Digitális önvédelem

A felnőtteknek ajánlott egyre nagyobb figyelmet fordítani az online biztonságra és a tudatos internethasználatra azért, hogy ezáltal jó példát mutassanak a fiatal generációnak – hívta fel hallgatósága figyelmét Székelykeresztúron megtartott előadásában Pöltl Ákos közgazdász, testőr.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 3 perc
Digitális önvédelem
Gyerekek a képernyő előtt. Hasznos tippek Fotó: László F. Csaba

A Keresztúri Vállalkozói és Közösségi Alap meghívásának eleget téve tartott előadást szerdán Pöltl Ákos magyarországi közgazdász, hivatásos testőr a település művelődési házában.
– A felnőtteknek ajánlott egyre nagyobb figyelmet fordítani az online biztonságra és a tudatos internethasználatra azért, hogy ezáltal jó példát mutassanak a fiatal generációnak – mondta az előadó digitális önvédelmi projektjét ismertetve. 
Az előadáson elhangzott információk felhasználásával a résztvevők a jövőben képesek lesznek felismerni, majd elhárítani a digitális világ veszélyeit, tájékoztatott a KVKA Business. Mint írják, az előadó már évek óta tart képzéseket Magyarország határain túl is a biztonságos internethasználattal kapcsolatban. Tréningjeinek célcsoportja elsősorban a felnőttek, az általános, illetve középiskolás gyerekek, de alkalomadtán a pedagógusok is. A projekt célja a gyakorlatban alkalmazható tudáscsomag átadása, amelynek segítségével a fiatalok biztonságosabban mozoghatnak az online térben.
– A felnőtteknek nehezebb dolguk van, hiszen a saját online biztonságuk mellett a gyerekek biztonságáért is felelősek – szögezte le az előadó.
A prezentációjából megtudtuk, hogy jórészt az idősebb generáció kezében van a mérvadó döntés, amikor a digitális sebezhetőségről esik szó. Mint mondta, a fiatalok aligha tilthatók el az internethasználattól, sőt, sok esetben a közösségi oldalakra szánt idő korlátozása sem garantálja a teljes digitális védelmet, ezért a felnőtteknek számításba kell venniük a hiteles információk elsajátítását, átadását, illetve egy jó példa felállítását a saját nethasználati szokásaikkal. 
– Nincs is időszerűbb téma manapság, mint a gyerekek digitális védelme. A fiatalok akár napi nyolc órát is tölthetnek az internetet böngészve, a felnőttek pedig azt sem tudják, hogy mire keresnek rá, mit olvasnak el, vagy milyen online krízishelyzetekkel, támadásokkal találkoznak. Szülőként javasolt figyelni arra, hogy megfelelő információkat adjanak a fiataloknak arról a világról, amelybe beleszülettek, s amelynek mindennap aktív részesei – mondta a szakértő.
A keresztúri előadás támpontokat nyújtott az aggódó szülőknek, akik szeretnék kiismerni magukat az online világban, de eddig nem tudták, miként tegyék meg az első lépéseket.
A szakember előadásának második részében az internetfüggőségről és a közösségi média mentális egészségre gyakorolt hatásáról beszélt.
A KVKA Business tájékoztatott arról, hogy a résztvevőktől begyűjtött összeget teljes mértékben a keresztúri kórház gépparkjának korszerűsítésére fordítják.
A figyelemfelkeltő előadás mellett Pöltl a projektet lehetősége szerint a helyi tanintézetekben is népszerűsíti. Tegnap az Orbán Balázs Gimnázium 9–12. osztályos tanulói hallhatták az internethasználattal kapcsolatos tanácsait, ma pedig a Berde Mózes Unitárius Gimnázium diákjai előtt szólal fel.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!