Vasárnap megbeszélést tartanak az ügyben a csíkszeredai városházán

A napokban szárnyra kapott az a hír, miszerint a csíksomlyói tűzkárosultak jelentős hányadát Zsögödfürdőre, a Caritas segélyszervezet menedékházába, illetve az annak udvarán felállított lakókocsikba költöztetnék a hatóságok. A városrészen lakók egy része tiltakozást fogalmazott meg, amelyet eljuttatott a hatóságokhoz, ugyanakkor aláírásgyűjtésbe kezdtek. Korodi Attila polgármester szerint még nincs döntés az ügyben, továbbra is várják a megoldási javaslatokat.

A közösségi médiában kapott szárnyra a hír, miszerint a hatóságok Zsögödfürdő szentkirályi részén található Caritábor területére költöztetnék a csíksomlyói tűzkárosult családok egy részét.

Folyamodvánnyal fordult a csíkszeredai és a csíkszentkirályi helyi önkormányzathoz és a megyei tanácshoz a zsögödfürdői lakosok egy csoportja, a dokumentumot eljuttatták szerkesztőségünkbe is. Mint írják, „fölöttébb érzékeny és értelemszerűen rendkívül fontos kérdéskörben” fordulnak a címzettekhez, azzal a meggyőződéssel, hogy ugyanúgy hangot adhatnak igényeiknek, ahogyan azt a más közösségek is megtehetik. Az aláírók „tisztelettel, de határozottan” tiltakoznak a javaslat ellen, miszerint a Caritáborba szállásolják el a csíksomlyói tűzkárosultak egy részét, ugyanakkor nehezményezik, hogy mint érintettekkel – amennyiben született már az ügyben döntés –annak meghozatalában nem konzultáltak az érintett zsögödfürdői lakosokkal, nem tájékoztatták őket.

Ezt követően a dokumentum felsorolja a tiltakozók érveit, a kulturális különbözőségektől, az eltérő értékrendtől kezdve az alulméretezett víz- és szennyvízhálózatig és a járványhelyzetig, ugyanakkoe megfogalmazzák abbéli félelmeiket, hogy az ideiglenes megoldás véglegesnek bizonyul.

A fenti folyamodvánnyal párhuzamosan online petíció is megjelent a közösségi médiákban, a kezdeményezők aláírást gyűjtenek „a csíksomlyói tűzkárosultak Zsögödfürdőre való elhelyezésével” kapcsolatban, felsorolva indokaikat is: „A zsögödfürdői ivóvíz és szennyvízhálózat nem bír meg egy ekkora népességnövekedést; Zsögödfürdő népszerű turisztikai célpont, és rendelkezik gyógykezelő bázissal is, ami miatt nem alkalmas integrációs programok lebonyolítására; Egy ilyen központ létrehozásával Zsögödfürdő elveszíti nyugodt kertvárosi jellegét, így az illetékes hatóságok anyagi kárt okoznak az ott lakóknak; A közvilágítás és tömegközlekedés hiányosságai nem teszik lehetővé, hogy Zsögödfürdőn ilyen jellegű programokat bonyolítsanak le.”

Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Szövetség színeiben mandátumot szerzett csíkszeredai önkormányzati képviselő, zsögödi lakos közösségi oldalán péntek délután bejegyzést tett közzé: „Épp most jöttem vissza Zsögödfürdőről. Valóban oda akarják ’ideiglenesen’ telepíteni őket.” A bejegyzéshez két fényképfelvételt is mellékelt, ezen lakókocsik láthatók a Caritábor udvarán.

– Egyelőre nem hoztunk semmilyen döntést – válaszolta megkeresésünkre Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. – Egyetlen döntés van: bárhová is költözzenek át az érintettek, az az egyházi és szakmai, szociális szolgálatok felügyelet alatt történik majd. A szóban forgó helyszín is egy helyszín. Arra bátorítjuk a csíkszeredai lakosokat, hogy kapcsolódjanak be az ügybe és javasoljanak megoldásokat.

Információink szerint vasárnap, délután öt órától megbeszélést szerveznek a városházán a város vezetősége és az érintettek között.

– Először látni szeretnénk, mi lesz ennek a tárgyalásnak az eredménye, de foglalkozni kell a zsögödi lakosok bizonytalanságával és felháborodásával – fejtette ki Tőke Ervin.