunk egy kérést a polgármesteri hivatalhoz, hogy jó lenne a kórház területén megoldani az egészségügyi szakoktatást. A kérésre nem kaptunk választ. A jelenlegi helyzetre természetesen lehet ideiglenes megoldást találni, akár a gimnázium bentlakásában is, de az UCECOM épülete is megfelel erre a célra. Az ideális megoldás viszont annak a tetőtérnek a beépítése lenne. Remélem, hogy a jövő évi költségvetésbe befoglalja a kivitelezés költségeit a város – közölte Laczkó György. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!