Vért adtak az alkalmazottak

Illusztráció

Ösztönző szándékkal szervezték meg a Gyergyószentmiklósi Városi Kórházban az alkalmazottak véradó kampányát.

Több mint harminc személy adott vért tegnap délelőtt a Gyergyószentmiklósi Városi Kórházban, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a véradás fontosságára. Ferencz Huba – maga is rendszeres véradó – koordinálta a megmozdulást. Elmondta, mivel egészségügyi intézményben dolgoznak, számukra a betegek ellátása az elsődleges, ehhez elengedhetetlen szükséglet a vér, amelyből sajnos nem bővelkednek a városban.
Ezen a helyzeten kívántak változtatni az akcióval, amelynek eredményeként akár kilencven életet is megmenthetnek, hiszen az egy véradó által adott vérmennyiséggel akár három beteg gyógyulásához lehet hozzájárulni.
Fülöp Enikő, a kórház vezetője elmondta, a rendelkezésre álló vérmennyiség szűkös, ezért az ellátás során igyekeznek a lehető legészszerűbben felhasználni azt, ami van, de ez gyakran nem elegendő, ezért szerettek volna ők is hozzájárulni a rendelkezésre álló mennyiség növeléséhez.
Megtudtuk, sokan nem adhatnak vért, ezért azok, akik megtehetik, sokat segíthetnek mind a rászoruló betegeken, mind saját magukon, hiszen a véradást megelőző folyamat alatt szűrésen esnek át a donorok, amely nagyon sokrétű és még időben súlyos problémákat hozhatnak napvilágra, ezek korai felismerése pedig akár a véradó életét is megmentheti. Hozzátette, volt már rá precedens, hogy véradás során derült ki krónikus betegség léte, amelyet időben tudtak kezelni.
Az intézményben ez volt az első ilyen kezdeményezés, de korántsem az utolsó, hiszen a tervek szerint több ilyen lesz, és már más helyi intézménnyel is volt szó ilyesféle együttműködés lehetőségéről. Mint elmondták, volna szándék több hasonló program megszervezésére.
Az igazgató kiemelte, nagyon hálás a Hargita Megyei Véradó Központ munkatársainak, akik készségesen segítettek mind a szervezésben, mind a lebonyolításban. Elmondta, van esélye a későbbi együttműködéseknek is a véradó központtal.
Ferencz Huba kiemelte, örvendetes, hogy sokan voltak első véradók az eseményen, hiszen az első lépés, az első alkalom a legnehezebb, utána már könnyebben mennek vért adni. Hozzátette, maga a folyamat csupán 20–25 percet vesz igénybe, amelyből a vérvétel csupán öt perc, a véradónak csupán a személyi igazolványára van szüksége. Mint megtudtuk, ha elegendő jelentkező lenne, a véradó központ munkatársai készségesen jönnének gyakrabban is a térségbe.

Bege Botond

: an accessible web community