Világnapi bemutató

Ünnepi bemutatóra készül a Tomcsa Sándor Színház. Az előzetesen meghirdetett időpontnál két nappal később, március 27-én, szombaton, a színház világnapja alkalmával mutatja be a 19. századi orosz drámairodalom egyik legjelentősebb és legtermékenyebb szerzőjének, Alekszandr Nyikolajevics Osztrovszkijnak legismertebb színművét, a Vihart, Botos Bálint rendezésében – tájékoztat közleményében az intézmény.

Legújabb bemutatóját a színház világnapján tartja a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház: a jeles alkalomból játsszák Nyikolajevics Osztrovszkij Vihar című színművét, Botos Bálint rendezésében.
A közlemény emlékeztet rá, hogy a sajátságos költői nyelvezettel bíró műből készülő előadás igencsak aktuális kérdéseket feszeget: Mihez kezdünk, ha egy minket vagy a családunkat fenyegető veszéllyel kell szembenéznünk? A bezártságot, a megaláztatások sorát vajon mennyire és milyen mértékben bírjuk? Mi segíthet ennek túlélésében: az ábrándozás, a hit? Szerelem nélkül lehet vagy érdemes élni? Milyen viszonyunk van a tudományhoz?
„Vihar kint és bent. Egy olyan világ tárul a szemünk elé, mely könyörtelen, nem kedveskedik, nem hiteget, melyben ismerős élethelyzetekkel, emberi problémáinkkal, a városi ember lényegi igazságával nézhetünk szembe” – áll az előadás színlapjában.
Az erős társadalomkritikai vonással rendelkező produkció látványvilágának megteremtése Bajkó Balanka Alíz m. v. munkája, koreográfusa Bordás Attila m. v. A színház művészei közül Albert Orsolya, Barabás Árpád, Dunkler Róbert, Esti Norbert, Fincziski Andrea, Jakab Tamás, László Kata, Lukács Emőke, Nagy Xénia-Abigél, Pál Attila, Szűcs-Olcsváry Gellért és Tóth Árpád játszik az előadásban.
Botos Bálint, rendező Marosvásárhelyen színészetet, majd Kolozsváron rendezést tanult. Dolgozott a Râmnicu Vâlcea-i Anton Pann Színházban, a kolozsvári Váróterem Projekt nevű független társulatnál és a Figura Stúdió Színházban, a Szigligeti Színházban, a Tamási Áron Színházban. A Tomcsa Sándor Színház társulatával első alkalommal dolgozik együtt a rendező, ennek ellenére a székelyudvarhelyi közönség már találkozhatott munkájával 2020-ban a III. MAFESZT keretén belül a Szigligeti Színház két alkalommal is játszotta Szép Ernő-Guelmino Sándor: Lila ákác című művét, Botos Bálint rendezésében – olvasható a Tomcsa Sándor Színház közleményében.

HN-információ