Hirdetés

Újra felívelőben a cimbalom

Fábián Andor dokumentumfilmjének vetítésével folytatódott tegnap délután Székelyudvarhelyen a magyar kultúra napja alkalmából szervezett rendezvénysorozat.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Újra felívelőben a cimbalom
Értékes hangszer, összhangot ad és díszít Fotó: Hadnagy Éva

A Hangszerhúrok, sorsfonalak című dokumentumfilm középpontjában a népi zenekarok egykoron elengedhetetlen, mára azonban már alig használt kelléke, a cimbalom állt, illetve udvarhelyszéki cimbalmosok életútjába is betekintést nyerhettek a nézők.
A művelődési ház koncerttermében egybegyűlteket Bartalis Izabella, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vezetője köszöntötte, aki elmondta, intézményük 2012 óta hirdeti meg a dokumentumfilm-pályázatát, amelynek keretében több értékes film is készült az évek során. Mint mondta, ezek főként olyan alkotások, amelyek Hargita megye értékeit igyekeznek átörökíteni a jövő generációja számára. Hozzátette, Fábián Andor már több ízben is megnyerte ezt a pályázatot alkotásaival, a most bemutatásra került dokumentumfilm is díjnyertes alkotás. 
A fiatal, tehetséges székelyudvarhelyi rendező munkásságát P. Buzogány Árpád ismertette, majd maga a rendező beszélt a film születéséről. Hangsúlyozta, elsősorban csapatmunkának köszönhető, hogy létrejöttek ezek az alkotások. Elmondta, a magyar kultúra napjához úgy köthető a dokumentumfilmje, hogy 150 évvel ezelőtt Schunda Vencel József budapesti hangszergyáros alkotta meg a cimbalmot, így igazi hungarikumnak számít ez a hangszer. Ugyanakkor helyi kulturális vonatkozása is van a filmnek, amely Korond községhez kötődik. Elmondta, a film operatőre Farkas Antal volt, aki korondi származású, édesanyja, Vinczefi Irén borbélyszalont működtetett a településen, emellett szépen is cimbalmozott, így az ő emlékének is szentelték ezt az alkotást. Nem véletlen, hiszen a nézők láthatták, ahogy a korondi ,,borbély-cimbalom” fél évszázad csend után ismét megszólalt, új erőre kapott és évszázadok emlékét hordozva ismét a reményt hirdeti. Fábián Andor alkotása a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Hargita Megye Tanácsa és a S’art Művészeti Közösség szakmai partnerségében valósult meg. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!