Egy jó vállalkozó másodszor is megpróbálja

A székelyudvarhelyi Harghita Business Center jelenleg az ország egyik legnagyobb vállalkozói inkubátorháza. A kreatív munkát támogató közösség új dimenziókat nyit a fiatalok innovatív ötletei előtt, és segíti a megye pályakezdő vállalkozóit abban, hogy minél jobban érvényesüljenek. Szakács-Paál István igazgatóval többek között arról beszélgettünk, hogy milyen projektekkel támogatják a kezdő vállalkozókat, illetve milyen tényezők befolyásolják manapság a vállalkozói kedvet.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 7 perc
Egy jó vállalkozó másodszor is megpróbálja
Lépést tartanak a technológiával. Oktatják a vállalkozókat Fotó: Harghita Business Center

Fejlődés, oktatás, innováció, konferenciák és képzések szervezése – talán így lehetne leírni legegyszerűbben azokat a célokat, amelyet a Harghita Business Center 2017-es indulása óta képvisel. Gyakorlatilag egy üres épületet vettek át az alapítás évében, amit igyekeztek úgy berendezni, hogy inspiráló és vonzó legyen a fiatalok számára. Az inkubátorházat egy közösségek közti fejlesztési társulás működteti, amelynek tagja Hargita Megye Tanácsa, Székelyudvarhely Város Önkormányzata és Oroszhegy Község Önkormányzata. Hamarosan újabb taggal bővülnek, Székelykeresztúr Város Önkormányzata fog csatlakozni a településen létrehozott vállalkozói inkubátorház révén, amelyet az udvarhelyi mintájára alapítanak. Az új inkubátorház a város és Hargita Megye Tanácsa nyertes pályázatának köszönhetően jön létre. 

Karriercélok kiaknázva

Szakács-Paál István igazgató lapunk érdeklődésére elmondta, hogy első lépésként olyan környezetet kellett létrehozni, amely a későbbiekben elősegíti a húszas éveikben járó ifjak kreatív munkáját. Az inkubátorházban negyvennyolc irodahelyiség van, jelenleg nyolcvan vállalkozással van szerződésünk, abból negyvenkettőnek van állandó helye az épületben. A többiek coworking irodában tevékenykednek, vagy a virtuális inkubációs szolgáltatásukat veszik igénybe. Az inkubátorház összefogja a régió kezdő vállalkozóit, s válaszokat ad az őket érintő kihívásokra. A vállalkozások általában három vagy öt évig élvezhetik az inkubátorház előnyeit. Az inkubációs periódus végére megerősödnek mind kapcsolatrendszer szempontjából, mind az anyagi stabilitás tekintetében. A portfólió zömét az IT-szektor alkotja – a negyvenkét vállalkozásból körülbelül huszonöt van jelen az információ-technológia piacán.
– Jelenleg maximális kapacitással működünk. 2022 végén és 2023 elején, a törvény értelmében, több mint harminc vállalkozásnak kellett felbontania a velünk kötött szerződését. Akik ebben az évben kerestek meg minket, azoknak egy-két hónap alatt irodahelyiséget tudtunk adni. Büszke vagyok arra, hogy soha nem kellett fizetett hirdetésekben, különféle posztokban közzétenni a megüresedett irodákat, mert mindig voltak és lesznek érdeklődők. Bátran kereshetnek minket, mert nagyon hamar be lehet hozzánk költözni, bátorítja a vállalkozószellemű ifjakat az igazgató.

Harghita Business Center
Munka utáni szórakozás. Fontos az egészség és a közösség

Sok munka és kudarctűrés

A kezdeti évekhez képest ma már alaposabban felmérik, hogy milyen vállalkozókat fogadnak be az inkubátorházba. Többször előfordult, hogy néhány hónap után jött rá valaki arra, hogy nem is neki való a vállalkozás világa, nem feltétlenül rendelkezik azokkal a kompetenciákkal, amelyek a sikeres pénzügyi vállalkozáshoz szükségesek. Volt olyan is, akinek elfogyott az anyagi tartaléka, vagy rájött, hogy nincsen kereslet a terméke vagy a szolgáltatása iránt, részletezte az igazgató. Az érintettek nem ülték ki a standard inkubációs három évet, vagy nem hosszabbították meg még két évre a szerződésüket, de akadt olyan is, aki már hat hónap alatt feladta az egészet. 2019 óta az ötletgazdáknak kötelező egy vállalkozói iskola elvégzése, ahol szakemberek segítségével mérik fel a termékük vagy szolgáltatásuk milyenségét, versenytársait, lehetőségeit. A képzésen önismeretet is fejlesztenek, mert a mindennapi nehézségek mellett az üzleti világ sokszor egy lelki hullámvasút. Az ingyenes két hétvégés programot évente egyszer vagy kétszer hirdetik meg, annak függvényében, hogy éppen mekkora a várólistája azoknak, akik be szeretnének költözni az inkubátorházba. 
– Az idő előtt kiköltözött vállalkozásokat nem kudarcként éljük meg, sőt, az ötletgazda sem így kellene emlékezzen erre. Ez egy romániai vagy akár székelyföldi sajátosság, hogy az első eredménytelen projektet kudarcként éljük meg, és azt mondjuk, hogy nem próbáljuk meg újból, mert félünk az újabb vereségtől. Statisztikák bizonyítják, hogy tőlünk nyugatabbra, akár az Amerikai Egyesült Államokban is, vannak olyan vállalkozójelöltek, akiknek csak az ötödik-hatodik projektjük jön össze, de nem szégyellik elmondani, hogy miért nem valósult meg az előző. Nem szégyen újrakezdeni, erre tanítjuk a hozzánk érkező fiatalokat – mondta az inkubátorház vezetője. Meglátása szerint a vállalkozásalapítás legnagyobb kockázatát a tartalékok hiánya jelenti. Sokan úgy szeretnének cégvezetők lenni, hogy nem rendelkeznek hat hónapnyi tartalékkal. Adott esetben, ha nem olyan ütemben fut be a termékük vagy a szolgáltatásuk, ahogy elképzelték, hónapok alatt csődbe megy a legnagyszerűbb ötlet is.
– Romániában nem rossz a vállalkozói kedv, de a kockázatvállalási faktor igen. Székelyföldön a vállalkozókedvből nem feltétlenül lesz vállalkozás. Azt látjuk, hogy mégiscsak kerül valamiféle gát az innovatív ötletek elé, vagy valami megakadályozza, hogy a vállalkozókedvből vállalkozás legyen. Legtöbbször az,
hogy a kockázatvállalás helyett a fiatalok a biztonságos, kötött munkaidejű állásokat keresik. A romániai átlagot tekintve, sajnos kevés Hargita megyei vállalkozást jegyeznek be. Azon dolgozunk, hogy a vállalkozókedvből valóban vállalkozás szülessen, de ebben az egyetemeknek, a családnak, az önismeretnek és a motivációnak is szerepe van – részletezte Szakács-Paál István. 
Az igazgató újabb nehézségként említette a cégutódlás kérdését. A fiatalok azért kerülnek generációs konfliktusba felmenőikkel, mert alapjaiban akarják megújítani az évtizedek óta működő céget, vagy lázadnak a szülői minták ellen. Sokkal ritkább az, amikor a fiatalok érdektelenség miatt nem viszik tovább a családi vállalkozást. Az igazgató hozzátette, hogy nagyon nagy probléma a generációváltás, amire szakmai fórumok és tanácsadások révén keresik a valós megoldásokat. 

Harghita Business Center
A véradás kiemelt helyszíne

Erősödő gazdasági térség

A vállalkozóknak létrehozott szervezet az alapító tagok tagdíjából, saját bevételből, illetve pályázatokból tartja fenn magát. Az eredményeiket összegezve az igazgató több meg­határozó együttműködést is említett. Ilyen például a Bizniszvitamin című rendezvény, melyet a Romániai Magyar Közgazdász Társasággal karöltve honosítottak meg Székelyudvarhelyen. Évente legalább tizenöt ilyen jellegű, telt házas eseményt szerveznek. Hasonlóan népszerűek a rendszeresen meghirdetett műhelytáborok, workshopok. A múlt évben már másodszor szervezték meg, nőnap alkalmából, a Bizniszvitamin maratont, de az igazgató büszkén mesélt a FutureMakers nevezetű középiskolás programról, az Erdélyi Vállalkozói Iskoláról, melyet idén harmadik alkalommal szerveztek meg a Közgazdász Társasággal és a Műhely –L’atelier Egyesülettel partnerségben, illetve a Vitality Klinikával indított előadás-sorozatról. Az utóbbi kimondottan az egészségügyben dolgozóknak szól, vállalkozásfejlesztés tematikában. 2022-ben kezdeményezték a Business&Wine típusú eseményeket, a Tőzsdeklubot, valamint partnerei voltak a Digitális Székelyföld Konferenciának. Az inkubátorház az egyetlen megyei központ, ahol engedélyezett a konferenciateremben való véradás. A helyek rendszeresen betelnek, a HBC részéről összesen hetven vezető és vállalkozó ad vért az inkubátorházban. Rendezvényei, illetve a kezdő vállalkozóknak nyújtott szakmai segítségnyújtás révén a HBC a fennállása óta már számtalanszor bizonyította, hogy érdemes a fejlődő vállalkozók hosszú távú céljaira építkezni. Az inkubátorház vállalkozói olyan sikeres gazdasági közösséget alkotnak, amely nemcsak a település, hanem az egész régió számára nagy előnyökkel jár.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!