Hirdetés

Időben kell kérni

Fontos, hogy akik külföldi utazást terveznek, időben – akár online is – igényeljék a nemzetközi egészségbiztosítási kártyát.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 1 perc
Időben kell kérni
Fotó: Veres Nándor

Szünetelt az európai uniós egészségügyi kártyák kibocsátása januártól március végéig az egészségbiztosító pénztárnál, helyette igazolást adtak az igénylőknek. Most ismét bocsátanak ki kártyát.
A kártya feljogosítja a külföldre utazó személyeket, hogy az Európai Unió és az Európai Gazdasági Közösség országai­ban sürgősségi egészségügyi ellátásban részesüljenek. A kártya többek között Nagy-Britanniában, Svájcban is érvényes, közölte Duda Tihamér-Attila, a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár elnöke. 
– Külföldi tartózkodás esetén elég felmutatni a kártyát, később a biztosítók egymás között rendezik az anyagiakat. Feltétel, hogy egészségügyi biztosítással kell rendelkezzen a személy. A kártya érvényességi ideje az igénylés pillanatától számolva két év. Online is igényelhető az egészségbiztosító pénztár honlapján – jegyezte meg az elnök.
Hozzátette: Hargita megyében valamivel több mint 23 ezer személy jogosult kártyára. Tavaly nagyjából tizenkétezer igénylő volt, idén januártól 782-en igényelték. Kiemelte: fontos, hogy senki ne halassza utolsó pillanatra az igénylést, mert az eddigiek során szinte utolsó percen érkezett kérés sportcsapatok és iskolák részéről. 
– Ha valaki elmulasztotta igényelni a kártyát, és külföldi tartózkodása ideje alatt orvosi ellátásra szorult, tudunk segíteni rajta, de fontos az előrelátás – szögezte le a pénztár vezetője.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!