Hirdetés

Irodalom a színpadon

Irodalom a színpadon – Ká­nyá­di Sándor A táltos madár, valamint a Néma tulipán novellái nyomán a környék településeiről beválogatott gyerekek rövid műsort adtak elő. A csíkmindszenti Multifunkcionális Központban vasárnap délután tartott előadást bárki ingyenesen megtekinthette.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Irodalom a színpadon
Részletgazdag irodalmi előadás Csíkmindszenten Fotó: Vlaicu Lajos

Sipos Tünde pedagógus és Némethy Zsuzsa színész drámapedagógia-módszerrel, az 5–8. osztályos gyerekek bevonásával a csíkmindszenti Multifunkcionális Központban mutatta be az Irodalom a színpadon elnevezésű projekt záróelőadását vasárnap délután. Kányádi Sándor A táltos madár, valamint a Néma tulipán novellái nyomán összeállított színpadi előadás a Nemzeti Tehetség Program egyik nyertes pályázatának bizonyult. A program alapvető célja, hogy a Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken a tehetségsegítést fejlessze.
A nagyjából tizenöt perces gyerekelőadás előtt a felkészítő tanárok és programszervezők néhány percben megosztották gondolataikat. Sipos Tünde kifejtette, a mindszenti előadás egy év munkájának zárómozzanata. Mint arról korábban is beszámoltak, a program szeptemberben indult, hat iskolában tartottak két különböző foglalkozást. 
– A novellák mentén történő foglalkozásokon túl a gyerekek közül beválogattuk azokat, akik az előadásban szerepelnek. Hatalmas fába vágtuk a fejszénket már csak a szervezést illetően is, ugyanis a gyerekeket a környék különböző településeiről – Csíkmindszent, Csíkbánkfalva, Csíkszereda, Csíkkarcfalva és Gyimesfelsőlok – válogattuk be a ma látható előadásba – hívta fel a figyelmet Sipos Tünde. Majd megemlített néhány fontos személyt, akik segítették munkájukat: Borbáth Csilla, aki a pályázatot ajánlotta, illetve a szülők, akik támogatták és elengedték a gyerekeket.

Vlaicu Lajos
– Köszönjük Antal Rozalindának, aki az arculatért felelt, Kocsis Erikának a több téren megvalósuló támogatásáért, Bakó Klárának a látványelemek kidolgozásáért és Keresztes Evelinnek a sminkért – fejezte ki háláját az elmúlt évben végzett munkáért. 
Némethy Zsuzsa kiemelte: mindannyiuknak élmény volt a közös munka, sokat tanultak a folyamat alatt, ők és az előadásban szereplő tizenkét gyerek egyaránt, akik a kevés próba alatt, a munka mellett egymással is meg kellett ismerkedjenek. 
– Kitartás és elszánt munka jellemezte a gyerekeket és minden résztvevőt – jegyezte meg Némethy. Ugyanakkor háláját fejezte ki a magyarországi Nemzeti Tehetség Program és Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának az anyagi hozzájárulásért. 
Az előadás alatt a díszlet, a jelmezek és a gyerekek lelkesedése, valamint a felkészítők munkája a közönség szívét egyaránt elnyerte.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!