Véghajrá a cenzuson

Véghajrá. Nem mindegy, hányan vagyunk magyarok | Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Gyergyószentmiklóson mintegy négyezer-kétszáz személyt még nem számoltak meg az éppen zajló cenzus keretében. Aktívabb részvételre buzdított keddi sajtótájékoztatóján Barti Tihamér, a területi RMDSZ elnöke.

Alig hetvenöt százalékon áll Gyergyószentmiklós a népszámláláson való részvételt illetően, ez igen alacsony a környező és más székelyföldi településekhez képest – mutatott rá Barti Tihamér, a területi RMDSZ elnöke.

– Én római katolikus magyar ember vagyok, és magyar az anyanyelvem. Aki ezt nem tudta elmondani az elmúlt hetekben, az valószínűleg nincs megszámolva – mondta Barti Tihamér, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnöke sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: nemzetpolitikai szempontból ezek a legfontosabb adatok a 2021-es cenzuson, kiemelten nagy súllyal esik latba, hogy hány magyart vesznek nyilvántartásba hiszen a népességi arányokat is figyelembe veszik majd a nemzeti kisebbségeket érintő döntések meghozatalakor.

Hetvenöt százalékát számolták meg eddig a gyergyószentmiklósi lakosságnak, mintegy négyezer-kétszáz személy adatait nem vették még nyilvántartásba –  mutatott rá Barti. Hozzáfűzte: arra kéri a lakosságot, keressék fel az összeíró pontokat, hiszen már nem vehető biztosra, hogy a számlálóbiztos fel tudja keresni az adott háztartást. Rámutatott: a magyarság számára kiemelten fontos, hogy minél nagyobb számban szerepeljen a népszámlálási adatok összesítésekor.

Barti szerint a környező településeken nincs lemaradás, a községekben az elvárt arányban vettek részt a népszámláson.

– Gyergyószentmiklóson a részvételi arány ugyanakkor a nyolcvan százalékot, ha eléri, ami siralmas – fogalmazott a politikus.

Gyergyószentmiklóson három helyszínen alakítottak ki összeíró pontokat. A városházán akadozik az ügyfélfogadás, az adó- és pénzügyi irodában, illetve a távhőszolgáltató székhelyén viszont fennakadás nélkül lehet haladni. Előfordul néha, hogy amikor többen jelentkeznek, várakozni kell, de érdemes türelmesnek lenni az RMDSZ területi elnöke szerint. Sok rendszerhiba fordult elő az önkitöltési szakaszban, ezt is most rendezik a kérdezőbiztosok, akik közül sokan felmondtak a rengeteg kiigazítanivaló láttán, ezért is akadozik a folyamat – fejtette ki Barti Tihamér.

Barabás-Pál Hajnalka

: an accessible web community