Viszontagságos 125 év

Az emléktábla leleplezése. Ünnepség a helytállás jegyében FOTÓ: ASZTALOS ÁGNES

Esőben, járványügyi korlátozások közepette, a névadó szobra körüli téren ünnepelte 125-dik évfordulóját a Tompa László Általános Iskola. A nagy múltú tanintézmény épp hullámvölgyben van a csökkenő gyermeklétszám miatt, ezért több biztatás is elhangzott: az iskolának van és kell legyen jövője.

A jubileumot ünneplő iskola története szorosan kapcsolódik Székelyudvarhely Szombatfalvának nevezett városrészének történelméhez. Majdnem egyidőben zajlott a két esemény: 1895-ben a városhoz csatolták a Küküllő hídján kívüli területet, és a mai Tompa László Általános Iskola elődje rá egy évre, az 1896–97-es tanévben alakult át községi fiúiskolává.

Egy kis múlt

Kezdetben a szombatfalvi templom melletti épületben zajlott a tanítás, majd bérelt helyszíneken tartották az órákat. A városrész egyik emblematikus, szép arányú ingatlana, amely ma a tanintézmény főépülete, 1935-ben, Török Artúr építészmérnök tervei alapján épült fel, majd 1969-ben egy új épületszárnnyal egészült ki. A fiúiskola az 1956–57-es tanévtől alakul át koedukált tanintézménnyé, és ez lett a városban az I-es számú általános iskola. Fennállásának 110 éves évfordulóján, 2006-ban vette fel Székelyudvarhely egyik jelesének, Tompa Lászlónak, a két világháború közti időszak kiemelkedő erdélyi magyar költőjének nevét. Legtöbb tanulója – pontosan 795 – az 1975–76-os tanévben volt, ma, az alegységekkel együtt 426 gyermek jár ide.

Ide járt az alpolgármester

A járványügyi korlátozások miatt rendhagyó módon, gyerekek nélkül, a jelenlegi és egykori kollégák jelenlétében, szabadtéren zajlott az ünnepség. Az iskola történetét Libik Győző igazgató idézte fel, majd Pálfi Kinga alpolgármester köszöntötte a 125 éves tanintézményt. Ő több szállal is kötődik a „Tompához”, ugyanis itt volt általános iskolás, és most ide jár a kisfia. Demeter Levente főtanfelügyelő tágabb összefüggésbe helyezve a jelentős eseményt, felidézte, hogy e 125 év alatt mennyi minden történt: háborúk, kommunizmus, több váltásos oktatás, majd a gyermeklétszám drasztikus csökkenése.

– Érdemes hát visszatekinteni, hogy mit tanulhatunk az elődöktől – mondta a főtanfelügyelő, majd biztató szavakkal zárta ünnepi beszédét: az iskolának lesz jövője.

A 125-ös szám bűvöletében

Mivel a járványügyi korlátozások miatt a gyermekek egy része online oktatásban vesz részt, rendhagyó módon, mindössze néhány nyolcadikos tanuló közreműködésével zajlott az ünnepség, ők Tompa-verseket adtak elő. Az iskolába járó elemisek pedig tematikus vetélkedőbe kapcsolódhattak be, a játékos, okostáblán végezhető feladatok fókuszában az iskola története, Tompa László élete és munkássága állt. A cél az volt, hogy 125 pontot érjenek el a gyermekek, hisz ennek a számnak a „bűvöletében” zajlott a nap. A kreatív, ötletekben gazdag vetélkedő során többek között a tanulók elkészítették osztályuk „fenyő-mandaláját”, a névadó legismertebb költeménye, a Magányos fenyő apropóján. A feladatsort Jászay Laura tanító állította össze, aki közel 40 éve dolgozik az iskolánál.

Asztalos Ágnes