Hirdetés

Körbejárná a világot

Folytatjuk fiatal sportolótehetségekkel foglalkozó sorozatunkban a Csíkszeredai Sportklub gyorskorcsolyázó-reménységeinek bemutatását, ezúttal András Vivient faggattuk.

Farkas Endre
Becsült olvasási idő: 2 perc
Körbejárná a világot
Tehetsége mellett szorgalma a sikere legfőbb záloga Fotó: András Vivien archívumából

A csíkszeredai András Vivien 2013-ban született, és még nem töltötte be a hatodik életévét, amikor 2019 januárjában elkezdte a korcsolyasportot. Érdekes módon „egy kicsit kanyargós úton” került a gyorskorcsolyázók közé.
– Az egyik csíkszeredai cég jóvoltából akkoriban minden évben lehetőség volt hétvégén korcsolyázni. Anya alig várta, hogy akkora lábunk legyen, hogy megvehesse az első korcsolyát, és legyen egy rendszeres hétvégi programunk. Ahogy ezt elértük, pont abban az évben nem volt ez a kori megszervezve. De Csíkban illik tudni korcsolyázni, így nem adtuk fel, és próbálkoztunk a sátras jégpályán. Hamar rájött anya, hogy nem lesz jó így, ezért beíratott korcsolyázni – emlékezett vissza Vivien.
A kisebb koris növendékekkel általában külön foglalkoztak. Vivien számára csak az év végi háziverseny során derült ki, hogy valójában gyorskorcsolyára jártak. 
– Addigra már annyira beleszerettünk ebbe a sportba, hogy nem volt visszaút. Így kerültünk Szőcs Renáta edzőhöz, akivel gyakorlatilag elkezdtem tanulni korcsolyázni. A kezdetektől ő formál engem és tanít a gyorskorcsolyára – mondta a sportoló.
Vivien elmondott néhány személyes dolgot is magáról. Így megtudtuk, hogy a legnagyobb példaképe Liu Shaoang, kedvenc színe a piros, kedvenc ételem a csirkeszárny, kedvenc mesehőse pedig Pinok­kió. Ahogy azt is megtudtuk, hogy bár nem tud részt venni minden edzőtáborban és a nyári alapozások egy részén, ám eltökéltsége, szorgalma és tehetsége mégis a legjobbak közé repíti őt.
– Ha nagy leszek, gyors­korcsolyaedző, fodrász vagy sminkes leszek. Szeretek nagyon utazni, körbejárni a világot, gyorskorizni és versenyezni – osztotta meg András Vivien.
A fiatal versenyző eddigi legjobb eredményeit összetettben érte el: 2021 márciusában országos bajnoki 2. helyet szerzett. A 2021-es budapesti olimpiai reménységek versenyén bronzérmes lett. 2022 januárjában, Jászberényben, a Tisza-kupán szintén a dobogó második fokára állhatott fel. Megfordult még Szegeden, Olaszországban, valamint Csehországban is, ahonnan aranyéremmel tért haza összetettben.

Nagy Emese



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!