Hirdetés

Megbocsátottak a könyvtárban

Több száz régen kikölcsönzött kiadvány került vissza naponta a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár polcaira a megbocsátás hete alatt.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
Megbocsátottak a könyvtárban
Sok fiatal keres olvasnivalót önfejlesztés céljából Fotó: László F. Csaba


Június 12–16. között megbocsátás hetet szerveztek a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban. Hétfőtől péntekig várták az eddig vissza nem szolgáltatott könyveket, kiadványokat, amelyek után ezúttal nem kellett késedelmi díjat fizetni. Pénteken a könyvtárban érdeklődve megtudtuk: a korábbi évekhez hasonlóan, nagy sikere volt a megbocsátás hetének, Gyulai Arthur, a Kájoni János Megyei Könyvtár igazgatója kiemelte: a könyvtár és az olvasók nevében mindenkinek köszöni szépen a visszaszolgáltatott kiadványokat.
– Az idei megbocsátás hetén összesen 718 könyvtári dokumentumot hoztak vissza az olvasók, körülbelül fele-fele arányban vannak köztük gyermek és felnőtt könyvek, és közel hétezer lej értékben töröltünk el késedelmi kamatot – összegezte tapasztalataikat Gyulai Arthur, a Kájoni János Megyei Könyvtár igazgatója.
Mint részletezte: a könyvtár tulajdonába két olyan dokumentum is visszakerült, melyeket nagyon régen kölcsönöztek ki, meg sem találták, de helyette újat hoztak, tehát ugyanazt a könyvet, csak új kiadásban. A legkorábbi kikölcsönzés 2010-ben történt, a könyv idén került vissza a polcra, tehát egy személynél 13 évig volt a kiadvány. Az igazgató hozzátette: ilyen esetben sem kérdeznek rá, hogy miért nem vitte vissza a korábbi években, akár szintén egy megbocsátás hetén, csak köszönik szépen és nagyon örülnek, hogy újra kikölcsönözhetővé válnak a könyvek. Minden könyv és egyéb kölcsönözhető kiadvány egyből visszakerül a rendszerbe, mától már újra lehet kérni azokat.

Anna, Peti és Gergő a sztár

A könyvtárosoktól érdeklődve megtudtuk: gyermekek egész kiskortól kezdve járnak könyvtárba, azok számára, akik még nem tudnak olvasni játszóházat is kialakítottak, így igazán tartalmas lehet az ott töltött idő, a Nagy Imre Általános Iskola tanulói közül sokan „afterschool” tevékenységekre járnak, akár házi feladataikat is ott írják meg.
Zsók Éva könyvtáros tapasztalatai szerint a gyermekek, akik már tudatosan kölcsönöznek Bartos Erika Anna, Peti és Gergő, valamint Bogyó és Babóca könyveit, Berg Judit írásait, Rachel Renée Russell Egy Zizi naplójának vagy Jeff Kinney Egy ropi naplójának részeit keresik leginkább, ezekkel kezdik az olvasást a legkisebbek. Nagyobb korban J. K. Rowling Harry Potter-sorozatát, Rick Riordan műveit vagy a Pagony Kiadó Abszolút Könyvek sorozat 9–12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveit választják. 
A gyermekekkel és gyermekkönyvekkel foglalkozó könyvtárosok szerint sok gyermek beiratkozik, a kisebbek szülőkkel, a nagyobbak akár egyedül is betérnek a könyvtárba, mert vonzó számukra, hogy mindig megvannak a legújabb kiadások, legfrissebb mesék és a kötelező házi olvasmány kötetek is.

László F. Csaba
Minden könyv és egyéb kölcsönözhető dokumentum egyből visszakerül a rendszerbe

Újra divat az olvasás

Péter Katalin könyvtáros a felnőttkorú olvasókkal foglalkozik, szerinte az elmúlt nagyjából tíz évben sokat változott a kereslet. Olvasóik 60-70 százaléka ma is szépirodalmi művekért érkezik, de már nagyobb a kereslet a kortársak, mint a klasszikusok iránt. Emellett a skandináv krimik is kiemelten népszerűek az elmúlt években, illetve nagyon keresettek a szakkönyvek, azon belül is a helyismereti, néprajzi, pszichológiai és útikönyvek. 
– Látogatóink mindig a legfrissebb, legmenőbb könyveket keresik, melyek a könyvesboltokban is kaphatók, ezért nagyon igyekszünk napirenden lenni az újdonságok terén. Gyakran előfordul, főként az irodalmi könyveknél, hogy előiratkoznak a kölcsönzésre, vagyis akár heteket, hónapokat is hajlandók várni egy-egy könyvre – jegyezte meg Péter Katalin.
Sok fiatal keres olvasnivalót önfejlesztés céljából, így a pedagógiai vagy más típusú önfejlesztő könyvek is népszerűek, melyek nem kimondottan pszichológiai témákat dolgoznak fel, ezek gyakran sport- vagy gazdasági szakkönyvek. A történelmi regényeket kevésbé keresik a fiatalok, tudtuk meg a könyvtárosoktól. Ennek két kategóriáját különböztetik meg: bizonyos történelmi, inkább háborús regényeket a férfiak keresnek, míg a nők a romantikus történelmi regényeket részesítik előnyben.
– Rengeteg középiskolás jár hozzánk, nem feltétlenül házi olvasmányokért, ami nagy változás ahhoz képest, hogy mi volt a helyzet tíz évvel ezelőtt. Újra divat lett az olvasás. Régen a diákok, középiskolások többnyire házi olvasmányokért érkeztek, most már nagyon ritka, hogy azt kölcsönözzenek, inkább ifjúsági irodalmat keresnek, például a Könyvmolyképző Kiadó Vörös pöttyös könyvek sorozatát, vagy 3-4-5-6 kötetes sorozatokat jegyeztetnek elő – mutatott rá Péter Katalin könyvtáros.
A Kájoni János Megyei Könyvtár alkalmazottai úgy vélik, mióta több mint tíz éve, átköltözött jelenlegi helyére az intézmény, azóta sokkal több olvasó jár hozzájuk, vonzóbb a környezet. Régen két könyvtárba járó kategória volt: gyermekek, diákok, egyetemisták, akik még tanulnak, illetve a nyugdíjaskorúak, a kettő között viszont kevesen voltak. Ellenben az elmúlt néhány év tapasztalatai alapján az mondható el, hogy ez megváltozott, már nincs szakadék a két korosztály között, egyre több aktívan dolgozó 30-40-50 éves olvasó jár könyvtárba.
Gyulai Arthur, a Kájoni János Megyei Könyvtár igazgatója hangsúlyozta: az intézmény Hargita Megye Tanácsa fenntartásában működik, évente külön összeget kapnak könyvvásárlásra, így be tudják szerezni a legújabb kiadványokat minden területről. Ha nem szereznék be az új könyveket, egy idő után megcsappanna az olvasók és a kikölcsönzések száma is. A könyvtár állománya évente nagyjából 5-6 ezer könyvvel bővül, ennek nagyjából 80 százaléka vásárolt könyv, a többi adományokból, pályázatokból vagy más forrásokból kerül be, a teljes könyvtári állomány pedig több mint 190 ezer darabot számlál, melynek kétharmada kölcsönözhető.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!