Virtuális térben találkozott 10 ország ifjúsági munkása

Az Udvarhelyi Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) sikeresen megvalósította az első online Erasmus projektjét. A koronavírus okozta járvány negatív hatással volt az ifjúsági szektorra is, emiatt az offline képzés nem valósulhatott meg és többszöri dátummódosítás után a projekt 2021. január 8–19 között online felületeken valósult meg – tájékoztattak közleményben a szervezők.

A virtuális projektben 44 fiatal munkás vett részt 10 országból. A kezdeti programot mind az időtartam, mind a módszertan tekintetében áttervezték, tiszteletben tartva a választott témát: offline és online gyűlöletbeszéd és kiközösítés. Minden nap 3 órányi tevékenység volt a Zoom és a Breakout Room használatával. Továbbá segítségükre volt a menti.com, a jamboard, a padlet és a Google Slides– olvasható a beszámolóban.

A Not in my name! projekt partnerei Bulgáriából, Görögországból, Magyarországról, Spanyolországból, Olaszországból, Macedóniából, Törökországból, Horvátországból és az Egyesült Királyságból voltak.

– 12 nap után remek programot zártunk, értékes kapcsolatok alakultak ki a résztvevők között, mivel egy mindennapjainkat nagyon befolyásoló és aktuális témáról beszéltünk. Az utolsó előtti nap mini interjút készítettünk, mivel az egyik horvát résztvevő három éve menekült a családjával menekült Irakból Horvátországba. Izgalmas volt hallgatni saját tapasztalatait a gyűlöletbeszéd témában” – számolt be Siklódi Eszter, a projekt koordinátora.

A közlemény megszólaltat egy török résztvevőt is, aki elmondta, aggályokkal kapcsolódott a rendezvényhez, de kétségei hamar szertefoszlottak, „mert minden tökéletes volt”.

Tornai Szilárd, az UIET ügyvezető alelnöke a záró eseményen hangsúlyozta, erőt ad a folytatáshoz a 44 fiatallal való eredményes találkozás, ugyanis valamennyien „pozitívak és jövőbetekintők” voltak.

A projektről weboldal készült, ahol további információk érhetők el a projekt tevékenységeiről, illetve a résztvevők élménybeszámolója is itt olvasható: http://erasmus.uiet.eu/not-in-my-name/

A projektet az Európai Bizottság finanszírozza az Erasmus + programon keresztül.