Hirdetés

Nincs velünk a térerő

Hargita megyében több helyen nem megfelelő a mobilhálózat, még mindig vannak olyan térségek, ahol ingadozik vagy egyáltalán nincs térerő. A probléma az ország többi részén is fennáll. Pár érintett önkormányzatot és több szolgáltatót is megkerestünk ez ügyben, ám a tények nem sok biztatót mutatnak.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 5 perc
Nincs velünk a térerő
Mobilhálózat antennája. Magas elvárások és földhözragadt lehetőségek Fotó: Hodgyai István

Nagy problémát okoz Hargita megyében az, hogy számos településen nincs megfelelő mobiltelefon-hálózat, ezzel lényegesen megnehezítve a kommunikációt. A térerő nemcsak a jelentősen árnyékolt helyeken hiányos – mint a hegyközi átjárók legtöbbjénél, vagy az elszigetelt falvakban –, hanem a városokhoz közel, sőt, esetenként egyes belvárosi részeken is. Ellentétben más hálózati fejlesztésekkel, ez nem regionális probléma, ugyanis legutóbb az Aisemnal által 2022-ben végzett országos hálózaterősség feltérképezése azt mutatja, hogy az ország legtöbb megyéjében hasonló gondokkal küzdenek. Ez alól nem kivétel az alföld sem, bár a főváros környékén teljes a lefedettség, kelet felé találhatóak jelentős nagyságú fehér foltok. Több önkormányzatot is megkerestünk, hogy feltérképezzük a jelenlegi helyzetet és a lehetséges megoldásokat. Mint kiderült, a probléma orvoslására egyelőre nem sok esélyt látni.

Sokszor a hivatalban sincs térerő

Felsőboldogfalva községhez tizenegy település tartozik közigazgatási szempontból, ezek jelentős része küzd a térerő hiányával. Megkeresésünkre Zsombori Levente, a község polgármestere elmondta: a többségében két nagy szolgáltató hálózatát használó régióban mindkét hálózat gyenge. Zsombori szerint sokszor a községházán sincs rendesen térerő, de Telekfalva irányában, Székelylengyelfalván és Sükőben is kritikus a hálózat erőssége. A polgármester szerint korábban tervben volt, hogy az egyik nagy szolgáltató telepít egy antennát Bikafalva és Székelyudvarhely között, viszont ez több okból sem tudott megvalósulni. Az egyik, hogy az antenna felállításához rendezett tulajdonjogú, 20 m2-es területre lett volna szükség, ilyen pedig a meghatározott övezetben nincs a hivatal tulajdonában. A másik ok, hogy bár magánszeméllyel is kötöttek volna vásárlási vagy területbérlési szerződést, erre nem került ajánlat. Utóbbi a polgármester szerint annak tudható be, hogy az emberek tartanak az 5G sugárzás veszélyeitől.

Van, ahol átálltak, van, ahová nem is kell

Közel tíz évig viaskodott Bálint Elemér-Imre, Oroszhegy község polgármestere a mobilhálózat-szolgáltatókkal, viszont csak egyikkel tudott dűlőre jutni. Elmondása szerint korábban több vitája volt a többi szolgáltatóval a hálózat bővítése kapcsán, viszont azok nem léptek a felhasználók felé. Bálint megjegyezte: a szolgáltatók, mikor felmérték a terület földrajzi adottságait és az antennaállítás költségeit, lemondtak a beruházásról, hiszen nem volt annyi felhasználó, hogy jövedelmező legyen a befektetés. A polgármester szerint a nagyjából hét éve Tibód fölé telepített antenna jól beválik, a község jelentős hányada – leginkább Szentkirály, Fancsal, Tibód – átállt a beruházást végző szolgáltatóhoz.
– Etéd községben 2019-ben sikerült felállítani egy antennát, amit Kőrispatakon telepítettek, ez a környékre maximális lefedettséget nyújt – nyilatkozta lapunknak Szilveszter Attila, a község polgármestere.
Értesülésünket megerősítve közölte: a terület nem a hivatal tulajdonát képezte, magánszeméllyel kötött a beruházó szerződést. Egyedüli fehér foltként Siklód települést nevezte meg, de állítása szerint az ott lakók és oda hétvégézni vagy hazajárók nem igénylik a szolgáltatást, így békésebb és sokkal nyugodtabb marad a falu.

László F. Csaba
Kevés a felhasználó ahhoz, hogy megérje beruházni


Elmaradtak az ígéretek

Ahol viszont egyáltalán nincs térerő, azok a hegyek közti átjárók, mint a Vasláb és Csík­szentdomokos közti útszakasz, a Hargita platójának egyes részei és azokat a Gör­gényi-havasoktól elválasztó Libántelep. Utóbbinál a legnagyobb az a távolság, ahol egyáltalán nincs térerő, a jó hír, hogy az antennaállításhoz minden dokumentum és terv megvan, a rossz, hogy a szolgáltatóknak nem éri meg kivitelezni a beruházást. Egyed József, Gyergyóújfalu polgármestere szerint az egyik legnagyobb szolgáltató ígért megoldást a libántelepi hálózat bővítésére, szerinte mindegyik szolgáltatónak kellene bővítenie a térerő lefedettségén. Mint mondta, korábban négy helyet is megnéztek, amelyből kettőt azonosítottak, hogy alkalmas antenna telepítésére. Hozzátette: a tervek és a magánszemélyektől származó szükséges beleegyezések már egy éve megvannak, viszont a beruházást túl költségesnek találta a szolgáltató, ahhoz képest, hogy hány felhasználót érintene a projekt. Lapunk a szolgáltatókat is megkereste a mobiltelefon-hálózat bővítésének okán, viszont több nap elteltével sem kapunk választ kérdéseinkre.

Ennyire rossz a helyzet?

A szolgáltatók hivatalos oldalán található hálózati térképek szerint csak a főútvonalakat fedi le a térerő, az Aisemnal felmérése a kisebb településekre is kiterjedt. Eszerint összegyűjtöttük, hol nincs, vagy ingadozik a minimálisnak számító 2G a megyében. Főként: Bikafalván, Telekfal­ván, Gyepes környékén, Gagy­ban, Magyarandrásfalva környékén, Nagysolymoson, Szej­ke­fürdőn, Fenyőkúton, Lövé­te­bányán, Szel­tersz­fürdőn, Ül­ké­ben, Szent­imre­fürdőn, Csík­cso­mor­tánban, Balán­bá­nya egyes részein, Sikaszó és Gyer­gyóújfalu között, a Bucsin-átjárón, a Tolvajos-tetőn, Gyer­gyó­töl­gyes környékén, Bor­szék és Maros­hévíz között egyáltalán nincs, vagy a minimális térerő is ingadozó.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!