Zenés hónapvégre készülnek

A Soublaster is fellép idén a fesztiválon. Híres vendégek

Idén is világhírű előadókkal várja a nagyérdeműt a Csíki Jazzfesztivál augusztus 21–23. között.
A hetedik alkalommal megrendezett fesztivál sztárvendége a svédországi Lars Danielsson és triója, akiknek a koncertje országos premier lesz. A különlegességek sorából kiemelkedik Elsa Valle kubai énekesnő, aki zenekarával igazi latin dzsesszt fog játszani.

A Soublaster is fellép idén a fesztiválon. Híres vendégek
A Soublaster is fellép idén a fesztiválon. Híres vendégek

[dropcap]L[/dropcap]ars Danielsson és triója lesz az idei Csíki Jazzfesztivál sztárvendége – tájékoztattak a fesztivál szervezői. Az augusztus 21–23. között zajló rendezvényen a kilenc fellépő zenekar közül először mutatkozik be Romániában és egyben koncertsorozatot tart Hargita megyében a Random Trip. A zenekarral fellép a csíkszeredai közönség által már jól ismert Luiza Zan is, aki az ország legjelentősebb dzsesszénekesnője. A fesztivál igazi színes programot ígér, hiszen a zenekarok más-más zenei stílust fognak bemutatni: jelen lesz a tradicionális dzsessz, a fúziós dzsessz, a jazz funk, a latin dzsessz, a soul dzsessz, és mindezek mellett az elektromos, sőt a DJ-zene kedvelőinek is ajánl kikapcsolódási lehetőséget a rendezvény. Ez utóbbit az első, azaz a Majdnem jazz nap különlegességének szánják a szervezők.
A háromnapos fesztiválon, amelynek hagyományos helyszíne a Mikó-vár, esténként három-három koncert lesz látható. A fesztivál ingyenes kísérőprogramja délelőttönként a gyermekeknek interaktív zenei foglalkozásokat kínál. A felnőtteknek ez idő alatt közös kávézásra nyílik lehetőségük a művészekkel, és közben izgalmas zenei workshopon vehetnek részt. Ez utóbbit az Ólommadár Kultúrkocsmában tartják, és ugyancsak itt lesz az éjszakai jam session is, amelyre 23 órai kezdettel várják a fesztivál vendégeit.
A fesztivál főszervezője idén is a Mini Jazzfesztivál Egyesület. Társszervezők: Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata, Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ. A rendezvény főtámogatói az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A támogatók sorából kiemelkednek azok a csíkszeredai magánvállalkozók, akik évek óta anyagi és erkölcsi segítséget nyújtanak a fesztivál megszervezéséhez.
A fesztivál művészeti tanácsadója a kétszeres Fonogram-díjas Sárik Péter.
A fesztiválra idén is várják a gyerekeket, akik (7 év alatti korig) ingyen léphetnek be a fesztiválra. A szervezők külön kérése ezzel kapcsolatban az, hogy a szülők fokozottan figyeljenek a gyerekekre, hogy azok ne zavarják sem az előadót, sem a többi nézőt. Egyetlen kivételt képez a szombat este 9-től kezdődő Lars Danielsson Trió koncertje, amelyet nem látogathatnak 7 éven aluli gyerekek, erre az időszakra felkérik a szervezők a szülőket, hogy gondoskodjanak gyermekfelügyeletről, hiszen a koncert jellege nem engedi meg a gyermekek jelenlétét.
A fesztivál programja, a belépőjegyek, valamint egyéb hasznos információk megtalálhatók a www.jazzfestival.ro oldalon.

HN-információ

: an accessible web community