Hirdetés

Engedélytől függő kárpótlás

A legeltetési időszak kezdetével ismét előtérbe kerültek az ezzel kapcsolatos, évente visszatérő problémák, visszaélések. Bár a legeltetést a tavaly megjelent 268-as számú törvény szabályozza, és be nem tartásáért az önkormányzat büntethet, illetve rendőrségi eljárást is kezdeményezhet, annak betartatása nem zökkenőmentes. A teljesség igénye nélkül annak jártunk utána, hogyan zajlik egyes Hargita megyei településeken a legeltetés, annak ellenőrzése, mekkora állatállománnyal és ehhez viszonyítva mennyi területtel gazdálkodhatnak az érintettek.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 9 perc
Engedélytől függő kárpótlás
Igénylést kell benyújtani az engedélyért. Sürget a határidő Fotó: Domján Levente/archív

A 2021/268-as törvény előírása szerint jogszerűen legeltetni csak a helyi önkormányzat által kiállított engedéllyel lehet: ennek értelmében a legeltetni szándékozó gazdának egy kérést kell letennie a polgármesteri hivatalban, amihez mellékelnie kell a tulajdont igazoló telekkönyvet, vagy – hogyha bérli a területet – a bérleti szerződést, amellyel alá tudja támasztani, hol és mekkora területen kíván legeltetni. A polgármesteri hivatalban letett kérésben a legeltetni kívánt állatok számát is fel kell tüntetni.

Tavaly már büntettek

Gyergyószárhegyen már érkeztek legeltetéssel kapcsolatos kérések az önkormányzathoz – mondta el érdeklődésünkre Györffy Gábor alpolgármester, hozzátéve, hogy tavaly néhány alkalommal büntettek a kihágások miatt.
– A polgármesteri hivatal igyekszik a legszigorúbban eljárni ebben a kérdésben, hiszen azoknak is kérést kell letenniük legeltetésre, akik saját területeiken tennék azt, hogy a területek lefedettségéről pontos képet kapjon az önkormányzat, ugyanakkor vadkárigénylésnél elsődleges szempont a legeltetési engedély megléte.
Az önkormányzatnak közel hetven hektár belterülete van bérbe adva legeltetésre: a liciten meghirdetett bérbeadásra állattartó gazdák jelentkezését várták.
Györffy Gábor alpolgármester hangsúlyozta: vadkár esetén azok igényelhetnek kárpótlást, akik bérelt, vagy saját területen, engedéllyel legeltetnek. A legeltetési időszak kezdete május 15, így a gazdáknak legkésőbb május 10-ig be kell nyújtaniuk az igénylést: a legeltetés mikéntjét, az állatok számát az önkormányzat hivatott ellenőrizni.

Csökken az esztenák száma

Gyergyószentmiklóson még nem érkezett kérés legeltetésre, az esztenák száma pedig évről évre csökken, tavaly három volt, lehetséges, hogy idén még kevesebb lesz – tájékoztatott Len Emil alpolgármester. Hozzátette: saját terület esetében a gazdának nem kell az önkormányzathoz kérést letennie legeltetésre, abban az esetben pedig amikor területet bérel, kölcsönadási szerződést kell kötnie, amit vadkár esetén felmutathat bizonyítékként.
Gyergyóalfaluban saját legeltetési szabályzatot alkottak az érintettek 2018-ban: ekkor a legeltető gazdák és a területtulajdonosok kijelölték az őszi és tavaszi legeltetésre használható területek határait.
– Ezt a polgármesteri hivatal nem tudta jogerőre emelni, mert nem tartozik feladatkörei közé a magántulajdon fölötti bíráskodás. Sajnos ez a gazdák által javasolt rendszer nem működött, ezért idéntől az érvényben lévő törvény szigorú betartatását fogjuk alkalmazni – mondta el megkeresésünkre Bege László Balázs, Gyergyóalfalu alpolgármestere. A községben korábban nem alkalmaztak büntetéseket, a gazdák tudomására hozott legeltetési törvény által előírt legeltetési engedély kiváltásának szükségessége felháborodást váltott ki az érintettekből.

A rendőrség is ellenőrizhet

A hivatalnak joga van a legeltetési engedély számonkérésére, ennek hiányában maximum kétezer lejre büntethet, viszont a rendőrség számon tudja kérni a legeltetési engedély mellet a kutyák számát és a panaszosnak okozott kárt is, adott esetben – egészítette ki az elmondottakat Bege László Balázs.
Csíkszeredában az idei évre még egyetlen legeltetési engedélyt sem kérelmeztek, holott az érintetteknek május 10. előtt érdemes folyamodniuk a törvényes legeltetéshez szükséges iratokért – olvasható a város önkormányzatának weboldalán.
A pásztor – aki egyben a rá bízott állatok gazdáit is képviseli – a városháza mezőgazdasági irodájában (44-es iroda) tájékozódhat bővebben a tudnivalókról, és a városházi iktatóban (42-es iroda) nyújthatja be a legeltetési engedély kiváltásának kérelmét. A kérelemben fülszám szerint fel kell sorolnia a rá bízott állatokat – ezeknek tehát a mezőgazdasági nyilvántartóban is szerepelniük kell –, és jelölnie kell, hogy a Csíkszereda közigazgatási területén fekvő 4600 hektárnyi legeltetésre alkalmas terület közül pontosan melyik határrészen kíván legeltetni.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!