Videó – VII. Lurkófesztivál: külön figyelnek a kisgyermekekre és a tinédzserekre

Sajtótájékoztató. A legfontosabb tudnivalókat ismertették a szervezők | Fotók: László F. Csaba

Három év kihagyás után ismét lesz Lurkófesztivál Csíkszeredában. A Csíki Játékszín gyermekeknek és fiataloknak szóló hetedik kiadását két részben szervezik meg. Szeptember 24–28. között a tinédzsereket várják különböző kötelező házi olvasmányok és kortárs szövegek feldolgozásaival, illetve szociális kérdésekkel foglalkozó előadást is láthatnak. Összesen 15, három nagyszínpadi, nyolc kamaratermi és négy osztálytermi előadást lehet majd megtekinteni. A fesztivál második, Lurkó Kids című része november 2. és 6. között lesz.

Az első Lurkófesztivált 2013-ban szervezte meg a Csíki Játékszín Budaházi Attila dramaturg kezdeményezésére. A gyermekeknek és tinédzsereknek szóló színházfesztivál Erdély-szerte hiánypótló rendezvénynek számított egészen 2018-ig, akkor szervezték meg utoljára. A hatodik kiadás után feltett szándékuk volt a fesztivál újbóli megszervezése, közölte keddi sajtótájékoztatón Veress Albert színházigazgató.

– A Lurkó át fog alakulni, kinövi magát a fesztiválból egy teljes évadon át tartó fiataloknak szóló programmá, aminek több modulja van, és a fesztivál ennek a Lurkó programnak az egyik modulja. Még lesznek benne olyan modulok, mint a Lurkó Meets, ahol találkozunk a fiatalokkal. Ilyen már volt is, a legutóbbi Szar ügy előadás után volt egy közönségtalálkozó, és nagyon-nagyon jól sikerült. Úgy láttuk, hogy továbbra is igény van rá, úgyhogy igyekszünk minél több Lurkó Meetset szervezni. A Lurkófesztivált is idén két részre választottuk szét – részletezte a színházigazgató. Megjegyezte: szeptember 24–28. között lesz a Lurkó Teens, azaz a fesztivál tinédzsereknek szervezett része, a második része november 2. és 6. között lesz, a Lurkó Kids, vagyis a kisgyerekeknek és babáknak szóló része. Veress Albert arra is rámutatott, a Lurkó Teens előadásaival együtt ebben a hónapban összesen 27 előadás lesz megtekinthető a Csíki Játékszínben.

A Lurkó Teens részleteit Orbók Áron, a fesztivál főszervezője ismertette. Elmondta, Magyarországon néhány éve a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával osztálytermi előadásokat és ifjúsági előadásokat hoztak létre a különböző társulatok, aminek a célja a színházlátogatás ösztönzése volt. A Lurkó Teens fesztiválra az osztálytermi előadásokat készítő magyarországi társulatokat hívták meg. Hozzátette: a fesztivál előadásai három kategóriába sorolhatók, így a fiatalok megtekinthetik különböző kötelező házi olvasmányok és kortárs szövegek feldolgozásait, illetve szociális kérdésekkel foglalkozó előadást is láthatnak.
– Ez a Kiállok érted című előadás, amely szociális kérdésekkel foglalkozik. Természetesen könnyebb eladni egy Arany János-szöveget az iskoláknak, mint a szociális kérdésekkel foglalkozó előadást, de haszna mindenképp a szociális kérdésekkel foglalkozónak van a fiatalok közösségében. Ez az előadás attól is érdekes itt a fesztiválon, hogy gyermekotthonokban szokták játszani, ezért mi is meghívtunk 50 diákot Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthonaiból – mondta a főszervező. Rámutatott: az előadás végén témát elemző és feldolgozó foglalkozás is lesz.

A Lurkófesztivál szeptember végi kiadásán összesen 15, három nagyszínpadi, nyolc kamaratermi és négy osztálytermi előadást láthat a közönség. A fesztivál vendége és előadója lesz Ács Tamás és Katona László színművész is. Az előadások programja a lurko.ro weboldalon és a Lurkófesztivál Facebook-oldalon olvasható. A jegyek ára 10 lej.

Bíró István

: an accessible web community