Véget értek az Ifi Napok: kiemelkedő fiatalokat díjaztak a megyeházán

A közösségért tesznek – elismerik őket | Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Európa-napi programokkal, üzenetekkel és a megyében tevékenykedő tehetséges fiatalok díjazásával zárult Hargita Megye Tanácsa ifjúsági programsorozata hétfőn. A csíkszeredai Megyeháza Galériában megtartott eseményen az érdeklődők megtekinthették azokat az óriásvásznakat is, amelyeket Csík-, Gyergyó- és Udvarhely-térség fiatalsága fogalmazott meg rövid üzeneteket.

Az eseményen részt vevő fiatalok képviselők és kormányzati tisztségviselők videóüzeneteit hallgathatták meg, köztük Hegedüs Csilla államtitkárét, valamint Vincze Loránt és Winkler Gyula európai parlamenti képviselőét. Ezt követően olyan fiatalokat díjaztak, akik példát mutatnak az ifjúságnak, és élen járnak a közösségépítésben. A jó hangulatról Erik Sax muzsikus gondoskodott.

Udvarhely-térségből két személy vehette át az Ígéret díjat: Pál Boglárka, illetve Pál Kinga. Csík-térségből szintén két fiatal kapta meg az elismerést: Bartalis Orsolya és Vizoli Zsombor. Gyergyó-térségből díjazták Borsos Andrást, aki a Heuréka elismerést vehette át. Végezetül pedig az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanácsot (UIET) a Szent Imre-díjjal jutalmazták.

Értékelni kell a fiatalokat

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőbeszédében kiemelte, nem csupán figyelmet kell fordítani az ifjúság munkájára és eredményeire, hanem azokat értékelni is kell. A tanácselnök nyomatékosította: a megyei tanács és az alárendeltségébe tartozó intézmények mind nyitottsággal fordulnak a fiatalok felé.

– Az ifjúkor a védett körülmények közti tevékenykedés, a fejlődés, kísérletezés és a munka öröme megtapasztalásának időszaka. Ebben a kihívásban igyekszünk mellettetek állni, felvállalva az általatok megfogalmazott elvárásokat. Fontos számunkra, hogy a felnőtté válásban és családalapításban itthon tudjátok megvalósítani a terveiteket – mondta az elöljáró. Mint kifejtette, ifjúságbarát önkormányzatként nemcsak azon dolgoznak, hogy a megyét vonzóvá tegyék a fiatalok számára, hanem azon is, hogy felhívják a figyelmet a lehetőségekre.

Bíró Barna Botond alelnök arra biztatta a fiatalokat, merjenek bátrak lenni, és higgyenek abban, hogy lehetetlen csak addig létezik, míg valaki meg nem cáfolja azt.

– Azt tapasztalom, hogy a fiatalságot a társadalom három kategória szerint közelíti meg: sokan annak mulandóságát hangsúlyozzák, vannak, akik a korból adódó tapasztalatlanságot emelik ki, és egy réteg a jövőt, de sokkal inkább az utódokat látja bennetek. Hargita Megye Tanácsa egyenrangú partnerként tekint a fiatalokra – emelte ki az alelnök.

HN-információ