Megújul a csíkszeredai központi park

Az idei év végére teljesen másképp fog kinézni a csíkszeredai központi park – ígérik a város elöljárói. Pavilonnal, pumptrack-pályával, zenélő játszótérrel, kutyafuttatóval gazdagodik a megyeközpont.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Megújul a csíkszeredai központi park
A Korondi Árcsó Kft. jó ütemben halad a pavilon elemeinek elkészítésével Fotó: Bors Béla

Feladta a leckét a kivitelezőnek a forrásháznak az Equartis Architects Kft. által elkészített terve, ugyanis nagyon szép, de rendkívül bonyolult elemekből áll a központi parkba tervezett pavilon. A kupolás építményt hajlított gerendák, fémlemezek és kovácsoltvas használatával készíti el a Korondi Árcsó Kft.
Mint Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere elmondta: a pavilon elkészítése bonyolult, de a kivitelező nem adja fel. Mivel a Korondi Árcsó Kft. is arra törekszik, hogy igényesen készítse el az építményt, a városháza nem siettette őket, hogy szigorúan tartsák a megszabott határidőket. A város vezetői a közelmúltban látogattak Korondra, ahol a beruházó már összeszerelte a kész elemeket.
Az alpolgármester arról tájékoztatott, a munkálatok elkezdődtek, megtörtént az ivóvízforrás feltárása és betonozása, illetve a szivattyúrendszert is beszerelték. A kút fölé tervezett kör alakú pavilon kupoláját oszlopok tartják majd. A közel húsz négyzetméteres, nyitott forrásházat kerámiacseréppel fedik be, és kovácsoltvas kapun keresztül lehet megközelíteni. A fedett építmény padlóját kockakővel borítják, illetve a pihenni vágyók számára ülőhelyeket, padokat is elhelyeznek.

Equartis Architects Kft.
Látványterv


Amint kitavaszodik, a kivitelező megkapja a kezdési parancsot, így egy másik fontos létesítményt is megvalósítanak a parkban, amely a kerékpár szerelmesei számára jelent majd nagy örömet.
– A park korszerűsítése nem áll meg, hiszen a fiatalok, kerékpárosok által várva várt pumptrack-pálya építése is elkezdődik. Azon a területen fogjuk ezt kialakítani, ahol jelenleg is gyakran lehet ugráló, ugrató bicikliseket látni. A pumptrack, vagyis pumpapálya speciális sportlétesítmény, amely térbeli elrendezéssel, játékosan segíti, tanítja a kerékpárosokat a kerékpár helyes kezelésére, javítja az egyensúlyt és koncentráló képességet, valamint edzési és szórakozási lehetőséget is biztosít – közölte Bors Béla.
Az elöljáró megjegyezte, ami a parkot illeti, rossz hírekkel is szolgálniuk kell: egy másik projekt keretében a szakemberek több mint ötszáz fa állapotát mérték fel a város területén. Már tavaly ősszel kivágtak néhány öreg, menthetetlen vagy balesetveszélyes fát a parkban, de ennek a folyamatnak folytatódnia kell, így sajnálatos módon további fáktól kell megszabadulniuk. A városháza munkatársai már jóval korábban gondoltak erre, és több csemetét is elültettek a parkban, valamint újabbak ültetése is napirenden van. 
– Zenélő játszótér, ivóvízpavilon, pumptrack-pálya létesül, ugyanakkor a park azon részén, ahol a városháza ügyfélközpontja van, kutyafuttatót kerítünk el – tájékoztatott Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere, reményét fejezve ki, hogy év végére befejezik a munkát.
A zenélő játszótér a 2022-es évi, első csíkszeredai részvételi költségvetés egyik nyertes projektje, idén tavasszal fogják megvalósítani. A város vezetői azt ígérik, év végére új arculatot kap a központi park.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!