Védőoltás még nincs, de már van ahol beadni

A Hargita megyei önkormányza­tok kijelölték a koronavírus elleni védőoltások beadásának helyszíneit, a végleges döntés várhatóan már a hét folyamán megszületik. Munkatársaink csíkszéki, udvarhelyszéki és gyergyószéki önkormányzatokat kérdeztek meg arról, hogyan birkóznak meg a feladattal. Miközben olyan pletykákat is lehetett hallani, hogy nem mindenhol fogadták kitörő lelkesedéssel a rájuk bízott feladatot az önkormányzati vezetők, akad olyan település is, ahol szépen kérték, hogy náluk is legyen oltási központ.

A végleges Hargita megyei oltási helyszíneket várhatóan a hét folyamán fogják kijelölni, közölte lapunk megkeresésére Adrian Pănescu, a megyei prefektusi hivatal szóvivője. Hozzáfűzte: az oltási központok helyszíneit a múlt héten kijelölték az önkormányzatok, jelenleg folyamatban van a helyiségek hitelesítése.

Oltóközpont-helyszínek a gyergyói térségben

Gyergyószentmiklós önkormányzata vállalja a partnerséget az oltásprogramban – közölte érdeklődésünkre Kertész László, a városháza szóvivője. Mint ismertette, a Kórház utca 1. szám alatti önkormányzati ingatlanban fog helyet kapni az oltásközpont, ott ahol a véradásra is sor szokott kerülni időnként. Az önkormányzat egyelőre annyit tud tenni, hogy megteremti a helyszínt és a körülményeket. Azt, hogy milyen ütemben fogják a gyergyószentmiklósiakat beoltani, egyelőre még nem ismert, annyi viszont már biztos, hogy senkit sem fognak kötelezni az oltásra: csak az kapja meg, aki szeretné. Maroshévízen a Mihai Eminescu Kollégium bentlakását jelölték ki az oltásközpont helyszínéül: az épületet átveszi a területi-közigazgatási egység, a kisebb átalakítások már elkezdődtek, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek a kampány kezdetére – adta tudtunkra Bodor Attila, Maroshévíz alpolgármestere. 

Borszék szépen kérte, Gyergyóremete elsőként

Azt kértük az illetékesektől, hogy Borszék is oltásközpont lehessen, hiszen – főként télen – nehézkes a hegyen átkelni Maroshévízre, ugyanakkor a gyer­gyó­töl­gyes­i és gyergyóhollói lakók is igénybe vehetnék ezt a központot – közölte érdeklődésünkre Mik József, Borszék polgármestere. A fürdővárosban a megújuló egészségházat jelölték ki erre a célra: az itt zajló belső felújítások addigra befejeződnek, a külső tatarozás pedig nem fogja befolyásolni az intézmény működését. Az elkövetkező hetekben derül ki, milyen feltételeknek kell megfelelnünk, milyen stratégiát kell alkalmazni – tette hozzá az elöljáró. Gyergyóremete az elsők között adta be jelentkezését, amelyben kérte, hogy oltásközpont lehessen a községben, térségi szerepet töltve be ezáltal. Laczkó Albert Elemér polgármester elmondta: az egészségház mellett lévő, a tűzoltók által használt nagy termet alakítják át úgy, hogy három oltóhely és recepció is helyet kapjon benne, minden más feltétel adott.  

Három helyszín a megyeszékhelyen

Csíkszeredában három helyszínen fogják végezni a koronavírus elleni védőoltásokat. A csíkszeredai városháza két helyszínt javasolt a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóságnak (DSP) a koronavírus elleni védőoltások beadásának helyszínéül – közölte lapunkkal Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. A javaslatokat egyeztették Hargita Megye Tanácsával, a megyei önkormányzat is javasol még egy helyszínt, így összesen három csíkszeredai helyszínen lehet majd beadatni a védőoltást. 

– Az önkormányzat feladata nagyjából megszűnik azzal, hogy a központokat a szükséges teljes felszereléssel át fogja adni. Fűtést, villanyt, folyóvizet, internetelérést biztosítunk, ezenkívül szükség lesz speciális hűtőberendezésekre és megfelelő elválasztófalakra. Ezt elő fogjuk készíteni – részletezte az elöljáró. A városvezető szerint a központok legalább egy éven át fogják ellátni feladatukat a koronavírus elleni védekezés folyamatában. Ezért is kerestek olyan ingatlanokat, amelyek „nem vesznek ki középületeket egy esztendőn át a forgalomból”. – Olyan épületeket kerestünk az új funkció ellátására, amelyeket jelenleg nem használunk – jegyezte meg Korodi Attila. Az egyik helyszín a Zsögödfürdőn található volt vendéglő épülete lehet, amely 2017 óta van a város tulajdonában, a másik pedig a gyárnegyedben található, a távfűtésért felelős Goscom vállalat volt ingatlanja, amelyet az önkormányzat visszavásárolt, tudtuk meg. Az épületek egy ideje nem voltak használatban, így szükséges felújítani azokat – mondta a polgármester. Hozzátette: ezek az épületek azért tűnnek megfelelőnek, mert nem a legzsúfoltabb városi övezetben találhatóak, megfelelő parkolóhelyekkel rendelkeznek, könnyen megközelíthető autókkal, buszokkal is, gondolva az oda érkező idősebb emberekre is. A központok kialakítása anyagi befektetéssel is fog járni – mutatott rá Korodi Attila. 

– Megkaptuk az átiratot, hogy ezzel segítsünk. Jelen pillanatban a város költségvetésében számolunk ezekkel a kiadásokkal, de jó néven vennénk, ha ezeknek a költségeknek legalább egy részét tudná az állam kompenzálni, mert akkor fel tudnánk használni a felszabaduló összegeket más területen hasznosan – fogalmazott a polgármester.

Zsögödben is lesz oltási központ

Fotó: LÁszló F. csaba 

Udvarhelyszéken van, aki siet, és akad, aki még egyeztet

Katona Mihály, Korond község polgármestere megkeresésünkre elmondta, megkapták a Hargita Megyei Közegészségi Igazgatóság felkérését, és a megyében az elsők között ajánlották fel, hogy helyet biztosítanak az oltáskampány lebonyolítására. Ez irányban tettek már lépéseket is és az új kultúr-

otthon egyik termét ajánlották fel. A polgármester elmondta, a kijelölt helyiség rendelkezik a szükséges feltételekkel, van víz és mellékhelyiség, könnyen megközelíthető, szellőztethető és más tevékenység nem is zajlik benne, tekintettel a vírus miatti kulturális élet leállására. Abban az esetben, ha a járvány elcsitul és újra beindulna a kulturális élet, a régi kultúrházban biztosítanak helyet majd a rendezvényeknek. Mivel Korond és Parajd községekben tízezer főnél nagyobb a lakosok száma, ezért is tartja fontosnak a polgármester, hogy a Sóvidéken is létesüljön oltási központ, hogy a vakcinát igénylők ne kelljen majd utazzanak a települések között. Jelenleg várják a szakhatóság visszajelzését, akik leellenőrzik majd a felajánlott épületet, és ha valami hiányosságot találnak, azt is igyekszik majd pótolni az önkormányzat, hogy minden szempontból eleget tegyenek az elvárásoknak.  Farkaslaka község polgármestere, Kovács Lehel elmondta, megkapták erre vonatkozó átiratát, amelyet áttanulmányoztak, viszont konkrét döntés még nem született az ügyben. Egyelőre még tanácstalanok azzal kapcsolatosan, hogy a községben hol tudnának kijelölni egy olyan helyet, ahol az oltáskampány megfelelő körülmények között lenne lebonyolítható. Az elöljáró hozzátette, az átirat szerint elég sok követelménynek kell megfelelni, többek között az is a kritériumrendszer része, hogy olyan helyet kell biztosítani, ahol más tevékenység nem zajlik. A polgármester hozzátette, további egyeztetéseket fognak végezni a szakhatósággal annak érdekében, hogy megtalálják a célra a legmegfelelőbb helyet. Az önkormányzat semmiképpen sem zárkózik el a lehetőségtől, hogy akik be szeretnék adatni majd a koronavírus elleni vakcinát, megtehessék helyben, és ne kelljen elhagyják a községet. HN-információ