Színes szobrok a Küküllő vizén

Színes hungarocell alkotások lepték el Székelyudvarhely folyójának víztükrét tegnap. A szobrokat, a szeméttel ellentétben, nem a víz sodorta idáig, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjai állították ki alkotásaikat a Nagy-Küküllő egykori gátjánál.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Színes szobrok a Küküllő vizén
Szobrokba öltöztették a Küküllőt Fotó: Hodgyai István

Tegnap reggel óta zajlott a munka, hogy a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjai a víz felületére tudják helyezni alkotásaikat. A kiállítás megnyitója előtt Bíró Mihály szobrászat szakos tanárt kerestük meg, aki beszámolt lapunknak a kiállítás létrejöttéről. Mint elmondta, a kiállítás ötletgazdája Pál Eszter szobrászat szakos tanárnő, aki lassan két éve erősíti a művészeti iskola tanári gárdáját. Bíró Mihály szerint a kiállítás a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványnak és a Heuréka Alapnak köszönhetően jöhetett létre, ugyanis az alkotások elkészítéséhez szükséges anyag beszerzését ők finanszírozták pályázat révén.

Hodgyai István
– A diákok közel két és fél hónapja dolgoznak az alkotásokon, a folyamatban három, a VI., VIII. és XI. osztály vett részt, az ő alkotásaik láthatók – mondta a művészpedagógus.
A munkafolyamatról szólva Bíró Mihály közölte: a szob­rok mind hungarocellből készültek, az aljzatukat üvegszálas réteggel erősítették meg, hogy kezelhetőbben lebegjenek a vízen. Az alkotások vízre helyezésében Pál Ervin fizikatanár segítette a csapatot, mint kiderül, műanyag flakonokból készített bóják segítségével állították be az alkotások pozícióját, és karabinerrel ellátott, a folyófenékre süllyesztett betonelemekhez rögzítették azokat.
– Az alkotások szárazon is kiállíthatók, mivel az aljzatuk kialakítása keljfeljancsi-szerű, így csak szándékosan lehet azokat felborítani – zárta a beszélgetést Bíró Mihály.
A kiállítást tegnap délután 18 órakor Lakatos Gabriella grafikus nyitotta meg, a szervezők szerint a tárlat tíz napig lesz megtekinthető.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!