Vérlázító valóság Romániában

0
261

Az elmúlt harminc év már mindent megmutatott abból, hogy mi a romániai valóság. Ahogy az elmúlt évtizedekben, az idén is láttuk a pénzpocsékolást, a hamis diplomával rendelkező országos intézményvezetőket, és a hihetetlen mértékű inkompetenciát, aminek a könnyen leolvasható lázmérője az autópályák fejlesztési állapota.

A 2021-es évi helyzet világszinten próbára tette a kormányok problémamegoldó képességét. A híreket olvassuk és figyeljük, hogy hogyan intézkednek a környező országokban, Szlovákiá­ban, Magyarországon.

Ezen körülmények között a román állam egy újabb lehetőséget kapott arra, hogy hozza a formáját. A nehéz helyzet a felszínre hozott minden régi problémát, de a fejünkre borított sok újat is.

Nem volt elég látni, hogy hogyan botladozik a szükségállapot közepette a kormány, de a szörnyűségek sorozata folytatódik. Betegek fertőződnek meg és égnek el a kórházban. Ahogy néhány éve a bukaresti Giulești újszülött osztályon, úgy most a piatra neamți-i kórházban. Ezen esetek megismétlődése alapvető rendszerhibára utal.

A tanügyben meg bevezetik országos szinten az online oktatást – ugyanaz az intézkedés van életbe léptetve a karanténban levő Nagyszebenben, mint a világtól elszigetelt Háromkúton, ahol se beteg, se internet, se számítógép nincsen. Anélkül, hogy különbséget tennének a fertőzés mértéke szerint a települések között.

Nem biztosítják az online oktatáshoz a feltételeket, pedig fél éve tudják, hogy 250 000 digitális eszközre van szükség. Így a szülők vesznek fel kölcsönt és adják el a javaikat, hogy a gyermekük ne maradjon le és próbáljon haladni a tanulással. A tanítóink, tanáraink meg megpróbálják működtetni a rendszert.

Ez az állam megmutatta so­kadjára is, hogy elsősorban magunkra számíthatunk. Minden lehetőségből a legtöbbet kell kihoznunk, ez a mi képességünk, mert így hozta a történelmünk. Ezért kell jelen lennünk mindenhol, ahol a mi sorsunkról döntenek. Még akkor is, ha nem értünk egyet azzal, hogy ilyen időszakban választásokat sürget a kormány.

Mindannyiunkat dü­hít, hogy a látszatintézkedések között botladozik a kormány, és miközben veszélyben a munkahelyek, a családunk, az egészségünk, erőltetik a választásokat.

Tiltakozni akarunk ezen állapotokkal szemben? A tehetetlenséggel, az inkompetenciával, a mindent átható korrupcióval szemben?

A megoldás nem az, ha távol maradunk, nem szavazunk, és a románokra bízzuk a magyar közösség sorsát.

Hanem az, hogy erőnket összeszedve magyar embereket juttatunk döntéshozó pozícióba, hogy számunkra lehetőségeket biztosítsanak és az országos helyzeten is változtassanak! A választást nem mi akartuk, de a mi bőrünkre megy. A parlamentben – velünk vagy nélkülünk – a helyek be lesznek töltve.

Csak akkor tudunk kiállni magunkért és csak akkor tudjuk tovább védeni közösségünket, ha ott vagyunk, ahol a döntések születnek.

A magyar ügyet csak a magyarok fogják képviselni.


Comandat de UDMR; Cod AEP: 13200002

Megrendelő: RMDSZ; Választási kód: 13200002 (x)