VSK: jó lesz ez!

A jelszó: megtartani. Ellenfelet, élvonalbeli tagságot egyaránt Fotó: CSMINAUR

Belekóstolt az élvonal nívójába a VSK: a székelyudvarhelyi férfi kézilabdacsapat a hétvégén egy nagybányai tornára volt hivatalos, ahol két felkészülési mérkőzést is játszott. Az első győzelemre még várni kell, az edző szerint azonban a mutatott játék biztató.

A bő egy évtizeden át tulajdonképpen egyszemélyes mutatványként működő SZKC négy evvel ezelőtti fájó megszűnése után magyar állami támogatással Szejke néven támadt fel újra az udvarhelyi férfi kézilabda, ám a csapat hiába verte háttal a komplett másodosztályos mezőnyt, kellő anyagi támogatás hiányában két ízben sem sikerült elindulni a legjobbak között.
A Bölények Ligája névre keresztelt román férfi első osztály ugyanis teljesen más kávéház, mint a félamatőr, de inkább csak amatőr másodosztály, s ezt az időközben VSK elnevezésre váltó udvarhelyi csapat játékosai saját bőrükön is megtapasztalhatták a hétvégén Asszonypatakán, újkori nevén Nagybányán, ahol ugyan megszűnt már az aranybányászat, elhalt a nehézipar is, ám mind fiú-, mind pedig lányvonalon tovább él a kézilabda, melynek jeles képviselője az 1974-ben alapított Minaur, mely Románia első, kizárólag kézilabdára szakosodott sportklubja.
A nagybányai fiúk a legutóbbi idényben mind a bajnokságban, mind pedig az európai kupákban remekeltek, utóbbiban döntőt játszottak, a hétvégén pedig a hazai rendezésű Lascăr Pană Emlékversenyen készültek az augusztus végi, Ferencváros elleni Európa Liga-selejtezőre.
A klubalapítóról elnevezett férfitorna (a lányok is pályára léptek, a házigazdák mellett a székelyudvarhelyi Bakó Botond által edzett Kisvárda, valamint Kolozsvár és Beszterce is szerepelt) első napján a CSU Suceava 33–28-ra verte a Tordai Potaissát (a korábbi székelyudvarhelyi játékosok közül Csog Vencel 4, Szász Előd 2 gólt szerzett a győztes csapat színeiben, a túloldalon Tálas Huba ötször talált be), majd a Minaur 20–10-es első félidő után 34–26-ra győzte le a VSK-t. Az udvarhelyi gólokat Ferenczi Botond 5, Angelo Tăuțean és Putnoky Szabolcs 4-4, Fekete Róbert 3, Aron Dedu, Hadnagy Lóránt, Vuk Milosevics, Claudio Ramos 2-2, Csibi Hunor és Katona Tamás is 1-1 szerezték, Varó Lajos és Orbán Szilárd kapusokon kívül játszott még Tófalvi Tamás, Kónya Hunor és Csíki Botond is. S ha már a székelyudvarhelyieket említettük: a Minaur kapuját az udvarhelyi nevelésű Buzogány Barna védte. Szóval lenne kit hazahívni, addig is itt van nekünk, és játszott is a tornán a kubai Ramos, illetve a montenegrói Milosevics, az angolai Feliciano Nunes Couveiro viszont még mindig a vízumára vár. Erről a meccsről annyit, hogy Sipos Lóránt vezetőedző elmondása szerint igazi hullámvasút volt számukra, nagyon jó és nagyon rossz periódusokkal.
Másnap viszont sokkal jobban ment a játék a Suceava ellen, két ízben is két góllal el tudtak lépni az udvarhelyiek, félidőig azonban fordított és eggyel ment a CSU (15–14 oda). Az egészségügyi okok miatt korábban visszavonuló, ám tavaly újra visszatérő, egykor szövetségi kapitányként is dolgozó Petru Ghervan professzor által edzett suceavai egyetemi alakulat azonban nem tudta leszakítani a szívósan küzdő udvarhelyieket, akik rendre kiegyenlítettek. Utoljára hét perccel a vége előtt volt döntetlen, a hajrában jobban összpontosítottak a moldvaiak, és 34–31 arányban húzták be a találkozót. Az udvarhelyi gólokat Putnoky 7, Ferenczi és Ramos 5-5, Csibi 3, Hadnagy, Tăuțean, Fekete, Dedu 2-2, Kónya, Katona, Tófalvi 1-1 szerezték, a kapuba beállt Varó, Orbán és Jobb is, illetve játszott még Milosevics és Csíki. A torna hasznosságához nem férhet kétség, Sipos Lóránt edző pedig megkeresésünkre röviden annyit mondott: jó lesz ez!

Jakab Árpád

: an accessible web community