Hirdetés

Több előkészítő osztályt indítanak

Elkészült a megye beiskolázási terve a jövő tanévre, a tanfelügyelőségen a minisztérium láttamozására várnak. Pontos részleteket nem árultak el, de annyit sikerült megtudnunk, hogy a mostaninál több előkészítő osztályt és több szakiskolai osztályt szeretnének indítani ősszel, új szak is lesz, és április folyamán idén is megrendezik a Szakmák Éjszakáját.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Több előkészítő osztályt indítanak
Iskolába menet. Sok a bizonytalanság Fotó: Hodgyai István

Megyénkben az egyetem előtti oktatásban jelenleg 50 337 gyermek, fiatal vesz részt, jövőre nagyobb számmal, 53 137 tanulóval terveznek a megyei tanfelügyelőségen – tájékoztatott Demeter Levente főtanfelügyelő. A nagyobb szám részben annak is köszönhető, hogy több településen a tanügyi rendszer része lett a bölcsőde is. Öttel több előkészítő osztályt terveznek indítani a 2023–2024-es tanévben, pontosan 184-et, és öttel több, összesen 47 szakiskolai osztály szerepel az Oktatásügyi Minisztériumnak már elküldött beiskolázási tervben. A kilencedik osztályok száma az elképzelés szerint jövőre 140 lenne, a líceumi szinten (azaz szakközépiskola és gimnázium) az osztályok száma változatlan maradna, a jövő tanévben is 93-mal számolnak – közölte az adatokat a főtanfelügyelő. Megtudtuk, az évnek ebben az időszakában az egyeztetések zajlanak a szaktárca és a tanfelügyelőségek között, aztán majd valamikor április végén, május elején megérkezik a várva várt jóváhagyás, akkor, amikor – mint Demeter Levente fogalmazott – már a körmünkre égett a gyertya.
A tanfelügyelőségen egyelőre nem árulták el, hogy hol lesz több előkészítő osztály, mert még semmi sem biztos. Az viszont igen, hogy nem változik az iskolába való beiratkozás rendje, de a pontos időpont még nem ismert, tavaly április első felében rajtolt. Az érvényben lévő jogszabály szerint iskolakötelesnek számít az a kisgyerek, aki augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét. Megyénkben az általános iskolák többségének pontosan meghatározott körzete van, ez alól kivételt képeznek az alternatív módszerrel működő vagy tagozatos, ún. hivatási (pl. művészeti), illetve felekezeti tanintézmények. Itt sincs változás. A beiratkozás első felvonásában tehát a szülők abba az iskolába írathatják be a gyermeküket, ahová a lakcímük szerint tartoznak, hacsak nem választanak „nem körzetes” tanintézményt. Ebből a szempontból a megyében kakukktojásnak számít Székelyudvarhely, ahol négy nem körzetköteles iskola is működik, a művészeti és step by step osztályokat indító intézmények mellett van még kettő (a Tamási Áron Gimnázium és a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium), amely igazából nem egyházi iskola, hanem egyházi épületben működő állami intézmény, mégsincs körzetük, tehát bárhonnan beírathatók ide a gyermekek.
Arról sem beszéltek még a tanfelügyelőségen, hogy hol hirdetnének meg új szakiskolai osztályt, azt viszont elmondta Kedves Mónika szakoktatásért felelős tanfelügyelő, hogy indul egy új szak is, megyénkben még sosem volt állattenyésztői szakiskolai képzés, ősztől viszont lesz, mégpedig Székelyudvarhelyen, az Eötvös József Szakközépiskolában. A felvételi naptár szerint, tehát elvileg május 8-án meg kell jelennie az idei továbbtanulási kínálatnak, azaz az iskolák és a tanfelügyelőség is nyilvánosságra kell hozza, hogy milyen szakiskolai, szakközépiskolai és gimnáziumi osztályokba jelentkezhetnek az általános iskolák végzősei. A tanfelügyelőség minden évben egy tájékoztató füzetet is eljuttat a nyolcadikosokhoz. Kedves Mónika még elmondta, hogy idén is megszervezik a szakoktatást népszerűsítő Szakmák Éjszakája című rendezvényt, amelynek tervezett időpontja április 21.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!