Vélemény

Amióta elméletileg mindenki hozzáférhet és regisztrálhat az eredetileg egy egyetemi belső hálózatként indult arckönyvhöz, azóta nincs olyan nap, hogy ne szülessenek megosztó megosztások. Negyven éve véleményünket még szűk családi körben sem mertük elmondani, két okból: nehogy a „szeku” megtudja, vagy nehogy idiótának nézzenek. Ma azonban az emberek többsége nem elmondja, hanem leírja véleményét az arckönyv nevet viselő közösségi oldalon, ennek pedig eléggé megosztó hatása van. Talán ezért érezhetjük azt, hogy egyre több idióta koptatja e kerek – vagy egyesek szerint lapos –, Földnek nevezett bolygót.

Három hete gyakorlatilag a koronavírus-oltás kapcsán kialakult vélemények uralják a közösségi oldalt. A témával kapcsolatban hozzászólnak állat- és emberorvosok, atomfizikusok és földmunkások, biológusok és virológusok, hívők és hitetlenek, oltottak és oltatlanok, egyszóval majdnem mindenki. Aki meg nem szól hozzá a témához, az kapkodja a fejét, olvas és kételkedik: vajon kinek higgyen és kinek nem, ki mond igazat és ki hazudik?

Másfél hete Csíkszeredában tűzvész pusztított, házak égtek le, emberek maradtak hajlék nélkül. A városvezetés hamar lépett, a sportarénában elszállásolták a károsultakat, civilek összefogtak, ruhát, cipőt, élelmet, matracot vittek a rászorulóknak, példás volt a szinte azonnali segítségnyújtás. Egy-két nappal később már felmerült a kérdés: hogyan tovább, hová költöztetik a tűzvész károsultjait? Tíz napja ez a kérdés foglalkoztatja a megyeszékhely lakóit, ez pedig egy újabb véleménycunamit indított el a közösségi oldalon. Egyelőre nem jelölték ki a tűzvészkárosultak számára az új helyszínt, ahová költözhetnének, de ennek már vannak ellenzői és akadnak támogatói is. Vannak, akik biztosak az általuk javasolt megoldás kivitelezésének hatékonyságában, és akadnak olyanok is, akik a „vegyél egyet örökbe, ha ennyire szereted őket” felszólítással fordulnak a javaslatokat tevő embertársaik felé.

A vélemények ütköztetése elvi szinten nem kellene problémát okozzon, de amikor erre nyilvánosan kerül sor, akkor ne csodálkozzon se a pro, se a kontra, hogy kap hideget és meleget is követőitől, illetve ellenzőitől. A kritikát pont olyan méltósággal kell viselni, mint amilyen komolysággal a vélemény megszületett. És nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a vélemény olyan, mint az ülep: mindenkinek van, de nem mindenki kíváncsi a máséra.


Kopacz Gyula