Hirdetés

Együtt a tisztább környezetért

Megtisztultak az elmúlt hé­ten Parajd község tele­pü­lé­sei. A helyi polgármes­teri hivatal, az Áprily Lajos Általános Iskolával és a hozzá tartozó alegysé­gek diákjaival közösen, a Zöld hét keretében számos szemétgyűjtési akciót tartottak, de a Parajdi Magánerdészet is kivette részét a munkából.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Együtt a tisztább környezetért
Közös érdek. Nevelő hatás Fotó: Bíró Zsolt

Évente több alkalommal is szerveznek szemétgyűjtési akciókat Parajd községben, a Föld, a víz vagy hasonló tematikájú jeles napokhoz kapcsolódva, mondta Nyágrus László, Parajd község polgármestere. Ezúttal az iskolások Zöld heti programjához igazították a megmozdulást, de ezúttal is nyitott volt a lehetőség, hogy bárki bekapcsolódjon a környezettisztítási akcióba. 
– Célunk ezúttal is az volt, hogy megtisztuljanak a falvaink, hiszen nemcsak a turizmus és a tranzitforgalom miatt keletkezik szemét, hanem sajnos a helyi felelőtlen emberek miatt is. Mivel turisztikai település vagyunk, nekünk talán még fontosabb, hogy tisztán tartsuk környezetünket – mondta az elöljáró. Bár évről évre megszervezik az akciókat, az összegyűjtött hulladékmennyiségben nem tapasztalható jelentősebb csökkenés. 

Bíró Zsolt
Bíró Zsolt, a parajdi Áprily Lajos Általános Iskola igazgatója elmondta, több napon át, több csapatban vették ki a részüket a diákok is az átfogó szemétszedésből, amelyet az iskolai Zöld hétre időzítettek. 
– Minden hozzánk tartozó iskola, vagyis Alsó- és Felsősófalva egyaránt bekapcsolódott az akcióba, kb. 600 diák, akik a saját településük megtisztításában vettek részt. Az elemisek a falvak között, a felsőbb tagozatosok a települések be- és kijáratánál, vagy a falvakat összekötő szakaszokat járták végig – ismertette. Az intézményvezető szerint fontosak az ilyen akciók, hiszen így még inkább tudatosodik a gyermekekben, hogy mennyire fontos a környezet védelme. – Ha kiskorban megtanulják, hogy a természetre, saját környezetünkre vigyázni kell, akkor biztos, hogy felnőttként sem fognak majd szemetelni, ugyanakkor a gyerekek remekül tudják nevelni a felnőtteket is – magyarázta Bíró Zsolt. A diákok többek között megtisztították a Parajd-Szováta közti szakasz egy részét, de a Bucsin felé vezető szakaszon és a Sószorosban is szorgoskodtak.
A Zöld hét keretében ugyan­akkor csemeteültetési akciót is szerveztek a diákoknak, a Parajdi Magánerdészettel karöltve. Bíró Zsolt igazgató közölte, évente tartanak közös akciókat az erdészettel, így ez idén sem maradhatott el. Ezúttal az alsósófalvi és parajdi VII. osztályos tanulók vettek részt a csemeteültetésen és nyerhettek betekintést az erdőtelepítés fortélyaiba, annak nehézségeibe, hasznosságába, megismerték a használt eszközöket és technikákat egyaránt. Pénteken a Parajdi Magánerdészet önkéntesek segítségével a 13B országú melletti szakaszt, a 9-es km-től a 19-es km-ig, valamint a Kis-Küküllő Nagyágának medrét takarította ki, hatalmas mennyiségű hulladékot gyűjtve össze. A takarításhoz szükséges zsákokat és kesztyűket minden esetben a polgármesteri hivatal biztosította, valamint az összegyűjtött hulladék elszállításáról is ők gondoskodtak. 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!