Hirdetés

Közösségi ügy a plébánia

Folytatódnak a gyergyó­szár­hegyi plébánia korszerűsítési munkálatai: a több mint 150 éves épület belső tereinek tatarozása következik. Az egyházközség a szárhegyiek adományaiból, az önkormányzat és a közbirtokosság támogatásával dolgozik a műemlékvédelmi övezetben lévő épület megmentésén.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 2 perc
Közösségi ügy a plébánia
Külsejében már megújult az épület Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A plébánia felújítása 2022 tavaszán kezdődött, a rossz állapotban lévő épületben csak a falak maradtak meg, minden más alapos felújításra szorult.
– Megújítottuk a tetőzetet és a falakat is: az épület homlokzatát igyekeztünk visszaállítani eredeti állapotába, és mivel műemlékvédelmi övezetben helyezkedik el, az előírásoknak megfelelően végeztük a tatarozást. Most már túl vagyunk a munkálatok felén, az épület belső felújítása következik: közösségi tereket alakítunk ki, dísztermet, irodát, társalgót és konyhát – vázolta a felújítás állomásait Nagy László plébános. 
A plébániaépületben a padlózat, a víz-, villany-, és szennyvízhálózat újítása következik, amelyben továbbra is a lakók anyagi segítségére számítanak, valamint a helyi önkormányzat és a közbirtokosság támogatásával számolnak. Nagy László plébános elmondta: eddig 400 ezer lejt fordítottak erre a célra, számításaik szerint még ennyire szükség lesz a befejezéshez. 
A helyi önkormányzat és közbirtokosság támogatása mellett a gyergyószárhegyi közösség is fontosnak érzi a plébánia felújításának mihamarabbi befejezését: az amatőr színjátszócsoport húsvéti előadásainak bevételét, közel 15 ezer lejt erre a célra fordították. 
Nagy László plébános elmondta: bár jól haladnak a munkálatokkal, előreláthatólag 2024-ben tudják befejezni az épület tatarozását.
Az épület Szabó Lajos plébános szolgálati ideje alatt épült, 1862–1865 között.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!