Vendéglátó az FK és az SZFC is

Hazai környezetben játszik az FK Csíkszereda, a Székelyudvarhelyi FC és a Vasas Femina labdarúgócsapata, vasárnap a VSK Csíkszereda férfi kosárlabdacsapata számára is elkezdődik az alapszakasz második fele. A csíki Elit Ligás csapatok is elkezdik a tavaszi idényt.

A csíkszeredai és székelyudvarhelyi focicsapatok hazai pályán vívhatnak a hétvégi fordulókban, igaz, a Vasas Femina csak hétfőn játszik. A férfi kosárlabda-bajnokság is folytatódik vasárnaptól, a VSK Csíkszereda csapatára újabb buboréktornák várnak.

Rangadók Csíkszeredában
Az FK Csíkszereda másodosztályú csapata vasárnap délelőtt fogadja a Dunărea Călărași csapatát, a két gárda azonos pontszámmal áll a tabella harmadik, illetve negyedik helyén, a sorrendet a gólkülönbség döntötte el Valentin Suciu csapata javára. A rangadónak óriási a tétje, hiszen a mezőnynek több mint fele – tizenkét csapat – pályázik a felsőházi rájátszást érő első hat helyre. Miután a szakszövetség a Kolozsvári Universitatea – Konstancai Farul találkozót 3–0-s eredménnyel a tengerpartiak javára írta – mint beszámoltunk, a koronavírusos esetek miatt kétszer napolták el a találkozót –, így a Farulnak is 28 pontja lett és felzárkózott az ötödik helyre. A 18. forduló utolsó meccsén – kedden – némi meglepetésre a CS Mioveni vendégként győzte le az éllovas U Craiova 1948 csapatát, így már nincs veretlen gárda a másodosztályban, mi több, az első hat helyezettet mindössze három pont választja el.
Az FK remek szériában van, a kilencedik forduló óta veretlen Valentin Suciu csapata, és amennyiben vasárnap sem szakad meg a gárda jó sorozata, továbbra is esélyesek maradnak a piros-feketék egy felsőházi rájátszást érő helyre. A vasárnap fél tizenkettőkor kezdődő találkozót a három országos sportcsatorna élőben közvetíti.
Elkezdi a tavaszi idényt az FK Csíkszereda két Elit ligás csapata is, a csíkiak holnap hazai környezetben fogadják a Medgyesi Gaz Metan korosztályos gárdáit. Az U19-es korosztályban rangadónak számít a találkozó, hiszen az FK az éllovas, míg a medgyesiek a második helyen állnak, igaz, még vendégsiker esetén sem forogna veszélyben a csíkiak listavezető helye. Az U17-es korosztályban második helyen áll az FK, a Gaz Metan a nyolcadik, a medgyesiek a 2020/2021-es idényben mindössze egy meccset nyertek, de ők a döntetlenbajnokok, egyelőre. A két Elit ligás találkozónak ezúttal is a Márton Áron Gimnázium mögötti műgyepes pálya ad otthont.

Ismételnének
Ma elkezdi a tavaszi idényt a labdarúgó 3. Liga 5. csoportjában a Székelyudvarhelyi FC, amely a Brassói SR Municipal csapatát fogadja 15 órától. A két gárda őszi összecsapásán némi meglepetésre a székelyudvarhelyiek 2–1-re nyertek, ám a bajnokság folytatásában a barcaságiak összekapták magukat és a harmadik helyen zárták az őszi idényt, míg a SZFC a nyolcadik, a két csapat között hét pont a távolság. A székelyudvarhelyiek megismételnék brassói vendégjátékukat, a gárda több focist is igazolt a télen Csíkszeredából, és a tavaszi idényben mindenképpen javítanának mérlegükön.
A női 1. Liga rájátszása is elkezdődik a hétvégén, ám a Székelyudvarhelyi Vasas Femina csak hétfőn délelőtt játszik, igaz, a lehető legnehezebb ellenfél ellen, az alapszakaszt százszázalékos teljesítménnyel nyerő kolozsváriak ellen.

Buboréktornák
A hazai szakszövetség döntése értelmében a férfiak bajnokságában a visszavágókat is egyelőre buboréktornákban szervezik meg, az első háromra vasárnaptól péntekig kerül sor. A VSK Csíkszereda vasárnaptól Pitești-en szerepel, elsőként a tabellamásodik nagyszebeniek, majd a házigazdák, végül pedig Focșani lesz Lászlófy Botond tanítványainak ellenfele. A csíkiak első és utolsó meccsét a szakszövetség honlapján, a házigazdák elleni találkozót pedig két országos sportcsatorna is élőben közvetíti.

Kosárlabda
Elkezdődik a hazai férfi kosárlabda-bajnokság. Akárcsak a pontvadászat első fele, az alapszakasz visszavágóit is buboréktornákban szervezik meg. Az alapszakasz odavágói 2020. december 10-én kezdődtek és február elején értek véget, a hónap elején pedig két, korábban elnapolt meccset pótoltak, közöttük a VSK Galac – VSK Csíkszereda mérkőzést is, amelyet a Duna-partiak hosszabbítás után 86:79-re nyertek. Érdekesség, hogy az alapszakasz visszavágója nem a 14., hanem a 16. fordulóval kezdődik el, három helyszínen, Temesváron, Voluntari-ban és Pitești-en tartanak buboréktornákat, ez utóbbi helyszínen szerepel a VSK Csíkszereda is. A találkozókat a szakszövetség oldalán lehet élőben követni (youtube.com/FRBTV_ROMANIA_BASKETBALL), de Pitești-ről és Voluntari-ról is a Digi Sport, valamint a Look Sport néhány mérkőzést közvetít

A műsor
Vasárnap: VSK Târgu Jiu – Nagyváradi VSK-U (16), Nagyszebeni BC-U – VSK Csíkszereda (16; FRB TV); VSK Galac – VSK Temesvár (19), FC Argeș Pitești – VSK Focșani (19).
Hétfő: Nagyvárad – Galac (16), Focșani – Nagyszeben (17; Digi Sport), Temesvár – Târgu Jiu (19), VSK Csíkszereda – FC Argeș (20; Digi, Look Sport).
Kedd: Kolozsvári U-BT – Konstancai ABC Athletic Neptun (17), Bukaresti Steaua – CSO Voluntari (20; Digi, Look Sport).
Szerda: Târgu Jiu – Galac (16), VSK Csíkszereda – Focșani (16), ABC Athletic Neptun – Steaua (17.30; Digi, Look Sport), Temesvár – Nagyvárad (19), FC Argeș – Nagyszeben (19), CSO Voluntari – Kolozsvár (20.30; Digi, Look Sport).
Péntek: Steaua – Kolozsvár (17; Digi, Look Sport), ABC Athletic Neptun – Voluntari (20; Digi Sport).

Az állás
1. Kolozsvári U-BT 24 pont (12/0), 2. Nagyszebeni BC-U 24 p. (11/2), 3. CSO Voluntari 22 p. (9/4), 4. VSK-U Craiova 22 p. (9/4), 5. Nagyváradi VSK-U 22 p. (9/4), 6. FC Argeș Pitești 22 p. (9/4, 7. VSK Temesvár 19 p. (6/7), 8. Bukaresti Steaua 19 p. (6/7), 9. Bukaresti Dinamo 19 p. (6/7), 10. VSK Focșani 17 p. (4/9), 11. VSK Galac 17 p. (4/9), 12. VSK Târgu Jiu 16 p. (3/10), 13. VSK Csíkszereda 15 p. (2/11), 14. Konstancai ABC Athletic Neptun 12 p. (0/12).

Kopacz Gyula