Világrekorddöntésre készülnek a hétvégén Gyimesekben

Gasztronómiai csúcsdöntésre: a világ legnagyobb, egy üstben összefőzött túrós puliszkájának elkészítésére készülnek a hétvégén a Gyimesekben a hidegségi csángó túróspuliszka-fesztivál szervezői. A hozzávalók alapján 3500 kilogrammosra tervezett étel elkészítését a helyszínre kiszállva a Guinness Rekordok Könyvének megfigyelői hivatalosan dokumentálják.

Óriáspuliszkát főznének. Számukra több, mint kísérlet Fotó: Domján Levente/archív
Óriáspuliszkát főznének. Számukra több, mint kísérlet Fotó: Domján Levente/archív

[dropcap]A[/dropcap] világ legnagyobb, három és fél tonnás túrós puliszkájának elkészítésével kívánják a hétvégén beírni magukat a Guinness Rekordok Könyvébe a gyimesiek. A rekorddöntési kísérletre vasárnap Hidegségen, a Fatányéros Panzió udvarán zajló tizedik csángó túróspuliszka-fesztiválon kerül sor.
A próbára a rendezvény szervezői – a szükséges eszközök, kellékek, alapanyagok beszerzésével, összeállításával – immár hetek óta készülnek: ennek részeként a helyszínre szállították és ácsolják a tartószerkezetét annak a különleges kialakítású, 5200 literes űrméretű főzőedénynek is, amelyben végül a világrekordot jelentő túrós puliszkát összefőzik.
A gyimesi csángók hagyományos ételének elkészítését, s elsősorban az ehhez felhasznált összetevők mennyiségét a Guinness Rekordok Könyvének helyszínen tartózkodó ellenőrei lépésről lépésre követik és dokumentálják: a szervezők ugyanis határozottan nem kísérletre, hanem csúcsdöntésre készülnek, tájékoztatta tegnap lapunkat Prezsmer Fülöp, a Gyimesvölgyi Vendéglátók Turisztikai Egyesületének elnöke. Elárulta: az új világrekordhoz a szervezők 1200 kilogramm puliszkalisztet és 800 kilogramm túrót használnak fel, de az arányokhoz illően nem aprózzák el az ételhez szükséges házi vaj és tejföl mennyiségét sem.
A kétnapos – szombaton gyermekeknek szóló programokkal, kerékpár- és ügyességi versenyekkel kezdődő, délután különböző előadásokkal, fellépésekkel folytatódó – rendezvénysorozat vasárnap éri el csúcspontját: a csíkszentdomokosi ifjúsági fúvószenekar reggeli ébresztője után a puliszkafőző versenyre délelőtt 11 óráig várják a csapatok jelentkezését. A Guinness-rekord megdöntésére tett igyekezet 10 és 14 óra között zajlik, majd a hitelesítés és az elkészült ételek zsűrizése következik. A tizedik csángó túróspuliszka-fesztiválra kilátogatókat ezt követően – az óriásüstben készített étel kóstolója mellett – estébe hajló tánc és népzene várja: az esti utcabálhoz a talpalávalót Fintu és bandája húzza. A Bethlen Gábor Alap támogatásával ugyanakkor a turisztikai egyesület felvidéki palóc, délvidéki és magyarországi, illetve gyimesi, moldvai csángó és csíki tánccsoportokat is vendégül lát: a fellépők a közös főzés örömén túl ízelítőt adnak egymásnak és a közönségnek népviseletükből, népszokásaikból, illetve énekeikben, táncaikban megőrzött népzenei kultúrájukból is – tette hozzá Prezsmer Fülöp.

Domján Levente