Zökkenőmentesen áthaladni a gáton

Leaszfaltozták az Udvarhely­széket a Gyergyói-medencével összekötő megyei út egyik igencsak gödrös részét, ez a szakasz éppen a zeteváraljai víztározó gátján vezet át. Fenyéd közelében is végeztek javításokat.

04_aszfalt
Elvégezték a Fenyéd–Te­ke­rőpatak közötti 138-as jelzésű megyei úton a javítási munkálatokat. Hargita Megye Tanácsa aszfaltozási programjában Fenyéd belterületén 425 méteren, illetve a zeteváraljai gáttól kezdődően 1,7 km-en, 6,1 méter átlagszélességben, összesen 13 115 négyzetméteren került új burkolat az útra. Mindez 576 969 lejbe került, közölte Incze Csongor, a megyei tanács alelnöke a zeteváraljai gátnál tartott sajtótájékoztatón szerdán.
Borboly Csaba megyeelnök szerint 2008-ban „új időszámítás” kezdődött, amikor is az volt szembetűnő, hogy az udvarhelyszéki rengeteg kistelepülés összeköttetés nélkül létezik. Azóta folyamatosan fejlesztik a térség útjait a kisfalvak érdekében.
– Ezúton is köszönöm a megye többi térsége képviselőinek szolidaritását, hogy amikor Ud­varhelyszék útjaira több pénz kellett, azt támogatták a megyei tanács RMDSZ-frakciójában és más fórumokon is – mondta az elöljáró.
Udvarhelyszéken új aszfaltréteg került még a 131-es út egy 3,5 kilométeres szakaszára, Galambfalva térségében a 137-es úton pedig bő egy kilométernyi részre.
Mint arról már beszámoltunk, Hargita Megye Tanácsa idén közbeszerzésre bocsátott egy két évre szóló kiírást aszfaltszőnyegek készítésére. Ez tartalmaz kátyúzást, amely után átlagosan 2 cm vastagságú aszfaltréteg kerül a meglévő régi aszfaltréteg egyenetlenségeinek kitöltésére, és egy rétegben ugyanabból az anyagból terítik le a 4 cm-es koptatóréteget. A keretszerződés értéke több mint 10,5 millió lej, amely 40 km egybefüggő aszfaltszőnyeg elkészítésére elegendő, idén 20-21 kilométernyi útszakasz javítását vették tervbe.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community