Van egy ötletem…

A fenti mondat a lehető legjobb alapja egy hivatás kezdetének, még akkor is, ha az ötlet születésekor még nem tudjuk, életre szóló kaland indult útjára. A „van egy ötletem, megírom” elgondolás egy népszerű kortárs magyar írónő életpályájának kezdete volt, ami nem hivatásnak indult, mégis az lett belőle. Szerencsés ember, aki azt dolgozhatja, amit szeret – mondogatjuk, miközben a pályaválasztás előtt álló fiataljainknak kevésszer adunk olyan tanácsot, hogy abba az irányba induljanak, ami a legnagyobb örömmel tölti el. Nagyon tudatosan és a jövő trendjeit megjósolva keressük/tanácsoljuk a „megfelelő” szakmát, miközben élettapasztalatunk már megmutatta, hogy nem ebbe az irányba érdemes elindulni. Az anyagi juttatás, a „jól fizető” állás hosszú távon nem boldogít, hogyha egyébként nem szeretjük, amit csinálunk. Confucius bölcsessége, miszerint „Válassz olyan szakmát, amit szeretsz, és soha többé nem kell dolgoznod” – örök igazság, s bár sokszor csak kerülőutakon, sok kudarc és bukás után jutunk el eddig, megéri a próbálkozás.

A „Mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre sokszor még a középiskolások is vállrándítással válaszolnak, nemhogy az 5-8 osztályosok, akiket nagyjából ugyanolyan gyakorisággal kérdezgetnek a témáról. Illene tudniuk, mivel szeretnének foglalkozni évek múlva? Ismerik annyira saját személyiségüket, hogy el tudják dönteni, mi áll legközelebb hozzájuk, vagy csak a kedvenc tantárgyuk és a legmenőbbnek tartott szakmák közötti kötélen egyensúlyoznak?

A kudarctól való félelem, a külső nyomás és a vélt vagy valós elvárások között nehéz az ösztöneinkre hallgatni, s külső megerősítés hiányában nyomasztó érzés lehet megtervezni a jövőt, elképzelni, mivel fogjuk megkeresni a mindennapit.

A munka fogalma jelentős átalakuláson megy át, nemcsak a járvány, de egy sor gazdasági, társadalmi változás okán is. Ugyanígy a munkaidő, mint olyan sem létezik már abban a formában, ahogy hosszú évtizedekig, sőt a szakmák megbecsültsége, trendjei is folyamatosan változnak, de az irány ugyanaz, mint amit Confucius kijelölt hosszú évszázadokkal ezelőtt: ha kedvedet leled benne, nem munka lesz, hanem valami egészen más.

Boncina-Székely Szidónia