Hirdetés

Jól haladnak az építkezéssel

Javában haladnak a sportcsarnok építésével, és őszre a napközi otthont is be tudják fejezni Szentegyházán. Az önkormányzat viszont jelentős önrészt kell biztosítson minden beruházáshoz, ez nem kis terhet ró a település költségvetésére.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 5 perc
Jól haladnak az építkezéssel
Az épülő óvoda Fotó: Szentegyháza Város Polgármesteri Hivatala

A Hófehérke Nap­kö­zi­ Ott­hon korszerűsítésére még a korábbi városvezetők nyújtottak be pályázatot a Helyi Fejlesztések Országos Programjában (PNDL). Az épület újjáépítése nem indult zökkenőmentesen, a pályázaton nyert összeget ugyanis közel a kétszeresével kellett kiegészítenie kormánynak, hogy az aktualizált árakon tudjon elkezdődni a kivitelezés. A sportcsarnok építésének elkezdéséig – erre az Országos Beruházási Társaságnál (CNI) pályázott a helyi önkormányzat – még egy hónapot kell nagyjából várni, ugyanis a tereprendezés és talajegyenlítés a hely adottságai miatt sok időt és munkát igényelnek.

Még két év

– A napközi otthon építésével a kivitelező jól halad, beépítették a nyílászárókat, most a belső szerelési munkálatokat végzik és vakolnak – tájékoztatott Lőrincz Csaba polgármester.
Mint mondta, mivel a pályázati finanszírozás korántsem bizonyult elégségesnek, a kormánytól kellett kérni, és sikerült megkapni a hiányzó összeget, ami viszont már teljes mértékben fedezi az építkezés költségeit.
– 2021-ben 5 millió lej kiegészítést kaptunk a kormánytól, amit ha a saját költségvetésből kellett volna finanszírozni, megbénította volna a várost. Ugyanakkor a meglévő épületet le kellett bontani, és támfalat is kellett építeni a patak mentén – részletezte. – Mivel a lehívott összeg csak az építkezés költségeire fordítható, a területrendezést, a földmunkákat és a létesítmény berendezését önerőből kell finanszíroznia az önkormányzatnak – hívta fel a figyelmet.
Az elöljáró szerint tavaly jelentőset léptek előre, ugyanis sikerült úgy megszervezniük a munkát, hogy a kivitelező télen is tudjon dolgozni. Hozzáfűzte: sokat számít, hogy a kivitelező komolyan veszi a dolgát és igyekszik igényesen végezni a munkáját.
– Fontos kiemelni, hogy az iskolavezetés is érti és érzi, hogy ez az ő érdeküket szolgálja, így operatívan állnak hozzá a beruházáshoz, ez pedig jelentős mértékben megkönnyíti a munkafolyamatot – hangsúlyozta a polgármester.
Lőrincz Csaba arra is kitért, hogy több, a Gábor Áron Szakközépiskola bentlakásának földszintjén levő termet is megújítottak, hogy az építkezés ideje alatt a napköziseknek ott tudjanak helyet biztosítani.
– Idén már nem, de a következő évben már biztosan az új napköziben fogják kezdeni a tanévet a gyerekek – fejezte ki reményét a polgármester.

Szentegyháza Város Polgármesteri Hivatala

Pénznyelő tereprendezés

Mikor Lőrincz Csabával beszéltünk, épp a sportcsarnok építőtelepén volt, a földmunkálatok ott jelenleg is zajlanak. A polgármester szerint a terület adottságai miatt rengeteg földet kellett elhordani, és támfalakat kell építeni ahhoz, hogy az építkezés az előírásoknak megfelelően tudjon elkezdődni. Közölte: ahogy az előbb említett beruházásnál, ennél is csak az építkezés költségeire lehet az elnyert összeget fordítani, így a földmunkák és a támfalépítés mind a helyi önkormányzat költségvetését terheli.
– A támfal építése az időjárástól is függ, nagyjából egy hónap múlva foghat hozzá a kivitelezést elnyert vállalkozó a munkához – jegyezte meg a polgármester, aki szerint csak a tereprendezés nagyjából egymillió lejt tett ki, az összeget a település költségvetéséből biztosították.
– Nagyjából mindegyik beruházáshoz kell ennyi önrész, ezek miatt más munkákhoz nem is tudunk hozzálátni, mert az önrész biztosítása megterheli a költségvetést.
Lőrincz Csaba szerint sokat segítene, ha a kormány az önrész előteremtésében is nyújtana segítséget, hogy az önkormányzatok ne kényszerüljenek bankhitelhez folyamodni.
Az épülő sportcsarnok 180 férőhelyes lesz, így nemcsak a szentegyházi rendezvényeknek, hanem a környező települések sporteseményeinek is teret fog biztosítani.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!