Véget ért az érettségi-per Strasbourgban

Megúszták, de csak átmenetileg. Törlesztik a „tartozást” Fotó: Archív

„Keserű szájízzel” közölte a Székely Figyelő Alapítvány hogy az erdélyi magyarság számára kedvezőtlenül ért véget Strasbourgban az érettségi-per. A jogvédő szervezet az eljárással azt próbálta bizonyítani, hogy a romániai magyar érettségizők hátrányos megkülönböztetésben részesülnek amiatt, hogy eggyel több tárgyból kell  vizsgázniuk középiskolai tanulmányaik végén.

Kedden született meg a döntés az Emberi Jogok Európai Bíróságán, hogy a Nagykamara nem tárgyalja a romániai magyar érettségizők panaszát. Októberben már született egy negatív döntés erről, a Székely Figyelő Alapítvány azonban felülvizsgálatért folyamodott. Ilyen esetben bírói tanácsnak kellett döntenie, arról hogy továbbadja-e a Nagykamarának felülvizsgálatra az ügyet, itt született a nemleges válasz.

„Az ítélet többek között egy súlyos tárgyi tévedésen alapul, ugyanis ellentétben a román kormány által szolgáltatott statisztikai adatokkal, a bíróság azzal is érvelt az elutasítás mellett, hogy 2013 és 2018 között a román és magyar fiatalok egyenlő arányban tettek sikeres érettségi vizsgát” – írja közleményében az alapítvány.

A magyar tannyelvű oktatási intézményekben érettségizők ügyében 2013-ban született az első beadvány a diszkriminációellenes tanács fele, majd a hazai bíróságok végigjárása után, 2017-ben kezdődött el az eljárás az emberjogi bíróságon.

Barabás-Pál Hajnalka