Zöldek, saláták s egy programozó

Foglalkozását tekintve programozó, de a kertészkedés… az valami teljesen más. Szász Győző egy évvel ezelőtt értékesítette első doboz termékét. Nincs jobb szó a magyarban arra, amit ő termel, mint a mikrozöld.

Olyan – nagyjából palántaméretű – zöldségekről van szó, melyeket előszeretettel használ a kulinária, hogy friss hatásúvá, könnyedebbé tegye az éttermi fogásokat, üdévé az otthon készült falatokat.

Nem mellesleg finomak is. Magukban hordozzák az örökítőnövény alapízeit, és adnak hozzá jó adag frissességet, zöldes esszenciát. Hivatásos szakácsok a mikrozöldeket arra használják, hogy „emeljék” a tányért. Ízben és megjelenésben egyaránt.

Szász Győzőnek immár jó néhány csíkszeredai vendéglő is ügyfele. Hetente szállít, többnyire megbeszélt időpontra juttatja el palántáit a konyhafőnökök keze alá.

Az idők során magánszemélyekkel is bővült vásárlói köre. Általában az egészséges táplálkozás iránt érdeklődő, tudatos fogyasztók keresik fel az újszerű termékekért. A mikrozöldek ugyanis saláták alap­anyagaiként is elsőrendűek. Büszke arra, hogy vásárlói körét kizárólag interneten keresztül verbuválta.

 Tömbházban kezdődött, napfénnyel folytatódik

Hihetetlennek hangzik, de Győző egy csíkszeredai tömbházlakásban kezdte a kertészkedést. Sötét szobát alakított ki a csíráztatáshoz, és mesterséges világítással termesztette a növényeket. A vállakozás a ma is legnépszerűbb napraforgó-, retek- és zöldborsócsírákkal indult. A paletta folyamatosan bővül, változik. Jelenleg piros mustár, rukkola (borsmustár), disznóparéj (amaránt), pakchoi, citrombazsalikom és sóska is szerepel a kínálatban. Összehasonlíthatatlanul jobb körülmények között, egy csicsói birtokon növekednek jelenleg a mikrozöldek. A természetes fényt semmi nem helyettesíti, vallja Győző, aki főállása mellett a lehető legtöbb idejét fordítja kertészkedésre

 Amitől kihajt és növekszik

– A tapasztalati tanulást semmi nem helyettesíti – állítja a csicsói kertész. – Életemben mindennek úgy fogtam neki, mintha mindent tudnék. Az igazi szakmai ismeret viszont csak gyakorlással áll össze – mondja Győző. A kertészet iránti fogékonysága a családban, a csicsói birtokon alakult ki. Huszonnégy fajta erőspaprika termesztésével kezdődött minden, amit jövőtől szeretne ismét elkezdeni.

 Egyszerű saláták mikrozöldekből

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otthoni felhasználásra elsősorban salátá­nak ajánlhatók a mikrozöldek. Az egyik legegyszerűbb, ugyanakkor legjobb ízhatást kölcsönző módszer, ha a palántát az örökítőnövénnyel kombináljuk. Mi a retket és a napraforgót készítettük el ilyen módszerrel. Mindenekelőtt azonban ismertetjük egy, a saláták szempontjából nélkülözhetetlen alapkészítmény, a vinaigrette (vinegrett, más néven ecetolajöntet) készítési módját.

Vinegrett (alapkészítmény)

Hozzávalók:1 kávéskanál mustár (ajánlott a dijoni),½ kávéskanál méz, ízlés szerint só, fehér bors, 50 ml fehér borecet, 150 ml semleges olaj (ajánlott a szőlőmagolaj)

Elkészítés: Az olajon kívül valamennyi hozzávalót simára elkeverünk egy habverővel, majd az olajat fokozatos keverés mellett hozzáadagoljuk. Az öntet felülete enyhén mattá válik. Némi idő elteltével az olaj és az ecet különválik, mivel ez egy úgynevezett instabil emulzió. Ettől függetlenül nyugodtan elkészíthetjük, használat előtt azonban ismét össze kell kavarni vagy felrázni. Különböző ízvariációit úgy készíthetjük el, ha az olaj és az ecet egyharmadát az alaptól eltérő ízűvel helyettesítjük (pl.: balzsamecet, almaborecet, málnaecet, olívaolaj, dióolaj).

Napraforgó-saláta

A salátákat érdemes öblös keverőtálban elkészíteni. A hozzávalókat kézzel összeforgatjuk, ezt követően pedig némi öntetet locsolunk rá, majd ismét kézzel összeforgatjuk, és csak ezt követően tesszük tányérra.

Hozzávalók: egy maréknyi zöld napraforgó, 20 g hámozott napraforgómag serpenyőben pirítva, ízlés szerint vinegrett

(A fent leírtak csupán az alapul szolgáló hozzávalók, ajánlott, hogy mindenki ízlése és fantáziája szerint egészítse ki. Használhatunk újhagymát, pirított kenyérkockát, szardíniát, parmezánt vagy éppen friss sajtot.)

 Reteksaláta

Hozzávalók: egy maréknyi retekhajtás, 3-4 db hónapos retek (télen fekete retek), ízlés szerint vinaigrette

Az alap reteksalátát érdemes valamilyen füstölt hozzávalóval, esetleg tojással kiegészíteni.