Városfejlesztés workshop Tusnádfürdőn

Ötletbörze a város fejlesztése érdekében. Segédanyag a következő beruházásokhoz Fotó: Daczó Dénes

Tíznapos városfejlesztés work­shopot szervezett Tus­nád­fürdőn egy helybéli származású, fiatal építész, Ravasz Norbert. Az alkotótábor résztvevői feltérképezik a település legfőbb urbanisztikai problémáit és javaslatokat dolgoznak ki megoldásukra.

Ötletbörze a város fejlesztése érdekében. Segédanyag a következő beruházásokhoz Fotó: Daczó Dénes
Ötletbörze a város fejlesztése érdekében. Segédanyag a következő beruházásokhoz Fotó: Daczó Dénes

[dropcap]O[/dropcap]lyan fejlesztési tervet szeretnénk készíteni Tus­nád­fürdő számára, amely a turizmust, s ezáltal a város fejlődését szolgálná – hangsúlyozta Ravasz Norbert, aki a tavaly végzett a Kolozsvári Műszaki Egyetem építészeti szakán. – Eléggé komplex és szerteágazó téma. Próbáljuk minél nagyobb mértékben bevonni a helyieket, várjuk, hogy bekapcsolódjanak a beszélgetésekbe, adjanak ötleteket, mert egy ilyen fejlesztési terv csak úgy jöhet létre, ha közösen gondolkodunk.
A workshopon 16 építészhallgató vesz részt az ország különböző egyetemeiről, illetve három táborvezető: Benedek István és Sisak Tamás Kolozsvárról, valamint Korodi Szabolcs Csíkszeredából.
– Már az egyetemen körvonalazódott egy ilyen vagy ehhez hasonló tábor gondolata – vázolta az előzményeket a szervező. – A munkát azzal kezdtük, hogy feltérképeztük Tusnádfürdő adottságait, helyzetét. Figyelembe vesszük, hogy egy turizmusból élő település esetében nem elég, hogy szálláshelyet biztosít, illetve jó levegőt, mert az sok helyen van, hanem a passzív turizmus és a borvizek mellett az aktív pihenésre is egyre nagyobb figyelmet kell fordítania, és fontos, hogy a turistának olyan egyedi élményeket, élményszerzési lehetőségeket biztosítson, ami arra sarkallná őt, hogy többször jöjjön vissza, több időt töltsön itt. Természetesen, ilyen szempontból a medve külön téma… Nagy hangsúlyt fektetünk a jelenleg működő szolgáltatások, illetve rendezvények optimalizálására, és ezek mellett újabb lehetőségek feltérképezésére. Szeretnénk regionális és helyi szintű problémákra is megoldásokat találni, javaslatokat megfogalmazni. Mindezt úgy, hogy a tábor végterméke racionális, egységes fejlesztési javaslattá álljon össze.
A július 10–21. között zajló alkotótábor résztvevői ismerkednek a várossal, előadásokat hallgatnak hasonló példákról, beszélgetnek a helyi lakosokkal, fürdővendégekkel, és a tábor végeredményeként könnyen áttekinthetően, pontokba szedik városfejlesztési ötleteiket.
– Szeretnénk, ha az önkormányzat a következő beruházásoknál figyelembe tudná venni ezeket, illetve merítene az ötletekből – fejtette ki Ravasz Norbert. – Kis beruházásokban is gondolkodunk, de ha van egy jól kijelölt cél, amely felé haladhat a város, a térség, s akkor 5–10–15 éven belül nagy változások mehetnének végbe Tusnádfürdőn.
A workshop július 21-én az elkészült munkákból válogatott kiállítással zárul. Ezt az anyagot a szervezők szeretnék népszerűsíteni, hozzáférhetővé tenni dokumentumfilm és kiadvány formájában is.
Az alkotóműhelyt helyi vállalkozók, civilek támogatják.
– Az önkormányzat egyelőre nem látott benne fantáziát – jegyezte meg az építész, amikor az önkormányzat esetleges támogatásáról kérdeztem –, de a végeredmény reményeim szerint magas szintű lesz, és meggyőzi arról az elöljárókat is, hogy a jövőre tervezett folytatást, a részletesebb probléma-megoldási javaslatok kidolgozását segítsék.

Daczó Katalin