Várják a hideget

Készülnek valamennyi Hargita megyei sípályánál az új szezonra. Az infláció ellenére szinte mindenütt végrehajtottak valamilyen fejlesztést.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 5 perc
Várják a hideget
Borszéki archív felvétel. Felkészültek az új idényre a Hargita megyei sípályák Fotó: Reménység síközpont

Az energiaárak emelkedése miatt többe kerül a pályák működtetése is, így valamennyi sípályánál többet kell fizetniük a téli sport szerelmeseinek. A Hargita sírégióhoz tartozó pályáknál egyelőre még nem döntöttek, hogy mennyivel kell többet fizetni majd a belépőkért.
Az elmúlt évek enyhe telei nem kedveztek a Hargita megyei sípályák működtetésének. Ennek ellenére valamennyi sípályán készülnek az új szezonra. Vannak helyek, ahol már csak a tartós hidegre várnak, és akár műhóval, de üzembe helyezik a sípályákat, máshol a megnövekedett energiaárak miatt ki sem nyitnak. Összeállításunkban annak jártunk utána, hogy az üzemeltetők miként készülnek a téli sportolási lehetőség biztosítására. 

Mindhárom pályát működtetik 

A csíkcsicsói közbirtokosság ügykezelésébe három: a Kossuth, a Miklós és a Csipike sípálya tartozik. A tervek szerint az új szezonban mindhármat működtetik, de leginkább a Kossuth pályát fejlesztették – tudtuk meg Kósa Imrétől, a csíkcsicsói közbirtokosság elnökétől. 
– Készülünk az új szezonra, új hóágyúrendszert is telepítettünk. A hóágyúk még nincsenek felállítva, de a vezetékeket már elhelyezte a kivitelező. Ha lesz kellő hideg, reméljük, az ünnepekre akár már műhóval is üzembe tudjuk helyezni a pályákat – részletezte a közbirtokossági elnök.
Az új szezonra még nem tudnak a korábbi évekhez képest több parkolóhelyet biztosítani az üdülőtelepen – ezt már Péter Lukács, Csíkcsicsó polgármestere közölte lapunk megkeresésére. Rámutatott: megvalósíthatósági tanulmány hiányában nem tudtak parkolót létesíteni. 

Még nincs csíki hideg

A csíksomlyói Kissomlyó SKI sípálya működtetői is már csak a tartósabb mínusz fokokra várnak. 
– Előkészítettük a hóágyúkat a pályán, és amint az időjárás engedi, kezdünk hóágyúzni. Mindent megteszünk, hogy minél hamarabb megtudjuk nyitni a sípályát. Az ünnepekig mindenképp szeretnénk üzemeltetni – mondta Bőjte István, a sípálya ügyvezetője. Hozzátette: a Hargita sírégióhoz tartozó pályák működtetői egyelőre még nem döntöttek, hogy mennyivel kell többet fizetni majd a belépőkért, de véleménye szerint nem kell jelentős drágulásra számítani. Megjegyezte: a műanyag sípályán a legkisebbek már tanulhatják a sízés alapjait. A programokról és a jegyárakról a Kidssport Facebook-oldalon lehet tájékozódni.

Még nem készülnek

A SkiGyimes sípálya működtetői még nem készülnek a szezonra, az elmúlt időszakban más beruházásokra fordították az energiájukat – mondta a Hargita Népe megkeresésére Bodor Áron, a SkiGyimest működtető családi vállalkozás tulajdonosa.
Tusdnádfürdőn a Turisztikai Egyesület többek között a megnövekedett energiaárak miatt úgy döntött, idén nem üzemelik be a sípályát – tudtuk meg Butyka Zsolt polgármestertől.

Hidegre és havazásra várnak Udvarhelyszéken

Az udvarhelyszéki sípályákon is elkezdődtek és javában tartanak az előkészületi munkálatok, már csak a hidegre és a hóra várnak az üzemeltetők, hogy elkezdődhessen a 2022-2023-as síszezon.

December elején kezdenének

A Madarasi-Hargitán már többször havazott, de el is olvadt a hó. A pályák előkészítési munkálataihoz már az ősz folyamán hozzáláttak, a hóágyúk ki vannak állítva, és a megfelelő pillanatra várnak a munka kezdéséhez.
– Nem fogjuk megvárni, hogy lehavazzon, és azután döntsünk, hogy mi legyen, hanem mindig előre szoktunk készülni, és kihasználunk minden pillanatot a hóágyúzásra, a sípályák alapjainak letételére – tájékoztatott Ruszuly Emese, a Madarasi-Hargita Síközpont sajtószóvivője. Elmondta: az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is december elsejére tervezik a nyitást, és remélik, az időjárás is partnerük lesz ebben. Arra is rámutatott: a szolgáltatások drágulása miatt nagy beruházásokat nem tudtak kivitelezni, arra törekednek, hogy szinten tartsák a meglévőket.
– Minket különösen érint a szolgáltatások drágulása, hiszen nagy áram- és vízfogyasztók vagyunk a téli szezonban, és ez megnehezíti eléggé a munkát – részletezte. Hozzátette: az energiaárak megnövekedése a jegyek árában is visszaköszön majd, bár még konkrét döntést nem hoztak ezzel kapcsolatban, 25-30 százalékos növekedésre biztosan lehet számítani. A Madarasi-Hargita Síközpontban ugyanakkor új beléptető rendszert szereltek fel ősszel, hóágyúkat vásároltak, és idén két új munkagépet is üzembe helyeznek az utak hatékonyabb tisztán tartása érdekében. Ezenkívül egy új taposó érkezésére is várnak.
– Ilyen jellegű újításaink vannak, amelyek a munka hatékonyságát, a pályák minőségének javulását eredményezik – fűzte hozzá Ruszuly Emese.

Reménység síközpont
Hóágyú nélkül ma már elképzelhetetlenek a téli sportok

Készülnek Homoródfürdőn is

Ugyancsak a havazásra és a mínusz fokokra várnak Homoródfürdőn is a Lobogó sípályán. Görgicze Sándor menedzser elmondta, idén több újdonsággal készülnek. Az elmúlt hónapokban kiszélesítették a sípályát, és szánkópályát is kialakítottak, amelynek saját felvonórendszere van.
– A szánkópálya lesz a legfontosabb újításunk, de egy kis tanulópályával is várjuk a legkisebbeket – ismertette. Megjegyezte: az időjárás függvényében december közepére tervezik a pályanyitást. Ehhez azonban elengedhetetlen a több napon át tartó nulla Celsius-fok alatti hőmérséklet, hogy elkezdhessék a hóágyúzást. Mint mondta, tavaly december 6-án nyitottak, azonban idén minden bizonnyal későbbi időpontban fognak. Idén is biztosítják a síkölcsönzést, és síoktatás is lesz a helyszínen. Görgicze Sándor hozzátette: hegyimentők náluk nem teljesítenek szolgálatot, hiszen ez számukra nem kötelező, mivel közel vannak az országúthoz, így mentővel is megközelíthető a helyszín. Webkamerán és a weboldalukon lévő címen is lehet élőben követni, hogy éppen, hogy állnak a munkával, illetve a Facebook-oldalukon is meghirdetik majd a nyitás napját. Mivel a Lobogó sípálya is a Hargita sírégió tagja, ezért áraikat egységesen határozzák meg, végső döntés azonban még nem született.

Rajtra készen Székelyvarságon

A sípálya felső szakaszát kiszélesítették és meg is hosszabbították a nyáron, így közel 20 méterrel szélesebb és 300 méterrel hosszabb pályával várják vendégeiket Székelyvarságon – tudtuk meg Magyari Józseftől, a pályát üzemeltető Négyévszakos Sí- és Túraközpont Egyesület munkatársától. Mindezek mellett külön tanulópályát is kialakítottak a legkisebbek számára, ahová egy szőnyeges felvonót is üzembe helyeznének.
– Reméljük, megérkezik a kezdésig, mert hónapokkal ezelőtt megrendeltük, de sajnos nem tudjuk, hogy mikor szállítják ki – közölte. Mint részletezte, hó nem sok hullott még, de az előkészületi munkálatok már javában zajlanak, a hóágyúk rajtra készen állnak. Idén nagyobb teljesítményű eszközöket is bevetnek majd. Magyari József elmondta, tavaly csupán január 15-én tudták elindítani a szezont, mivel a karácsonyi nagyobb esőzések elmosták az előkészületi munkájukat, idén azonban abban bíznak, hogy megnyithatnak a téli ünnepekre.

Ha lesz hó, a gyergyói térségben is lesz hol sízni

A gyergyói térségben Csoma­falván, Maros­hévízen és Borszéken biztosítanak sízési lehetőséget. A gyergyócsomafalvi Veresvirág sípálya megnyitásának időpontja időjárásfüggő, hideget és havazást várnak, hogy minél kevesebb alkalommal legyen szükség a hóágyúk használatára, így kiküszöbölnék a magas villanyszámlákat – tájékoztatott Bartalis Márton, a sípálya kapcsolattartója. Megjegyezte: az új síszezonban is biztosítják a síkölcsönzést és a melegedőhelyiséget.
A borszéki Reménység sípálya nyitását december végére tervezik. A hóviszonyok még korántsem ideálisak, a pályák előkészítése pedig rengeteg időt vesz fel – tájékoztatott Rédai Botond sajtószóvivő. A borszéki síkomplexumban egy 680 méteres, közepes nehézségű, illetve 814 és 726 méteres könnyű fokozatú pályát használhatnak a téli sport kedvelői. A síkomplexum három hóágyúval, kölcsönzővel és szervizzel is rendelkezik.
A maroshévízi sípályát is az időjárás függvényében nyitják meg. A három pálya közül egy 1200 és egy 460 méteres, közepes nehézségű és egy 250 méteres tanulóvonalon meg egy ugyanekkora szánkópályán lehet ereszkedni. A síkomplexum három felvonóval és 15 hóágyúval rendelkezik, amiből négy nagyobb kapacitású gépet újonnan vásároltak. A személyre szóló napi bérletek ára az előző évekhez képest 15 százalékkal drágul, 14 éven aluliaknak 75 lej, 14 éven felülieknek 100 lej – közölte Bodor Attila Béla, Maroshévíz alpolgármestere. 

Tudósított: Bíró István, Fórika Dóra, Hadnagy Éva

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!