2021. június 19, szombat.
Hirdetéscustom_html_banner1

Van még esélye az FK Csíkszeredának a folytatásra: Hazai pályán zárják a rájátszást

Vasárnap este fél héttől immár hazai közönsége előtt búcsúzik a labdarúgó 2. Liga felsőházi rájátszásától – legalábbis idén – az FK Csíkszereda. Az utolsó olyan mérkőzés óta, amelyen a megyeszékhelyi lelátókon nézők is lehettek, egy év két hónap és két hét telt el. A piros-feketék bíznak abban, hogy nem a Temesvári ASU Politehnica elleni lesz az idényben az utolsó mérkőzésük.

Két feljutó és egy osztályozós csapat neve már ismert a labdarúgó 2. Liga felsőházi rájátszásának utolsó fordulója előtt: ősztől az U Craiova 1948 és a Bukaresti Rapid az 1. Ligában kezdi meg az idényt, míg az SK Mioveni – akárcsak tavaly – osztályozót játszik az első osztályba jutásért. Az is biztos, hogy a Pandurii Lignitul Târgu Jiu, a VSK Slatina, a Bákói Aerostar és a Resicabányai Munkás Sportklub ősztől nem lesz tagja a másodosztály mezőnyének, a sorozat két kérdésére pedig a hétvégén kapunk választ. Az elsőre rögtön holnap már tudni is fogjuk a választ, hiszen délután az ötödik kieső léte Slobozián eldől, itt játssza a 2. Ligában maradásért kiírt selejtező visszavágóját a helyi Unirea és Lénárdfalva csapata, az első mérkőzést a máramarosiak nyerték 2–0-ra. Az utolsó, 1. ligás selejtezőt érő negyedik helyezett kilétére viszont vasárnap estig várni kell.
A 2. Liga felsőházi rájátszásának utolsó fordulóját vasárnap rendezik. Az első meccsen az SK Mioveni a Rapidot fogadja 13.30-tól, a találkozónak egyetlen tétje van: a mioveni-i csapatnak győznie kell ahhoz, hogy harmadikként zárja a pontvadászatot. Vereség esetén sem búslakodhat az Argeș megyei gárda, hiszen ők már biztosan selejteznek az 1. Ligába jutásért, ellenfelük pedig a helyezéstől függően a Nagyszebeni FC Hermannstadt vagy az FC Voluntari lesz. Amennyiben az SK Mioveni harmadikként zárja a felsőházi rájátszást, úgy a nagyszebeniekkel selejtezhet, ha meg negyedikek lesznek, akkor az FC Voluntari lesz az ellenfelük az első osztályba jutásért.
Vasárnap este két csapat is győzelemre hajt az utolsó fordulóban: az FK Csíkszeredának mindenképpen győznie kell a 18.30-kor kezdődő Temesvári ASU Politehnica elleni meccsen ahhoz, hogy esélye legyen az osztályozót jelentő negyedik helyre. Viszont nem elég ehhez a csíkiak sikere, hiszen amennyiben a forduló másik találkozóján, a Dunărea Călărași nyer Craiován az éllovas ellen, akkor a Duna-partiak selejtezhetnek az 1. Ligába jutásért. Amennyiben vasárnap este a csíkiak nyernek, Craiován pedig döntetlen vagy hazai siker születik, úgy az FK számára nem ér véget a szezon, hiszen abban az esetben az FC Voluntari ellen játszhatnak Valentin Suciu tanítványai az első osztályba jutásért.

Van még remény

Hétközi fordulót rendeztek a labdarúgó Elit Ligában is, az FK Csíkszereda U19-es és U17-es csapata a Ştiinţa U Craiova korosztályos gárdáit fogadta szerdán. A már biztos nyugati csoportgyőztes U19-es csíki csapat könnyedén nyert 8–1-re Barabás (9.), Vereguț (25.), Botorok (53.), Szakács (56.), Gergely (60.), Bujdosó (64.), Incze (85.) és Finna (88.) góljaival. Az FK holnap Medgyesen zárja a pontvadászatot, kedden pedig már a sorozat elődöntőjében játszik a keleti csoport győztese, a Bukaresti FCSB ellen.
– Kicsit sűrűre sikerült a program, ezért spórolunk az energiával, mert a keddi mérkőzésre hangolunk igazából. Ahogy ismerem a FCSB csapatát, végtelenül nehéz meccs lesz. Azelőtt viszont még Medgyesen játszunk, ami szintén komoly erőfeszítés lesz, mert ők pályáznak a nyugati csoport második helyére, és minden erejüket mozgósítani fogják. Megpróbálunk rápihenni a keddi meccsre, de nem engedjük el a medgyesi meccset sem, mert a gyerekek fejlődése elsődleges – nyilatkozta Demény Norbert, az FK Csíkszereda U19-es csapatának vezetőedzője.
Az FK U17-es csapat is nyolc lőtt gólig jutott a Ştiinţa U Craiova ellen, viszont a csíkiak egyet sem kaptak. A 8–0-s eredménnyel zárult mérkőzésen Sándor (12., 56.), Biró (42.), Varga (46., 78.), Boni (60.), Csáki (69.) és Dobrean (70.) talált az oltyánok kapujába.
– A meccs sportszakmai értéke minimális volt, az ellenfél nem volt velünk egy szinten. Tiszta futballt tudtunk játszani, a fiúkban volt bizonyítási vágy is. Egy pillanatig sem volt kérdés a mérkőzés kimenetele. Örvendek annak, hogy a 2006-os születésű kapusunk Simon Máté is lehetőséget kapott, illetve akik csereként szálltak be, jól játszottak. Mivel az utolsó meccsen a Kolozsvári CFR megviccelheti az UTA-t, ezért mi bízunk az esélyeinkben, és Medgyesen kötelező a győzelem – nyilatkozta Bajkó Barna, az FK Csíkszereda U17-es csapatának vezetőedzője. A csíkiak jelenleg a harmadik helyen állnak a nyugati csoportban, hátrányuk mindössze három pont az Aradi UTÁ-val szemben, és mint Bajkó is utalt rá, az utolsó fordulóban az FKJ-nak Medgyesen a Gaz Metan ellen holnap győznie kell ahhoz, hogy esélye maradjon a második hely megszerzésére. Ehhez viszont az is kellene, hogy holnap Aradon az UTA ne szerezzen pontot a Kolozsvári CFR ellen.
Fontos mérkőzés előtt áll az FK Csíkszereda U16-os csapata is. Kurucsai Milán tanítványai százszázalékos teljesítménnyel vezetik a 6. csoportot úgy, hogy az eddigi négy találkozójukon gólt nem is kaptak. Viszont holnap a második helyezett, mindössze a csíkiaktól két pontra lévő Medgyesi Gaz Metan otthonában játszanak a piros-feketék, és legalább egy pontra van szükségük ahhoz, hogy a sorozat negyeddöntőjébe jussanak. Az U16-os Elit Liga alapszakaszában nyolc csoportra osztották a csapatokat, ahonnan az első helyezettek jutnak a nyegyeddöntőbe, amelynek sorsolását hétfőn tartják a szakszövetség székházában. Azt már lehet tudni, hogy a csapatok földrajzi helyzetét figyelembe veszik a sorsolásnál. Érdekesség, hogy csak a 8. csoportban dőlt el a győztes kiléte, itt az Aradi UTA végzett az első helyen.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

Megnyitották a Csíki Székely Múzeum legújabb kiállítását

Lányok, asszonyok Nagy Imre művészetében – ezzel a címmel nyílt meg péntek este a Csíki Székely Múzeum legújabb időszakos tárlata. Gyarmati Zsolt múzeumigazgató köszöntőjében...

Áramkiesés több településen

Villanyáram nélkül maradt 45 fogyasztó a Csíkszentgyörgy községhez tartozó Egerszéken. Az áramkiesést egy fa okozta, amely az erős szél és esőzés következtében rádőlt a...

Csökkent a foglalkoztatottak aránya az első negyedévben

Az idei első negyedévben 60,8 százalékra csökkent a munkaképes korú, azaz a 15 és 64 év közötti lakosság foglalkoztatási aránya az előző negyedévben jegyzett...

Legfrissebb