Hirdetés

Cél az olimpiai arany

Folytatjuk fiatal sportoló tehetségekkel foglalkozó sorozatunkban a Csíkszeredai Sportklub gyorskorcsolyázó-reménységeinek bemutatását, ezúttal Fülöp Hosszú Magort faggattuk.

Farkas Endre
Becsült olvasási idő: 3 perc
Cél az olimpiai arany
Fotó: Fülöp Hosszú Magor archívumából

A 11 éves, csíkszeredai Fülöp Hosszú Magor öt évvel ezelőtt húzott először gyorskorcsolyát a lábára. Minden így kezdődött: 
– Néztem a 2018-as téli olimpiát a tévében, és nagyon megtetszett a gyorskorcsolya, gondoltam, kipróbálnám, és akkor apukám rátalált a hirdetésre, amit az edzőm, Szőcs Renáta adott fel, hogy indítanak a sportklubnál kezdő csoportot. Adódott a lehetőség, hogy kipróbáljam, és a példaképeim, Jordan Pierre-Gillesés és Liu Shaoang nyomába eredjek – idézte fel Magor a kezdeteket.
A fiatal sportolót természetesen kikérdeztük a kedvenceiről is. Megtudtuk, hogy a kedvenc színe a kék és a fekete, szívesen eszik kínai ételt, a mesehősök közül Matuka áll hozzá a legközelebb, az iskolában pedig legszívesebben az angolt tanulja. Sportolóként természetesen a hobbijai is mozgáshoz kapcsolódók: szívesen ragad pingpongütőt, ül biciklire, focizik, rollerezik, motorozik, csak lehessen szabad levegőn. Közel áll hozzá a zene, amit főleg a buszon szokott hallgatni, utazás közben.
Céljait tekintve eltökélt fiatalember beszélgetőtársunk: – Még teljesen nem döntöttem el, hogy mi leszek, de a célom az az, hogy olimpiai bajnok legyek, és azután vagy nyitok egy cipőboltot, ahol nagyon különleges cipőket fogok árulni, vagy a sporttal kapcsolatos dologgal fogok tevékenykedni, de lehet, hogy mindkettő. Nagyon szeretem az edzőtáborokat, legfőképp a budapestieket, mert tudok találkozni a barátaimmal, és úgy érzem, hogy ezeken sokat tudok fejlődni. Nagyon büszke vagyok a legutóbbi budapesti Mikulás-kupán elért eredményeimre, mert sikerült az eddigi legjobb időimet megfutnom. A kedvenc távom a 777 méter – sorolta egy szuszra.
Magor legemlékezetesebb koris emléke, amikor megnyerte Csehországban az első érmeit, de van olyan verseny, amire más miatt emlékezik szívesen. – A legutóbbi versenyen, a Jász-kupán, éppen az A döntőben korcsolyáztam, amikor lesérültem, és egy nagyon kedves mentős bácsi volt ott, aki nagyon kedves és jó fej volt – emlékezett vissza.
A fiatal korcsolyás szerint a gyorskorcsolyában az a legnehezebb, hogy „mindig ott kell lenni fejben”, mert könnyen ki lehet csúszni. – Én az olyan embereknek javasolnám a gyorskorcsolyát, aki nagyon gyors és erős meg taktikus. Én a gyorsaságot szeretem leginkább ebben a sportban – zárta beszélgetésünket Fülöp Hosszú Magor.

Nagy Emese



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!