Hirdetés

Szakképzés az alapoktól

A csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola képzéssorozatot indított, amelyen a diákok az építőanyag-forgalmazókkal és építkezési vállalkozásokkal ismerkedhetnek meg.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Szakképzés az alapoktól
Műhelymunka. Ismerkedés a szakmával Fotó: László F. Csaba

Idén tavasszal vehették birtokba a Kós Károly Szakközépiskola diákjai az új műhelykomplexumot, ahol elsajátíthatják szakmájuk alapjait. A korszerű műhelyben a hétköznapi oktatás mellett kivitelező cégekkel és építőanyag-forgalmazókkal való együttműködésre is hangsúlyt fektetnek. 
Szigyártó Mihály – a diákok körében Miska mester – vezetésével kőműves, ács, víz-gázszerelés, valamint hőszigetelő és parkettázó szakirányú képzések zajlanak a komplexumban. Négy évfolyamon összesen négyszáz tanuló sajátíthatja el későbbi szakmája alapjait.
– Szakmai útmutatás céljából partnerséget kötöttünk, több alkalom is lesz arra, hogy a diákok a technológiai megoldásokon túl anyagokkal és azok felhasználási területeivel is megismerkedhetnek. A térség neves cégeit kerestünk fel, amelyek nyitottak voltak az általunk kezdeményezett partnerségre, felkérésünket minden cég pozitívan fogadta – mondta a szakközépiskola mestere. 
A programban kilencedikes, tizedikes és tizenegyedikes szakmunkásképzős diákok vesznek részt. A kezdeményezés a cégeknek, a kivitelező cégeknek és az iskolának egyaránt újdonság. 
– A műhelyben négy műhelyrész található, ezek közül háromban gyakorlati képzés, egyben pedig elméleti oktatás zajlik – közölte Szigyártó.
Hozzátette: az elméleti teremben a diákok megtervezhetik a kivitelezésre váró épületelemeket, később gyakorlatba is ültethetik az elkészített terveket. A termek berendezésében a helyi cégek is segítettek. 
– Országszinten talán minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kezdenek fordítani a szakmunkásképzésre. Felismerték, hogy óriási hiány van, amelyet a szakiskolák támogatása révén tudnak enyhíteni – mondta a mester.
Máró Levente, a vízgázszerelő szakosok mestere kiemelte: a cégek nyitottak a kezdeményezés iránt. A szakmunkástanulókat össze kell hozni a gyártókkal és a kivitelező cégekkel, jelen kezdeményezéssel megtették az első lépéseket. 
– A kezdeményezésnek köszönhetően a diákok amint elvégzik az iskolát, már ismerik a cégeket, a vállalkozások pedig a munkaerőt – mondta Máró Levente. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!