Visszaállította a vámellenőrzést Németország és Ausztria

Az Európai Bizottság által javasolt kötelező menekültkvótákról egyeztettek tegnap az uniós belügyminiszterek Brüsszelben. A helyzet egyes tagállamokban pattanásig feszült: Magyarország éjféltől – immár az új jogszabályokkal megerősítve is – lezárta határait, Ausztria pedig keleti határszakaszain Németországhoz hasonlóan visszaállította a vámellenőrzést, de szigorításokra készülnek a horvát, a cseh, a szlovák és a lengyel hatóságok is.

Rendkívüli tanácskozást tar­tottak tegnap Brüsszelben az uniós tagállamok belügyminiszterei. A lapzártánk után véget ért megbeszélés középpontjában az a kvótarendszer áll, amelynek alapján a menedékkérőket szét lehetne osztani a tagállamok között. Az uniós tagállamok vezetői korábban abban állapodtak meg, hogy önkéntes felajánlások alapján két év alatt Olaszországból és Görögországból 40 ezer menedékkérőt telepítenek át más országokba, valamint 20 ezer menekültet fogadnak be az Unión kívül, konfliktuszónák közelében lévő menekülttáborokból.
Közben özönlenek a menedékkérők: Ausztria néha lezárja Hegyeshalomnál a határt pár órára, Németország pedig határellenőrzést vezetett be, és a csehek, illetve a horvátok is szigorítanak. Franciaország ezzel egy időben a schengeni szabályok szigorú tiszteletben tartására szólította fel az Európai Unió minden egyes országát. Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker a múlt héten új javaslatot jelentett be. Ennek lényege, hogy a korábbi 40 ezer főn túl, a tagállamoknak kötelező kvóták alapján további 120 ezer menedékkérőt kellene befogadniuk Olaszországból, Görögországból és immár Magyarországról is. A kötelező kvótákat azonban nemcsak Magyarország, hanem Szlovákia, Lengyelország, Csehország, a balti államok, Dánia és Finnország is ellenzi.

HN-összefoglaló