Világ- és Európa-bajnok Csíkszeredában

Két kategóriában tartották meg a Stickbreakers Kupa nevet viselő asztali labdarúgótornát, amelyen a sportág szektorlabda szakágának legjobbjai vettek részt. Szombaton a szektorlabda, vasárnap a 12 érintéses szakágban álltak asztal mellé a sportolók. Három ország 27 versenyzője indult a csíkszeredai tornán.

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 4 perc
Világ- és Európa-bajnok Csíkszeredában
Budapestiek vitték el a Stickbreakers Kupákat Fotó: László F. Csaba

Magyarországról, Szerbiából és Erdély több településéről érkeztek sportolók a Stickbreakers Kupa asztali labdarúgótornára, ennek ellenére csak magyar szót lehetett hallani a kétnapos rendezvényen. A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium tor­natermében tartott tornán huszonhét sportoló indult, többek között jelen volt az aktuális világ- és Európa-bajnok, de a világranglista éllovasa is.
A Stickbreakers Kupa két kategóriában zajlott: szombaton szektorlabdában, vasárnap a 12 érintéses szakágban küzdöttek a sportolók, mindkét versenyen külön pontokért. 
– A nemzetközi versenynaptárban is szerepelt a Stickbreakers Kupa, mi több, pontszerző viadal volt mindkét szakágban, ugyanakkor a torna számított a magyar és a román bajnokságba is – közölte lapunkkal Marschal István, a Stickbreakers SE vezetője, a viadal főszervezője, aki egyébként szektorlabdában a világranglista negyedik helyét foglalja el.
A köznyelvben gombfociként emlegetett asztali labdarúgásnak két főága van: a szektorlabda és a 12 érintéses szakág, előbbi Európában, utóbbi főleg Brazíliában népszerű. A szektorlabdázók világranglistáját böngészve hamar kiderül, hogy a dél-amerikai kontinens képviselőit leszámítva az első negyven között mind magyar nevekkel találkozunk, függetlenül, hogy magyar, román, szerb vagy éppen ír színeket képvisel a sportoló. A 12 érintéses szakágban már más a helyzet, ott a brazilok egyértelműen dominálják a világranglistát.
– A szektorlabda és a 12 érintéses szakág szabályai különböznek, sőt nem kifejezetten lehet azt sem kijelenteni, hogy aki jó szektorlabdában, az jó a 12 érintésesben is – avatott be a sportág rejtelmei­be Kovács Nándor, a 12 érintéses szakág Európa-bajnoka. A debreceni sportoló elmondta, a sportág a magyar lakta vidékeken, illetve Dél-Amerikában, azon belül Brazíliában népszerű. – Minden brazil fociklubnak van asztali labdarúgó szakosztálya és csapata, így nem csoda, ha közel tízmillió leigazolt gombfocis van Brazíliában. Ehhez képest Magyarországon mintegy háromszáz, Romániában – kizárólag Erdélyben – harminc körüli a leigazolt sportolók száma – nyilatkozta lapunknak Kovács Nándor.
A sportág nem túl drága, az asztal mintegy száz euróba kerül, egy gombfoci csapat is száz eurónál kezdődik, igaz, a bábuk különböznek a két szakágban, így annak, aki szektorlabdában és 12 érintésben is küzd a pontokért, legkevesebb kétcsapatnyi gombfocisa kell legyen. 
– A pálcát, amivel mozgatjuk a játékosokat, általában magunk készítjük el, a korong alakú gombfocistákat meg sportszergyártó cégektől vásároljuk, ezeket finomítjuk, simítjuk a talpakat, és azért, hogy az asztalon jól csússzanak, a pályát hintőporral kezeljük – avatott be a sportág rejtelmeibe Marschal István.
Szektorlabdában a Stick­breakers Kupát immár harmadik alkalommal tartották, ám a 12 érintéses szakágban először volt versenyhelyszín Csíkszereda.

A dobogósok
Szektorlabda: 1. Lukacs László (Budapest), 2. Pákai György (Marosvásárhely), 3. Koczor János (Budapest).
12 érintéses szakág: 1. Kondor Gábor (Budapest), 2. Kovács Nándor (Debrecen), 3. Lukács Viktor (Budapest), 4. Marschal István (Csíkszereda)



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!