Véget ért a Csíkszentsimoni Művésztábor

A fúvósok zárókoncertje a csíkszentsimoni művésztáborban. Örömzene

Gálaműsorral ért véget pénteken délután a Csíkszentsimoni Művésztábor a helyi kultúrotthonban.
A részt vevő fiatalok megmutathatták, hogy mit tanultak a tíz nap alatt.

A fúvósok zárókoncertje a csíkszentsimoni művésztáborban. Örömzene
A fúvósok zárókoncertje a csíkszentsimoni művésztáborban. Örömzene

[dropcap]A[/dropcap]z idei immár a negyedik volt a Csíkszentsimoni Művésztáborok sorában, a külföldről meghívott tanárok néptáncot, népi mesterségeket, varrást, kötést, nemezelést tanítottak, illetve volt fúvós- és ütőhangszer-oktatás – mondta el Sándor Árpád, a helyi fúvószenekar vezetője.
A gyerekek kisebb csoportokban vagy szólóban léptek színpadra, különböző hangszereken játszottak, illetve néptáncot mutatta be, népdalokat énekeltek. Az előadás a legkisebbek műsorával kezdődött, ők a tábor alatt népi játékokat tanultak, a nagyobbak már mezőségi, felcsíki táncot adtak elő.
Bemutatkozott a kórus is, majd hangszertípusok szerinti csoportokra osztva adták elő a táborozók a betanult repertoárt. Volt kürt, klarinét, fuvola, trombita, harsona, szaxofon, tuba, és felvonultatták az ütőhangszereket is.
A legtöbben a táborban először vették kezükbe a hangszert, de voltak olyanok is, akik fúvószenekar tagjaiként érkeztek ide.
Akik varrtak, festettek a tábor ideje alatt, azok munkáját a kultúrház bejáratánál állították ki.
A szervezők örömmel nyugtázták, hogy ilyen sok gyerek érdeklődik a néphagyományok, a népi mesterségek, no meg a fúvós- és ütőhangszerek iránt. Hogy a gyermekek is szerettek itt lenni, mi sem bizonyítja jobban, mint a nagydobnál játszó kislány, akit szemmel láthatólag jóleső érzéssel töltött el, hogy nagyokat üthet a hangszerre, vagy bizonyították a koncert idején a taktust ütő gyermeklábak ütemes mozgása – jegyezte meg az egyik néző. Az egyéni bemutatók után a műsor a focipályán zárult a fúvószenekarok előadásaival. Ha addig nem sikerült meggyőzniük a közönséget, hogy nagyon jó dolog egy zenekar tagjának lenni, akkor a népszerű slágerek fúvósátiratának meghallgatása biztosan megtette hatását.

Györffy Ibolya

: an accessible web community