Vifi, az udvarhelyi celEb

Vifi nem egy átlagos kutya – sötét, tömött, hullámos szőrével és fehér pamacsban végződő füleivel különleges jelenség. Imádja gazdiját, aki mellől, ha teheti, el sem mozdul, kölcsönösen jó hatással vannak egymás életére. Ma már saját közösségi oldala van, és követői is szép számban akadnak. Bár hátránnyal kezdte az életet, örökbefogadása után jóra fordult minden.

Vifi és gazdája, Magyari Tekla, öt és fél éve találkoztak. Vifi mentett kiskutyaként került gazdájához Magyarózdról, s bár nem volt szerelem első látásra, Tekla ma már élete legjobb döntésének tartja Vifi kutya befogadását.
– Nagyon pici volt, és nagyon csúnya, hiányos volt a szőre, a fülei csupaszok. Kellett pár hét, amíg megbarátkoztam a gondolattal, hogy valóban ő lesz az én kutyám. Sőt az elején úgy éreztem, hogy ilyen csúnya állatot nem fogok tudni megszeretni. Most azonban már a világ pénzéért sem adnám – kezdett bele történetük mesélésébe Tekla, miközben Vifi szimatolt és boldogan szaladgált körülöttünk a székelyudvarhelyi városi parkban, ahová rendszeresen járnak sétálni. Eközben azonban csak néhány méterre távolodott el gazdájától, így egy percre sem téveszti szem elől, hogy kivel és mit csinál. A kiskutya ereiben ugyanis terelővér folyik, és elég féltékeny, gazdáját kizárólag sajátjának tekinti, s ezt hangos ugatással ki is fejezi mindenkinek, aki baráti kézfogással, öleléssel, ne adj’ isten, puszival üdvözli Teklát. Imádja a gyerekeket és a labdákat.
– Szebb az élet vele, és én már azt hiszem, sosem leszek kutyátlan az életben. Sajnos nem élnek annyit, mint mi, de Vifi által sokkal szociálisabbá és egészségesebbé váltam. Mindennap kint vagyunk a friss levegőn, együtt mozgunk, sétálunk, élvezzük a napsütést, ismerkedünk, barátkozunk, nem beszélve arról, hogy a simogatás endorfint szabadít fel, és rengeteg stressztől megszabadít – sorolta a kutyatartás előnyeit a gazdi.

Saját Facebook-profil
Magyari Tekla elmondta, ő is, mint a legtöbb kutyás gazdi és a szülők nagy része, meg szerette volna osztani a kedvencéről készült képeket, ám úgy döntött, a napi fotókkal nem terheli ismerőseit. Saját profilt készített kutyája számára, így jött létre a Vifi, az udvarhelyi celEb oldal.
– Ezáltal nekem is megvan az a napi öt-tíz perc felüdülés, amikor feltölthetem róla például a 27 657. fotót is, mégsem a saját oldalamon teszem azt. Ez persze csak szórakozás, hobbi, több időm és energiám erre nem is nagyon van, de úgy gondolom, ez épp elég – vélekedett Tekla.
Mint mondta, mióta elindult Vifi oldala, azóta több Facebook-os kutyaprofil is létesült a környéken. Magyari Tekla szerint Vifi oldala a celebkedésen kívül fontos üzenettel is bír, célja ugyanis az örökbefogadás népszerűsítése.
– Úgy vélem, fölösleges drága pénzért fajtiszta kutyákat vásárolni, mikor a menhelyek tele vannak értelmes, melegszívű kutyákkal. A fekete színű kutyákra meg még inkább ráfér a népszerűsítés, hiszen felmérések szerint sokkal kevesebb fekete színű állatot fogadnak örökbe. Mintha csak maga lenne a gonosz – jegyezte meg.
Mint mondta, ő is gyakran kap megjegyzéseket a kutyájára, ám ez hidegen hagyja, és legtöbb esetben frappáns válasszal reagál a megjegyzésekre.

Fifiből Vifi
Jó falusi kutya lévén, örökbevétele után gazdija Fifi névre keresztelte a celebet. Egy baráti összejövetel során, amikor is a kutya keresztelőjére koccintottak, a társaság egyik tagja vetette fel az ötletet, hogy mért is nem lesz inkább Vifi a neve, hiszen csupasz fülei, amelyekből egy-egy sárga szőrszál állt ki, olyanok, akár egy antenna.
– Elviccelődtük, de végül az állatorvosi könyvecskéjébe is Vifi került be – tudtuk meg a névadás történetét Magyari Teklától.

Keverék kutya, terelővérrel
Vifi teljes egészében keverék kutya, kinek ereiben terelővér folyik. Tekla szerint ősei mudi, puli, pumi keverékek lehettek.
– Pont a mudiról mondják, hogy elhagyhatatlan kutya. Nemrég olvastam, hogy van mudlipum keverék is, Vifi teljesen ezt hozza kinézetre és temperamentumra is. Okos és végtelenül ragaszkodó, számomra valóban ő a világ legcsodálatosabb kutyája – mondta büszkén kedvencéről a gazdi.
Vifi, ha teheti, mindig mellette van, séta közben sem kell attól tartania, hogy elszalad valamilyen nyom után, és nem jön vissza.
– Nagyon erős benne a terelési ösztön, mindig ott kell lennie a lábamnál, éjszaka is az ágyam mellett alszik. Nem velem, fent az ágyban, hanem az ágy lábánál, mert neki erre van igénye, ott érzi jól magát – mondta.

Akár a gazdája
Mivel Tekla igazi szociális személyiség, munkájából kifolyólag is több közösség, csoport tagja, kutyája is hasonló habitusú. Mint mondta, ahová csak lehet, magával viszi, ezért is ismerik nagyon sokan Vifit.
– Úgy gondolom, a kutya nagyon jól tudja szocializálni az embert, hiszen kialakult egy nagyon jó kutyás közösségünk, olyan emberekkel hozott össze, akikkel amúgy nem is találkoznánk, a kutyák által pedig szorosabbá vált a kapcsolatunk. Járunk közösségi sétákra, vannak közös programjaink – részletezte a gazdi.
Mint mondta, ha együtt lehetnek a szabadban, a közös élmény ugyanaz, hiszen mindketten a természetben tudnak feltöltődni. Vifi nagyon hozzáidomult az évek során, éjszaka nincs gond vele, nem ugat a zajokra, és addig alszik reggel, ameddig a gazdája. Mivel Tekla otthonról dolgozik, Vifi kutya a délelőttöt lustálkodással tölti, a délutáni órákban pezsdül meg, estére pedig már nagyon aktívvá válik. Gazdája szerint az a rossz tulajdonsága, hogy nem szereti a vendégeket, éktelen ugatással fogadja a látogatókat.
– Bár nagy szája van, legbelül mégiscsak egy kis nyuszi, ám meg kell mutatnia mindenkinek, hogy ő megvéd engem. Valójában senkit nem bántana. Mikor egyedül marad otthon, akkor általában szomorú lesz, mivel nagyon gazdafüggő. Ilyenkor nem ugat, sőt a füle botját sem mozdítja. Ezért sokszor nehéz is megoldani, hogy kire maradjon, mikor nem jöhet velem.
Vifi ugyanakkor öntörvényű és makacs, hiszen amerre nem akar, arra nem is megy, történjen bármi.
– Vannak bizonyos útszakaszok, ahol egyszerűen nem hajlandó átmenni. Ilyenkor az ölembe kell vennem a húszkilós kutyát, és úgy kell átvinnem őt azon a szakaszon. Autózni viszont imád, több ezer kilométert tettünk már meg együtt – mondta Tekla.
Kávézókban, teraszokon is láthatók együtt, viszont Vifi hamar ráun az ottani semmittevésre, ilyenkor hangos ugatással jelzi, hogy ideje továbbállni. Mindezek mellett kedves és szófogadó, gazdája kéréseit örömmel teljesíti.
Tekla liberális gazdának tartja magát, ezért a kutya ismeri az alapvető parancsokat, de nincs túltrenírozva. Gazdája nélkül mással nem hajlandó sétálni, és az ételekről is határozott véleménye van – nem eszik meg akármit akárhonnan. Két-három havonta jár kozmetikába, de különösebb gondozást nem igényel a szőre. Jelenleg tömött, hullámos bundája van, kiskorában azonban szinte alig volt, és fülei is csupaszok voltak. Mára egyedi, fehér pamacsok díszítik azokat, különleges megjelenést kölcsönözve neki.

Hadnagy Éva

: an accessible web community