Visszalopták a gyerekek szívébe a táncot

Hátrom évvel ezelőtt példaértékű kezdeményezést indítottak útjára a kis-homoródmenti településen, Oklándon. Külső segítségre (határon túlról) és erős helyi akaratra, megfelelő hozzáállásra volt szükség ahhoz, hogy feltámasszák a régen elfeledett táncokat. A néptáncoktatás ötlete valóra vált, és ami még fontosabb: folyamatos.

[dropcap]O[/dropcap]klánd, bár nincs messze Székelyudvarhelytől, a megyehatár perifériáján picit kiszorul látókörünkből. Örömmel tölti el az idegen szívét is, ha ünnepnapokon megtelik a kultúrotthon ugrabugráló, csacsogó gyereksereggel.
Kelemen Éva pedagógus, szervező köszöntőszavai után a táborlakók kicsi csoportja mutatta be azokat a táncokat, amit tudnunk kellene. A Nyírség Táncegyüttes tagjai is meglepték a közönséget kalotaszegi legényessel, bökönyi és kalotaszegi asszonycsárdással, majd a debreceni Róna banda bemutatkozása után a táborlakók nagy csoportja verte fel a port a színpadon.
Kelemen Levente oklándi unitárius lelkész megköszönte Teremi Lászlónak, Szamoskér polgármesterének, hogy ezt az álmot nemcsak megálmodta, hanem meg is valósította feleségével, Évával együtt. Ugyanakkor az oklándi asszonyok helytállásáért is háláját fejezte ki. „Örvendek annak, hogy elindult egy folyamat, amely a népszokásainkat, néptáncainkat próbálja újra bevinni gyerekeink lelkébe, ugyanis a miénkből valahogy kiölték” – fogalmazta meg a lelkipásztor.
„2011-ben az oklándiak egy része nálunk tette le az állampolgársági esküt, és innen van a jó kapcsolat köztünk” – mondta el kérdésünkre Teremi László, Oklánd testvértelepülése, Szamoskér polgármestere. „Ugyanakkor civilként néptánccal foglalkozom, és ahányszor eljöttem Székelyföldre, a székely táncnak már sajnos a nyomát sem találtam meg a falvakban. Ezért gondoltuk úgy, hogy eljövünk és a gyerekeknek megpróbáljuk megtanítani ezeket a táncokat” – fogalmazott Teremi László.
Számos gyerek visszajár a táborba, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend, de az oktatók szerint sajnos mindig a nagyok maradnak ki, pedig velük lehetne nagyobb fejlődést elérni.
„Idén olyan zenészeket hoztunk el, akik fiatal művészeti iskolások Debrecenből és környékéről, és nem volt még ilyen tapasztalatuk” – mondta Szamoskér polgármestere, ígérve, októberben ismét jönnek a tiszteletbeli székely találkozóra.
Ugyan Attila, a Nyírség Nép­táncegyüttes tagja és táncos­társai két utánpótláscsapatot hoztak el az egyhetes táborba. „Ők is ugyanazokat a székely táncokat tanulták itt meg, amit a táborlakók. Nagyon fiatal táncosokról van szó, akik művészeti iskolában járnak és órarendszerűen tanulják a néptáncot. A forgatós táncokat nehéz elsajátítani, mondhatni, ez a táncok csúcsa. Aki kezdőként becsöppent ide, képet kapott öt nap alatt arról, hogy milyen táncnemek vannak: forgatós, csárdás, szökős stb. Az oktatók elméletben is elmagyarázták a táncok eredetét, sőt esténként régi filmeken is megnéztük azt, amit napközben tanultunk. Abban a családban, ahol fontos a kultúra és ahol népdalokat énekel az anyuka a gyerekének, a hagyomány része a családi életnek, ott nem teljesen ismeretlen a gyerekek számára a néptánc. Érzelmileg nagyon feltöltődtünk egy hét alatt, fizikailag pedig teljesen lemerültünk, de otthon majd kipihenjük a fáradalmakat” – összegezte a hetet Ugyan Attila néptáncos.

Nagyálmos Ildikó