Hirdetés

A fa árából építkeznek

A korábbi, esős időben szinte járhatatlan földutak helyett látványosan rendbe tett utak vezetnek a Szarkakő aljába, a kirándulók, sportolni vágyók előszeretettel használják ki, hogy sokkal könnyebben megközelíthető a város egyik kedvelt kirándulóhelye. A fő cél viszont nem ez, hanem a mezőgazdasági külterületekhez való kijutás megkönnyítése volt.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
A fa árából építkeznek
Megkerüli a város egy részét az új út. Kőből épült, fából fizették Fotó: Asztalos Ágnes

Közel öt kilométer hosszú­ságban vezet az út a bethlenfalvi temetőtől egészen a Szarkakő aljáig, amely az 1950-es évekből való határkeresztnél találkozik a Szentjános utca végéből induló, hasonlóan kiépített úttal. Kemény alapon lehengerelt, kővel borított utakról van szó, amelyek teljes hosszában beton vízelvezető árkot alakítottak ki. Mint megtudtuk a városházán, a korszerűsítést a mezőgazdasági osztály rendelte meg, azzal a céllal, hogy könnyítsék meg a mezőgazdasági és erdős területek megközelítését, több mint 200 területtulajdonos összesen mintegy 300 hektárnyi földje van ezen a részen. Továbbá könnyebben ki lehet jutni a városi legelőkre, illetve arra a területre is, ahol tavaly kezdte el a polgármesteri hivatal egy új erdő telepítését. Az építkezéshez a városi erdőkből kitermelt fa eladásából származó jövedelmet használták fel – tudtuk meg Zörgő Noémitől. A szóvivő elmondta azt is, hogy a hivatalos átvétel még nem történt meg, kisebb javításokat, változtatásokat kért a kivitelezőtől a mezőgazdasági osztály.  Az útépítés miatt sokan aggódtak a két régi határkeresztért, amely ezen a részen állt, a városházán megnyugtattak, és mi magunk is láthattuk, hogy megfelelő módon helyreállították azokat, ugyanoda, ahol eddig álltak. A két út találkozásánál lévő keresztnek nagyobb alapot is kellett önteni, a költségekhez hozzájárult a bethlenfalvi római katolikus egyházközség is.
Tervben van egy hasonló mezei út kiépítése több mint 15 kilométer hosszúságban az Éltetőkút utca – Nagyoldali legelő – kerekerdői hegyivadász-alakulat – bethlenfalvi temető – Cekend-tető vonalon is. 
A cél ugyanaz: a mezőgazdasági tevékenység támogatása azáltal, hogy akadálymentesítik a területek megközelítését. A megvalósíthatósági tanulmány készen van, a műszaki tervet is elfogadta már az önkormányzat, és a beruházásra a fejlesztési minisztériumtól kért támogatást a város. A szombatfalvi városrész sem marad ki a mezei úthálózat korszerűsítéséből: megerősítenék, kiépítenék a Budvár tetején végigvivő utat is, és még egy kisebb szakaszt a Lejtő utca tetején, ezt a munkát ugyancsak az eladott fa után kapott pénzből végeznék el – közölte a szóvivő.
Van egy másik projekt is, amely új összeköttetést biztosítana Székelyudvarhely és légvonalban viszonylag közel lévő települések – Ho­mo­ródremete, Gyepes és ezeken át Homoródmente – között. Az elképzelés nem új, és túlmutat a város hatáskörén: a DC 27 jelzésű út korszerűsítése három önkormányzat, a szé­kely­ud­varhelyi, a ho­mo­ród­szent­már­toni és fel­ső­bol­dog­falvi együttműködésével valósulhat meg. A város része 3,2 kilométer, az aszfaltborítású út kiépítése összesen valamivel több mint négymillió lejbe kerülne. Sinka Arnold, a megyei önkormányzat képviselője már régóta szívén viseli az elképzelést, elmondása szerint a két vidéki önkormányzat már összeállította a szükséges dokumentációt, Székelyudvarhelyre várnak. A felek abban maradtak, hogy amikor készen vannak a tervezéssel, akkor közösen eldöntik, hogy hová nyújtanak be támogatási kérelmet a megvalósításra.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!