Hirdetés

Magyarandrásfalván a sor

A hat településből álló Szent­ábrahám község négy falujában újult meg mindeddig a kultúrotthon, most azonban az önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően tovább bővül ez a szám. A magyarandrásfalvi művelődési ház teljes felújítása még idén elkezdődhet.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Magyarandrásfalván a sor
Kívül-belül megújul az épület. Ráfér Fotó: Hadnagy Éva

Szentábrahám község egyik legnagyobb kultúrotthona, a magyar­andrásfalvi művelődési ház újul meg a közeljövőben. A helyi önkormányzat ugyanis sikeresen pályázott az elmúlt évben a fejlesztési minisztériumnál, és 1 millió 700 ezer lejes vissza nem térítendő támogatást nyert el, amelyet az Országos Helyreállítási Tervből finanszíroz az állam. Simó Dezső Szabolcs polgármester február 22-én írta alá a finanszírozási szerződést. Mint mondta, a projekt összértéke, amelyet a kultúrotthonra fordítanak, 2,5 millió lej, így a fennmaradó részt a helyi önkormányzat biztosítja majd saját költségvetéséből.
Szentábrahám községet hat falu alkotja, így hat kultúrotthonnal rendelkezik. Az elöljáró szerint céljuk, hogy minden településen, korszerű, a mai követelményeknek megfelelő közösségi épületeik legyenek. A felújítási munkálatok már elkezdődtek, és már csak kettő, a magyarandrásfalvi, illetve a firtosmartonosi van hátra.
– Tudjuk, hogy mindkét épületre ráfér a felújítás, hiszen eléggé rossz állapotban van már mindkettő, de sajnos a pályázat keretösszege akkora volt, hogy csak egyik korszerűsítése fért bele. Most a magyarandrásfalvi újul meg, de keressük a lehetőségeket, hogy a firtosmartonosit is minél hamarabb rendbe tegyük – mondta Simó Dezső Szabolcs polgármester.
A magyarandrásfalvi kultúrotthon a legnagyobb a községben, az épületben egykoron iskola és tanítói lakás is működött, így a nagyterem mellett számos kisebb teremmel és pincével is rendelkezik. A polgármester elmondta, bár az elmúlt években is végeztek rajta kisebb felújításokat önerőből, eljött az ideje egy teljes felújításnak. A munkálatok során szerkezeti megerősítést is eszközölnek, támfallal erősítik majd meg, de a tervek szerint a tetőszerkezetet, a falakat, a nyílászárókat, a villanyhálózat, a padlót és a színpadot is felújítják, ugyanakkor külső szigetelést is kap az épület. A következő fázisban a tervek elkészíttetésén lesz a fő hangsúly, amelyet a kivitelezés meghirdetése követ majd. Ha minden a tervek szerint halad, idén ősszel már el is kezdődhet a felújítási munka. Simó Dezső Szabolcs elmondta, elektromos töltőállomás megépítését is tervezik a községközpontban, erre is kiterjed a pályázat és mivel ez nem csökkentette a kultúrotthon felújítására vonatkozó összegeket, úgy döntöttek, belevágnak.
– Igyekeztünk kihasználni ezt a lehetőséget is – fogalmazott a polgármester. – Egy 25 ezer eurós töltőállomásról van szó, amelyre minden bizonnyal igény lesz majd a községben is a közeljövőben.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!